ZBOGOM, PUBA: U 99. godini preminuo legendarni Krapinčan, Zdenko Vincelj

“Najljepše se opčutim, gda za Zvonec nekaj pišem…”

Objavljeno: 09.05.2022. Alen Brodar

Gotovo čitavo stoljeće kucalo je srce legendarnog Krapinčana, Zdenka Vincelja – Pube. Dugogodišnji suradnik krapinskog fašničkog lista ‘Zvonec’ preminuo je u nedjelju, 8. svibnja, u 99. godini života. Za one koji ga nisu znali, donosimo njegov autobiografski zapis iz knjige “Zvonec – za dobru volju” iz 2006. godine, koji nam je ustupio njegov urednik Drago Kozina:

Rodil sam se u Krapini, Draškovićeva ulica, a vezda M. Gupca 10. Mama su mi rekli da sam na svet došel glih gda je poldan zvonilo, 11. srpnja 1923. Da mama nisu pervi dan tak fejst tancali kod susede Ljubice na imendan, rodil bi se par dana kesneje, pa bi danas bil par dana mlajši. No kaj se more, nigdo me ni nič pital okoli toga izlaska. Brzo sam prerasel ajpindeklin, pa je i došlo vreme da se i mene pošlje v školu.

 Zbavil  sam, u Krapini, dve: Pučku školu, gde sam se navčil pisati na pločici s kamenčekom, i Građansku školu, tam smo imali razne predmete, pa i knjigovodstvo, gde su nas učili da je poglavito potrebno u životu dobro znati zbrajati i oduzimati, da bi čovek preživel. A da je čovek od majmuna postal, to se onda još ni učilo. 

Potom sam išel u vojsku za NDH-a. Odslužil sam svoje i došel živ iz rata, ali mi to drugovi nisu priznali, pa sam vojsku služil i po drugi put. Puno sam pisal šale za tvornički list u “Krateksu” gde sam provel svoj cijeli radni vijek. Kak je za onda sve bilo na liniji, ja sam svoje, kak se to danas moderno veli, kolumne potpisival pseudonimom: Vuzel.

Da sam 1969. leta imal prste u prvom Zvoncu nakon II. svjetskog rata, kojem je urednik bil pajdaš Dragec Kozina. Sa članovima Društva inženjera i tehničara sam sudjeloval u izdavanju «Zvonca» od 1973., a ostal sam mu vjeran sve do 2016. kada mu je tiskan zadnjj broj (tak je zaokruži svojih 110 let).

Najljepše se opčutim, gda za Zvonec nekaj pišem. Posebno onda gda tekst počnem tak: Mi Sudec krapinski, vu malomešnjaku zebrani…

Zdenko Vincelj je, kao i ostali članovi redakcije, uz pisanje za ovaj fašnički list (čiji je prvi broj tiskan 1906., a izlazio je od 1969. – do 2016. godine), sudjelovao na vrlo uspješnim priredbama “Promocija Zvonca” kao i u očuvanju starog običaja “Krštenja mošta” u prigodi Martinja – kazao nam je Drago Kozina.

Posljednji ispraćaj Zdenka Vincelja – Pube bit će u utorak, 10. svibnja, u 15.30 sati, na gradskom groblju u Krapini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba