DAN JE OPĆINE BEDNJA: Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Damirom Poljakom, koji je otkrio detalje oko najznačajnijih projekata

“Facelifting Trakošćana, novi trgovi u Cvetlinu i Vrbnom, dvorana u Bednji… Nastavljamo raditi za bolju budućnost svih”

Objavljeno: 10.05.2022. Vanja Hozmec

Dan Općine Bednja prilika je za rekapitulaciju svega onog što se radilo u proteklih godinu dana, ali i za najavu budućih planova. Unatoč brojnim izazovima, investicija i ulaganja na području općine nije nedostajalo, pa će tako dva naselja, Cvetlin i Vrbno uskoro dobiti nove središnje trgove, nakon dugih 60 godina započeo je projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera, a Općina nije prestala ulagati ni u ono najvažnije – ljude. 

U intervjuu povodom Dana općine, načelnik Damir Poljak izdvojio je najvažnije projekte u proteklom jednogodišnjem razdoblju te otkrio što je sve u planu.

Veliki projekt 

Prošle godine na području općine započela je jedna od najvećih i najznačajnijih investicija. Naime, nakon dugih 60 godina, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskim vodama započelo je izmuljivanje Trakošćanskog jezera vrijedno gotovo 15 milijuna kuna. Iako su mnogi sumnjali da će ovaj projekt zaživjeti, radovi su u punom jeku, a jednoj od najposjećenijih lokacija ovih krajeva vraća se stari sjaj. 

– Čišćenje Trakošćanskog jezera još će više doprinijeti uređenju okoliša i očuvanju kulturne baštine i biološke raznolikosti koju ovaj kraj ima. Održavanje cijelog ekosustava od izuzetne je važnosti, a zahvaljujući ovom projektu, jezero će se dugoročno urediti te sasvim sigurno, ubuduće privlačiti čak i još veći broj turista – rekao je načelnik Poljak.

Kako je najavio, radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, pa vjeruje da će ova investicija doprinijeti i većem turističkom značaju čitave Općine. 

Bez obzira na to što je Trakošćan najposjećenija destinacija u općini Bednja, u proteklom razdoblju radilo se na uređenju čitavog područja, a projekti izgradnje središnjih trgova u Cvetlinu i Vrbnu dodatno će revitalizirati cijeli ovaj kraj. Upravo u tom smjeru načelnik vidi i daljnji razvoj turizma.

– Zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dva naša naselja dobit će nove trgove koji će sasvim sigurno postati središnje mjesto okupljanja i održavanja raznih manifestacija. Trgovi će dodatno urbanizirati Cvetlin i Vrbno te doprinijeti povećanju kvalitete života mještana i zadržavanju mladih obitelji – poručio je Poljak dodavši kako se ovime ujedno ispunjavaju i predizborna obećanja te se pokazuje briga o mještanima. 

Općina Bednja može se pohvaliti i uspješnim projektima koji redovito ostvaruju sufinanciranje. Naime, osim trgova u Cvetlinu i Vrbnom, u centru Bednje niče suvremena polivalentna dvorana bednjanskog govora. Riječ je o projektu kojeg sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a kako je naglasio načelnik, ovo je ulaganje u očuvanje kulture i tradicije, ali i u društveni život građana. 

– U završnoj fazi projekta očekuje nas izgradnja kompletne infrastrukture i kompletno opremanje naše nove suvremene polivalentne dvorane. Zahvaljujući ovom dugoočekivanom projektu naši će mještani dobiti novi prostor u sklopu kojeg će se nalaziti prostori za udruge i kinodvorana što će sasvim sigurno omogućiti ponovno oživljavanje kulturnog života i tradicije po čemu je Bednja i poznata – kazao je Poljak. 

Da je Općina uspješna po povlačenju europskih sredstava dokazuje i nedavno realizirani projekt energetske obnove općinske zgrade vrijedan preko milijun kuna. S obzirom na to da se Bednja želi još više pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske, ovakve investicije kojima će sam centar biti ljepši i uređeniji, ističe načelnik, itekako su važne. 

– Želimo da se naši mještani, kao i brojni turisti koji prije svega posjećuju Trakošćan osjećaju ugodno boraveći u našoj općini. Zbog toga smo nastavili s ulaganjima u nedavno uređeni park kod crkve u samom centru Bednje, pa će ga uskoro, uz prekrasno novo šetalište, krasiti i nova fontana – rekao je čelni čovjek Općine. 

Stalna ulaganja 

Osim u uređenje svih dijelova općine, ulaže se i u komunalnu i cestovnu infrastrukturu, pa se tako moderniziraju nerazvrstane ceste, a zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama započelo je i uređenje potoka i kanala. 

– Nedavno je započelo uređenje potoka Šaša koji nije čišćen gotovo 40 godina, pa se radi o itekako vrijednom ulaganju. Ovo je izuzetno važan projekt, kako za očuvanje ekosustava, tako i za stvaranje uređenije, čišće i ljepše Bednje – rekao je načelnik Poljak. 

Bez obzira na sve hvalevrijedne investicije, najvažniji su ljudi, a općina Bednja oduvijek je pridavala veliku pažnju svojim udrugama koje ispunjavaju društvene potrebe svih mještana. Općina redovito sufinancira njihov rad za što je u ovogodišnjem proračunu osigurala čak 122.000 kuna.

– Općina je oduvijek podržavala rad svojih udruga, a tako će biti i dalje. Ovim potporama nastojimo im olakšati provođenje projekata kojima ostvaruju javne potrebe naših mještana te istovremeno pridonose razvoju i napretku naše Bednje. Općina će im i dalje biti partner kako bismo zajedno stvarali bolju i ljepšu sredinu u kojoj će naši stanovnici imati dostupan sav potreban društveni sadržaj jer time podižemo kvalitetu njihovih života – poručio je Poljak.

Bolja budućnost za sve 

Kako je najavio načelnik, planova za naredno razdoblje je mnogo. Uz nastavak projekata i investicija koji su započeli ove godine, Općina će nastaviti uređivati sve svoje dijelove, ulagati u modernizaciju infrastrukture, razvoj turizma, očuvanje kulturne i prirodne baštine, poljoprivrede, civilnog društva, ali i u svoje mještane. Na samom kraju, načelnik Poljak je svim svojim sumještankama i sumještanima poželio iskrene čestitke povodom Dana općine. 

– Svim našim mještanima i mještankama želim sretan njihov dan, Dan općine Bednja. Iako su iza nas izazovna vremena, uspješno smo ih prebrodili, zbog čega vjerujem da ćemo vješto savladavati i izazove koji su pred nama. Zajedno nastavljamo raditi na stvaranju bolje i kvalitetnije budućnosti svih naših mještana – zaključio je načelnik Poljak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba