Za ljubitelje prirode

Dođite ove subote u Radoboj i pridružite se obilasku planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja“

Objavljeno: 06.05.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno u suradnji s Općinom Radoboj, s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode, u subotu, organizira manifestaciju “Dani orhideja“.

Program se sastoji od obilaska planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja“ na kojoj se u svibnju može vidjeti preko 15 vrsta orhideja. Okupljanje će započeti u 10 sati kod Centra za prirodu “Zagorje“, a zatim će se, uz stručno vodstvo, krenuti u obilazak Planinarsko – poučne staze “Putovima orhideja“. U 14 sati sudionike očekuje ručak kod Planinarskog doma Radoboj.

-Staza Putovima orhideja prolazi po postojećim planinarskim stazama za koje je potrebna standardna planinarska oprema. Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail: [email protected] ili telefon: 049/315 060. Veselimo se vašem dolasku – poručili su iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno.

Orhideje su samo mali dio biološke raznolikosti čija su staništa, travnjaci i šume, direktno ovisna o ljudskom djelovanju. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave i njihovo očuvanje.  Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljka, na prirodnome staništu veoma su rijetke. Kako bi se orhideja mogla razviti, potrebna je simbioza, odnosno suživot s gljivama u tlu. Sjemenke orhideja najmanje su i najlakše od svih sjemenka u biljnome svijetu. Na području Strahinjčice zabilježeno je čak 32 vrste orhideja. Sve orhideje strogo su zaštićene i zabranjeno ih je brati, uništavati ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja i neodržavanja travnjaka koji se pretvaraju u šikare, zbog uništavanja staništa i branja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba