Klanjec svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavio svoj dan

“Ovo je grad u koji se dolazi, a ne odlazi, grad u kojem je sve više djece – to je garancija boljitka i razvoja”

Objavljeno: 04.05.2022. zagorjeinternational

Grad Klanjec danas je na blagdan svetog Florijana, svog zaštitnika i zaštitnika vatrogasaca proslavio svoj dan, a tim je povodom u gradskoj Velikoj dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Otvorila ju je predsjednica Vijeća Mirjana Smičić Slovenec, kazavši da je Klanjec grad koji ima vrijedne obrtnike i gospodarstvenike, svoje koncerte, izložbe, zelene ‘čistke’, društvo za uljepšanje, plesače, svoje ‘pinklece’ i planinare. Dodala je i da, ako se grad nečime može pohvaliti, to je onda duh starog srednjoeuropskog gradića. Osvrnula se i na rad Vijeća.

– Prije nešto manje od godinu dana ustrojen je aktualni saziv, a zastupljenost različitih političkih opcija, životnih zanimanja i puteva pojedinaca, jamstvo je da su odluke koje u konačnici donosimo  u interesu građanki i građana Klanjca. Svim vijećnicama i vijećnicima zahvaljujem na zalaganju i radu, idejama, kompromisu, uvažavanju različitih stavova, kako osobnih, tako i političkih te vjerujem u daljnju konstruktivnu raspravu koja je temelj za donošenje odluka u svima nam zajedničkom interesu i cilju, a to je ljubav i briga za naš grad. Biti članom predstavničkog tijela velika je čast, ali i odgovornost. To shvaćamo ozbiljno i svojim argumentima nastojimo svaku odluku ili propis kojeg izglasamo učiniti još boljim. Mnoge svoje planove nećemo moći sami realizirati, pa se ubuduće nadamo stručnoj pomoći i podršci županijskih i državnih institucija u kreiranju kontrole naših planova razvoja, a također i na financijskoj potpori za ostvarenje budućih – istaknula je Smičić Slovenec.

Gradonačelnik Zlatko Brlek kazao je kako posebno zadovoljstvo čini što je dječji vrtić koji je izgrađen i počeo s radom prije nešto više od godinu i pol dana, prepun djece te da će se on u budućnosti zasigurno i proširivati ako će za time biti potrebe. Istaknuo je projekt kojeg je Grad pokrenuo zajedno s REGEA-om.

– Pokrenut je proces preobrazbe našeg Trga mira te obližnjih javnih prostora, po načelima i principu novog europskog bauhausa, kako bi on postao ljepši , privlačniji i održiviji te kako bi poboljšali kvalitetu boravljenja u njemu za sve nas. Uz REGEA-u uključili smo i Fakultet graditeljstva i arhitekture iz Zagreba. U budućnosti nas čeka dosta radionica, susreta s građanima jer prvenstveno je važno da se uz profesore te studente Fakulteta građevine i arhitekture, uključe i građani jer se to prvenstveno radi zbog nas – kazao je Brlek, dodavši da se krenulo u realizaciju te da je prijavljen i projekt izgradnje fotonaponske elektrane na zgradi Općine te e-punionice.

60 posto

– Nećemo zaboraviti ni naše ustanove koje i dalje financiramo, zatim naše udruge, najpotrebitije članove naše zajednice, a nastavljamo i s financiranjem učitelja u produženom boravku, dječjeg vrtića sa 60 posto i svime onime što treba činiti jednu zajednicu – zaključio je gradonačelnik.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako Županija pomaže Gradu isto kao i svim drugim gradovima i općinama s područja županije jer im je ravnomjerni razvoj svih dijelova županije jako važan.

– Naravno da su emocije malo pomiješane jer sam ipak iz Klanjca, bio sam i gradonačelnik od 2009. do 2013. godine, i naravno da sam kao stanovnik zainteresiran za razvoj grada i involviran u sve projekte. Ono što mi je izuzetno drago, jest da gradonačelnik Brlek sa svojim suradnicima Klanjec jako dobro vodi. Vidi se da je po mnogim anketama i istraživanjima da je Klanjec i po povlačenju sredstava iz EU fondova, ulaganjima u kulturu i mlade, ali i brojnim drugim projektima, među najboljima, i to me veseli kao stanovnika tog grada, ali i kao župana. Kao Županija, uvijek se trudimo da na neki način budemo potpora i da sudjelujemo u provedbi svih tih projekata – poručio je Kolar.

Gradonačelnik Brlek i predsjednica Vijeća Smičić Slovenec uručili su nagrađenim pojedincima i udrugama priznanja. Zahvalnice Grada uručene su Hrvatskozagorskom književnom društvu, Vlasti Hubicki, Željku Iliću, Tihomiru Kušaniću, poduzeću Mass shoes te Josipu Plešku. Dobitnik Povelje je Dane Cindrić, a Plakete su dodijeljene Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lučelnica i Jadranki Husnjak.

Dugogodišnje prijateljstvo

U ime nagrađenih obratila se Jadranka Husnjak koja je zahvalila Gradu što je prepoznao njihov trud.

– Grad ne čine zgrade i ulice, već pojedinci i udruge koji svojim radom, doprinosom i kompetencijama rade na ugledu i promociji grada, pri tome nesebično koristeći svoje slobodno vrijeme – dodala je Husnjak, a zahvalu u ime nagrađenih iskazala je i Vlasta Hubicki.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik poljskog grada Wilamowica Marjan Trela koji je kazao da je u 13 godina prijateljstva, vidljiv razvoj Klanjca, koji se razvija i dalje, dodavši da Gradsko vijeće i gradonačelnik vode brigu i o komunalnom razvoju te o razvoju društva u cjelini.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da je grad velik onoliko koliko su dobri, kvalitetni i veliki ljudi koji u njemu žive.

– Vrijeme je izazova, a omotnica 2021 -2027. prilika je za nove iskorake i ne sumnjam da će u tih 20 i nešto milijardi eura koje su pred nama, Klanjec kao i dosad, biti među najboljima. Klanjec je grad u kojeg se dolazi, a ne odlazi, u kojem je sve više djece, a to je garancija boljitka i razvoja grada, ali i županije – kazao je Turk.

U ime brojnih prisutnih čelnika zagorskih jedinica lokalne samouprave nazočnima se obratila načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić, a prisutne je pozdravio i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba