Povodom Majčina dana

PRIJATELJI ŽIVOTINJA PORUČUJU: Biljne opcije dostupne su svima i svatko može pomoći da ovaj svijet bude ljepše mjesto za sve majke

Objavljeno: 07.05.2022. zagorjeinternational

Svake godine, druge nedjelje u svibnju slavi se Majčin dan, a ove godine slavlje bezuvjetne ljubavi između majke i djeteta obilježava se sutra. Iako se povezanost majke i djece cijeni kao nešto dragocjeno, određenim vrstama niječe se povezanost s djetetom te se iskorištava njihov reproduktivni sustav i majčinstvo. Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve da se na ovaj dan informiraju o svim majkama jer majčinstvo je svakoj majci jednako važno: “Svaka mama voli svoje dijete i svako dijete voli svoju mamu, neovisno kojoj rasi ili vrsti pripadaju”.

Ističu da u industriji koja prodaje životinje kao kućne ljubimce, majke namijenjene za stvaranje potomaka žive u strahovito lošim uvjetima, a mnoge umiru zbog niskih higijenskih uvjeta i neodgovarajuće skrbi. Uzgajivačnice pasa, mačaka i egzotičnih životinja često djeluju kao pogoni za proizvodnju stvari. Ako nisu zadovoljni kvalitetom legla, u uzgajivačnicama i ubijaju djecu, a ženke tjeraju na opetovane trudnoće i prerano odvajanje od djece.

 Ništa suosjećajnija prema majkama, kažu nije ni industrija hrane. Majke svinje provode svoje živote zarobljene u metalnim boksovima, takozvanim čekalištima i prasilištima, bez mogućnosti da se okrenu na drugu stranu ili ustanu. Da bi se proizvelo mlijeko, krave su podvrgnute uzastopnim oplodnjama i trudnoćama. Oko 225 milijuna krava u mliječnoj industriji neumorno radi da bi zadovoljilo naš golem apetit za hranom koju njihova tijela stvaraju za njihovu djecu. U industriji jaja kokoši ne smatraju živim bićima već učinkovitim mašinama za stvaranje jaja, a muške piliće guše plinom ili ih žive melju. Veliku većinu životinja jede se dok su još djeca, nasilno odvojena od svojih majki.

 -Ovo su samo neki od primjera manipulacije majčinstvom svjesnih bića s različitim vrstama inteligencije te istančanim emotivnim i socijalnim sposobnostima. Pozivamo sve da na Majčin dan razmisle o majkama koje ne mogu ostvariti svoje prirodno pravo na povezanost s djetetom i majčinstvo, informiraju se te pripreme vegansko jelo i na taj način slave majke svih vrsta – kažu iz Udruge, dodajući:

-Divno je uživati u kolačima za koje nisu upotrijebljena jaja, a time niti mučene majke kokoši, isto kao i piti kavu s biljnim mlijekom zbog kojeg majkama kravama nisu oduzeta djeca. Možemo se veseliti zdravim i ukusnim jelima bez mesa, ne razmišljajući o majkama koje rađaju na betonskim podovima farma ili u transportnim kamionima, na putu u klaonicu. Danas su biljne opcije dostupne svima i svatko može pomoći da ovaj svijet bude ljepše mjesto za sve majke. Majčin dan odličan je poticaj za napraviti prvi korak prema tome – zaključuju Prijatelji životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba