Festival znanosti i u Muzeju krapinskih neandertalaca

Učenici krapinske Osnovne škole iskusili život neandertalaca i odlično se zabavili

Objavljeno: 06.05.2022. zagorjeinternational

I ovoga proljeća se diljem Hrvatske održava Festival znanosti, manifestacija koju organizira Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, a u koju se već dugi niz godina uključuje i Muzej krapinskih neandertalaca. Tema ovogodišnjeg Festivala je ˝Život“, a krapinski muzej je organizirao program pod nazivom ˝Svakodnevni život neandertalaca“ čiji su sudionici bili učenici 5. razreda krapinske Osnovne škole Ljudevit Gaj sa svojim profesorom povijesti Zlatkom Turniškim.

Učenici su prvi dan obišli stalni muzejski postav i nalazište Hušnjakovo te su upoznali neandertalce i način njihova života, a sljedećeg dana je na tu temu bila organizirana i radionica. Učenici su napravili špilju od jute i papira, okušali se u različitim prapovijesnim vještinama pa su tako izrađivali koplja koristeći alatke od tufa i rožnjaka, šivali su neandertalsko odijelo pomoću drvene igle i kamene alatke, saznali su kako se palila vatra trljanjem i trenjem drveta te stvaranjem iskre kresanjem kamena. Izrađivali su nakit, šivali su kostime i oslikavali su svoja lica prapovijesnim motivima.

Radionica koju je vodila autorica programa, viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić, završila je veselim fotografiranjem kostimiranih učenika koji su se uistinu uživjeli u uloge neandertalaca. Uz znanja koja su stekli, uspomena na zabavno muzejsko druženje je i film izrađen u tehnici stop animacije (piksilacije) kojim se trajno zabilježilo njihovo zajedničko iskustvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba