U Oroslavju obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stjepana Lepčina

“Dužnost nam je u sjećanje na heroje Domovinskog rata obilježavati godišnjice, to je najmanje što možemo učiniti”

Objavljeno: 08.05.2022. zagorjeinternational

U Oroslavju je u petak obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stjepana Lepčina. Njegova obitelj, suborci i prijatelji, čelništvo grada i brojni drugi, položili su na njegov grob vijence i zapalili svijeće. Ratnih dana i svog suborca za Radio Stubicu prisjetio se Dragutin Poturica, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić sa sjedištem u Jakovlju.

– U siječnju 1991. godine pristupili smo rezervnom sastavu policije u Donjoj Stubici. Nakon nekoliko mjeseci sa Stjepanom smo formirali grupu dragovoljaca pod nazivom Zagorska bojna. Prelazimo u sastav Hrvatske vojske i odlazimo na ratište na Velebit, gdje smo bili kroz jesen i zimu. Zatim dio postrojbe odlazi na područje Orašja u 106. brigadu HVO-a. Tamo je Stjepan Lepčin poginuo 6. svibnja 1992. godine u samostalnoj izviđačkoj misiji. Do njegovog tijela nije se moglo pet mjeseci i tek je u listopadu pronađen i pokopan. Zagorska bojna brojala je 39 dragovoljaca. Poginuli su i Zoran Janton iz Kraljevog Vrha, Dubravko Jarčan iz Jakovlja i Stjepan Lepčin iz Oroslavja. Nakon rata preminulo je još sedam branitelja, a dva su počinila suicid. Stoga nam dužnost u sjećanje na njih obilježavati godišnjice, to je najmanje što možemo učiniti – kazao je Poturica.

Održana je i sveta misa za sve branitelje iz Domovinskog rata te je u Domu kulture prikazan dokumentarni film “Tak je to bile” o Zagorskoj bojni i dobrovoljačkoj satniji Ban Josip Jelačić. Pucanjem iz kubura na obilježavanju su sudjelovali i članovi Kuburaškog društva Tri kralja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba