SUDJELOVALI KLINCI IZ 30 VRTIĆA: Svetokriški Dječji vrtić ugostio akciju “Promet nije šala ni opasnost mala”

“Čim izađemo iz kuće već smo u prometu, važno je da djeca o tome počnu učiti što prije”

Objavljeno: 12.05.2022. zagorjeinternational

U svetokriškom Dječjem vrtiću je održana akcija pod nazivom “Promet nije šala ni opasnost mala“ u kojoj su ove godine sudjelovali mališani iz 30 dječjih vrtića s područja Krapinsko – zagorske županije. 

Radi se o programu podizanja svijesti kod najugroženijih sudionika u prometu, djece predškolskog uzrasta, a program je pokrenut kroz rad Savjeta za sigurnost u prometu 2002. godine. Cilj je kroz igru i natjecanje djecu educirati o važnosti sigurnog kretanja u prometu, a akcija se svake godine provodi u jednom od zagorskih vrtića.

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos rekao je da je svaka akcija ovog tipa uvijek dobrodošla jer sigurnost najmlađih u prometu mora biti prioritet. 

– Ovdje se radi o akciji koja je nastala u suradnji sa Županijom i predstavnicima MUP-a i smatram da je hvalevrijedna zbog toga što omogućuje najmlađima da se pobliže upoznaju s onim što nas sve skupa u životu očekuje. Vrata Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje su uvijek otvorena, a između ostalog, zbog toga je ova ustanova i napravljena, da djeci od samih početaka pružamo ono što je najbitnije, a to je sigurnost i zdravlje – rekao je načelnik.  

Najvažnija je sigurnost

Tema sigurnosti u prometu je trenutno jedna od ključnih na području općine Sveti Križ Začretje koja je, kako kaže načelnik Kos, postalo jedno veliko prometno čvorište, a infrastruktura, čak i ova nova, nije usklađena s potrebama. 

– Intenzitet prometa se uvelike povećao i ove nove prometnice doprinose razvoju samog mjesta. Međutim, prije svega, moramo voditi računa da se svi projekti ažuriraju i da budu suvremeni, te da možemo prilagoditi nove prometnice novonastalim situacijama, ali da naša djeca istovremeno na tim prometnicama budu sigurna – govori načelnik. 

Problem je spojna cesta od Zaboka prema Krapini koja prolazi samim srcem općine, a raskrižja su na nekoliko točaka loše izvedena.  

– Prijedlog jedinice lokalne samouprave je da zaboravimo prošlost i vrijeme kada su sporni projekti rađeni i da ih prilagodimo novom vremenu. To znači svjetlosna signalizacija, a možda i kružni tokovi. Važno je da naši mališani budu sigurni, a intenzitet prometa da bude na razini. Dakle, moramo prilagoditi sve da bismo dobili ono što nam je potrebno, a to je s jedne strane normalno prometovanje i povezivanje Zaboka, Krapine i Svetog Križa Začretja, a s druge strane, još i važnije, sigurnost naših mališana, ali i svih ostalih sudionika u prometu – poručio je načelnik Kos.  

Gordan Tramišak iz Županijskog odbora za sigurnost prometa rekao je da nikada nije prerano za početi educirati djecu u bilo kojem životnom pogledu, a pogotovo po pitanju prometa koji je svuda oko nas.

– Čim izađemo iz kuće već smo na nogostupu, odmah uz njega je cesta, tako da je iznimno važno da djeca što prije počnu učiti o prometu. Njima to nije teško jer uglavnom uče kroz igru, kao što smo vidjeli danas i vidjet ćemo dalje u toku dana, kako će usvajati znanja kroz igru. Mala djeca lako usvajaju nova znanja, tako da treba iskoristiti priliku dok su mala da što više nauče, a zatim da se tijekom svog odrastanja usavršavaju u svakom pogledu, a pogotovo u prometu jer u njemu vrebaju mnoge opasnosti i trebaju biti veoma oprezni – rekao je Tramišak. 

S njime se složila i ravnateljica Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje Martina Jakuš, koja je također naglasila da je djeci od samih početaka potrebno pružiti puno iskustava, odnosno, stvarnih situacija, bilo da se radi o prometu ili nečem drugom, kako bi od najranije dobi mogli o tome učiti. 

Od malih nogu 

– Oni od najranije dobi moraju učiti o svijetu oko sebe, pa tako i o prometu. Zbog toga je važno naučiti šetati oko vrtića, jako je važno učiti ih gdje se djeca voze kada su u automobilu s roditeljima i to su zapravo aktivnosti koje su svaki dan u našem vrtiću i našem redovitom odgojno-obrazovnom programu. Djeca prihvaćaju sve što je novo i zanimljivo, pa tako vjerujem da će i ova današnja akcija napraviti puno novih poticaja za odgoj i rad – rekla je ravnateljica.  

U sklopu akcije, u organizaciji županijskog Savjeta za sigurnost u prometu, vrtiću je uručena i vrijedna didaktička oprema za koju se godišnje izdvaja 30.000 kuna. Ta će oprema djeci dodatno pomoći kako bi još lakše usvojili nova znanja, a dijeli se svim vrtićima koji sudjeluju u ovim akcijama. 

– Jedan dio ovih didaktičkih materijala ovdje je upravo iz ovih akcija jer dugi niz godina je Sveti Križ Začretje sudjelovalo u ovoj edukativnoj akciji. Također, često su odgojiteljice te koje prepoznaju interese i potrebe djece, tako da i one same izrade puno toga, a naravno, uvijek dobro dođu nove igračke i nova oprema – dodala je Jakuš. 

Zamjenica župana Jasna Petek poručila je da je u sklopu ovih akcija vrlo važno poigrati se i zabaviti, ali i naučiti nešto novo i korisno. Djeci je poslala i važnu poruku: 

– Želim vam da se ovdje ugodno osjećate i puno toga naučite jer ćete uskoro krenuti u školu, a onda morate jako dobro paziti i imati na umu da promet nije šala ni opasnost mala. U prometu treba biti oprezan – poručila je na kraju Petek. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba