Na varaždinskom groblju obilježena 31. obljetnica osnivanja 104. brigade HV-a, Dan pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Varaždina i okolice

“Danas je svijet ponovno pun izazova i sukoba, stoga nam je zalaganje i stremljenje miru potrebnije nego ikada“

Objavljeno: 07.05.2022. zagorjeinternational

Na Gradskom groblju u Varaždinu, kod spomen obilježja poginulim braniteljima -pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske, obilježena je 31. obljetnica osnivanja brigade.

 Mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga odali su počast poginulim braniteljima, a počast su polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća odali i varaždinski župan Anđelko Stričak i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Stričak naglasio je da danas s jedne strane obilježavamo kraj jednog rata, a s druge strane početak drugog, Domovinskog rata.

– Iako smo se nadali da nikada neće doći do rata na ovim prostorima, ipak je do toga došlo. Upravo se stoga potrebno prisjetiti svih žrtava, obilježiti ove dane i uputiti jasne i snažne poruke da se tako nešto više nikada ne ponovi. Nažalost, svijet je opet danas pun izazova, sukoba, konflikata te nam je zalaganje i stremljenje miru potrebnije nego ikada – rekao je župan te čestitao  pripadnicima 104. brigade njihov dan, spomenuvši njihovu hrabrost i domoljublje koje su pokazali u mnogim obrambenim operacijama .

Čestitku pripadnicima 104., brigade uputio je i gradonačelnik Bosilj  naglasivši pritom važnu i veliku ulogu varaždinskih branitelja u obrani Hrvatske.

Na minutu šutnje za poginule i preminule pripadnike 104. brigade pozvao je predsjednik Udruge 104.brigade Tihomir Hozmec, dok je pukovnik u miru Ivan Rukljić, inače ratni zapovjednik brigade, održao kraći govor te podsjetio na ratni put same brigade.

Obilježavanje je završilo zajedničkom molitvom koju je predvodio velečasni Ivica Horvat, a prije odavanja počasti kod spomen obilježja 104. brigadi, župan i gradonačelnik su zajedno s članovima Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Varaždina i okolice te Dana Europe odali počast preminulim te poginulim antifašistima kod Spomen kosturnice.

Tamo je sve prisutne na minutu šutnje pozvala Marija Varović ispred Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista naglasivši ulogu antifašista u oslobađanju ovog teritorija od fašističkog okupatora, a počast je kod Spomen kosturnice odao i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba