DAN GRADA: Klanjec u dobrom društvu 10 najuspješnijih hrvatskih gradova po povučenim EU sredstvima prema broju svojih stanovnika

GRADONAČELNIK BRLEK: Pozicionirat ćemo naš grad kao destinaciju umjetničkog i kulturnog turizma

Objavljeno: 03.05.2022. Marta Čaržavec

U zapadnom dijelu Krapinsko – zagorske županije smjestio se gradić Klanjec koji na zapadnoj granici s neznatnim odstupanjem prati tok rijeke Sutle koja je ujedno i državna granica s Republikom Slovenijom. Grad je to koji sutra, na blagdan sv. Florijana slavi svoj dan što je odličan povod za razgovor s gradskim šefom, gradonačelnikom Zlatkom Brlekom o provedenim aktivnostima u proteklih godinu dana, o programima i projektima, ali i o budućem djelovanju vlasti na području grada i daljnjim planovima.

Najvažniji projekti

Na početku konverzacije, gradonačelnik Brlek izdvojio je najvažnije projekte koji su u Klanjcu realizirani u proteklih godinu dana. Gledajući to razdoblje, a kako je istaknuo Brlek, svakako treba izdvojiti završetak još jedne faze izgradnje nogostupa uz županijsku cestu Klanjec – Zaprešić koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta. Osim toga, naselje Gredice zadnjih godina prednjači po broju novorođene djece pa roditelji često upravo tom cestom sa svojim mališanima pješače prema dječjem igralištu u Novim Dvorima, a tu su i brojni školarci koji idu na školski autobus.

– Veliko mi olakšanje predstavlja povećanje sigurnosti naših pješaka i smatram da je to odlično uložen gradski novac. Vjerujem da će se ove godine nogostup spojiti na već izgrađene dijelove u Gredicama i Radničkoj cesti te će tako biti izgrađen na cijeloj dionici ove ceste koja prolazi našim područjem. Izgrađeno je 580 metara nogostupa i 530 metara oborinske odvodnje. Vrijednost radova iznosila je 1.086.000 kuna, a uz Grad Klanjec, s 450.000 kuna, sufinancirala ih je Županijska uprava za ceste KZŽ, kojoj zahvaljujem na višegodišnjoj suradnji na ovom važnom infrastrukturnom projektu našeg grada – objasnio je Brlek.


Projekt koji je Grad pripremio za apliciranje na natječaj za mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja ujedno je i jedan od najznačajnijih gradskih projekata, a to je ˝Proširenje gradskog groblja˝ u Dolu Klanječkom. Projekt je to, koji, kako ističe gradonačelnik, nažalost prošle godine nije bio kompatibilan s natječajem koji je objavljen u srpnju. Naime, natječaj nije uključivao izgradnju groblja kao prihvatljivi trošak.

– Odlučili smo ovaj, uistinu, jako hitan projekt podijeliti po fazama i krenuti u realizaciju vlastitim sredstvima. Tako je krajem prošle godine izdvojeno 600.000 kuna za uređenje terena za izgradnju prvih 48 dvostrukih grobnih mjesta, devet jednostrukih, četiri grobnice, 33 mjesta za polaganje urni te kosturnice koje dosad nije bilo na groblju- objasnio je gradonačelnik, pa uz navedeno ističe i prošlogodišnji program asfaltiranja gradskih nerazvrstanih cesta u koji je Grad uložilo više od 765.000 kuna – izvijestio je Brlek i dodao kako je u punoj dužini asfaltirana i dugoočekivana cesta u Bartološaku. Na jednak je način uređena je cesta u donjim Gredicama te Suhodolska ulica u Mihanović Dolu.

Potpore

Na pitanje o novcu pristiglog iz državnih potpora pa onda i EU fondova, gradonačelnik je izdvojio:

– Oko 830 tisuća kuna iznosile su kapitalne pomoći iz državnog proračuna za naše projekte i još 800 tisuća isplaćeno nam je zahvaljujući kompenzacijskim mjerama. Preko natječaja Ministarstva graditeljstva sufinanciran je program asfaltiranja cesta s nešto manje od 180 tisuća kuna sanacija dva klizišta u Gorkovcu – izvijestio je Brlek.

S obzirom da je Grad većinu EU projekata u prošloj financijskoj omotnici realizirao do 2021. godine, sredstva iz europskih fondova iznosila su nešto više od 700 tisuća kuna. U proteklom razdoblju EU sredstvima financiran je projekt ˝Popodne u vrtiću˝, spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, rekonstrukcija ˝Spomen parka znamenitih Klanjčana˝ u kojem je izgradnjom malog amfiteatra, s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve Horvatske domovine, stvoren je još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom te prvenstveno terenske nastave za učenike. Radovi su sufinancirani iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na natječaju LAG-a ˝Zagorje – Sutla˝. Treba spomenuti i kako je Europska agencija za kulturu financirala klanječki, peti po redu, program Europa za građane.

– U okviru prethodne financijske omotnice Europske unije, Gradu Klanjcu odobreno je financiranje ili sufinanciranje za 13 projekata u kojima je Grad Klanjec bio prijavitelj, a u još nekoliko sudjelovao je kao partner. Razlog je to što se Klanjec našao u dobrom društvu 10 najuspješnijih hrvatskih gradova po povučenim EU sredstvima prema broju svojih stanovnika i to je svakako razlog za zadovoljstvo, ali i za još veće očekivanja od nove EU omotnice do 2027. Kao najveći problem mogu istaknuti da nam nije isplaćeno preostalih 50 posto sredstava za izgradnju dječjeg vrtića, iako smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, odnosnu APPR-u, poslali još 23. travnja 2021. Proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak bili su zahvaljujući kompenzacijskim mjerama na nivou 2020. godine, umanjeni za trošak povrata poreza za mlade, pa smo uspjeli završiti većinu onoga što smo planirali – objasnio je Brlek.

Nastavak projekata

Jedan o projekata koje će Grad nastaviti svakako je proširenje gradskog groblja, kao i iduću fazu izgradnje nogostupa uz županijsku cestu Klanjec – Zaprešić i uobičajeni redovni program gradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

– U planu je rekonstrukcija stepenica na Prečkom putu i u Dolu Klanječkom, izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u Lučelnici, rekonstrukcija zgrade katastra, a očekujemo i pozitivan ishod prijave na natječaj za financiranje obnove kulturne baštine stradale u petrinjskom potresu iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu sanaciju Brozove zgrade i naravno naše župne crkve. Nastavljamo s idućom fazom radova u Spomen parku uređenjem staza, hortikulture te uvođenjem novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive biografije i rad znamenitih Klanjčana – najavio je gradonačelnik Brlek.

Proteklih se mjeseci, u Klanjcu, intenzivno radi na pripremi novih projekata za očekivane natječaje – od digitalne tranzicije dosadašnjeg rada gradske uprave i ustanova, pronalaska inovativnog arhitektonskog rješenja za uređenje Trga mira do prilagodbe projekta Kuće EU himni za očekivani natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. S obzirom na povećanje cijene energenata, planiramo izgradnju solarne elektrane za zgradu gradske uprave. Veseli i planirana izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, spojnog kolektora, ali i izgradnja mreže na području Grada Klanjca koje za iduće razdoblje najavljuje Zagorski vodovod.

Velika sredstva, u ovom se mjestu izdvajaju po pitanju demografskih mjera, zatim gospodarstva, ali i ulaganja u turizam. Tako će Grad nastaviti izdvajati proračunska sredstva za financijsku pomoć roditeljima novorođene djece, sufinancirati prijevoz učenika te izdvajati za mjesečne potpore za naše srednjoškolce i studente, školsku kuhinju, rad učitelja u produženom boravku, pomoćnika u nastavi za podršku djeci s teškoćama u razvoju, za rad logopedskog kabineta i izvanškolske aktivnosti za darovitu djecu.

– Nakon što smo izgradili novi dječji vrtić i upisali svu djecu znatno su se povećali troškovi njihovog boravka u vrtiću, ali Grad će i dalje sufinancirati 60 posto ekonomske cijene vrtića i tako pomoći roditeljima. Uz ovogodišnju planiranu izgradnju i opremanje novog dječjeg igrališta u Lučelnici, nastojat ćemo slične sadržaje graditi i u drugim našim naseljima. Našim gospodarstvenicima i dalje ćemo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite za nabavu strojeva i opreme, sufinancirati uzgoj Sokola, zagorskog purana i ekoloških poljoprivrednih nasada, a planiramo uvesti i mjeru poticanja otvaranja turističkih smještajnih kapaciteta na našem području. Aktivnostima u idućem razdoblju želimo pozicionirati grad Klanjec kao turističku destinaciju umjetničkog i kulturnog turizma – najavio je Brlek.

Program proslave

Nakon dvije duge pandemijske godine, Klanjec će konačno ne samo obilježiti već i proslaviti svoj Dan grada na način koji su svi mještani i gosti željno iščekivali. Ovogodišnji program klanječkih kulturnih ustanova i brojnih udruga simbolično je nazvan ˝Klanječki dani – opet smo vani˝ o čemu je više rekao sam gradonačelnik.

– Započeli smo kulturnim događanjima još u travnju, a nastavljamo s različitim sportskim, zabavnim i kulturnim događanjima sve do 18. svibnja. Sutra imamo svečanu sjednicu Gradskog vijeća u 12.30 sati na kojoj će u nazočnosti brojnih naših suradnika i gostiju biti uručena i ovogodišnja priznanja Grada Klanjca, Galerija Augustinčić priređuje predstavljanje novog dvobroja svojih Anala, a navečer nam gostuje GFUK i ZGK Komedija s izvrsnom predstavom ˝Nije bila Peta, bila je Deveta˝ koja je, uz Dan grada, za naše posjetitelje besplatna. Središnji događaji svakako su manifestacija ˝Dobro je, klanječko je˝ koja se u subotu 7. svibnja vraća na naš Trg Antuna Mihanovića i tradicionalni Piknik na Cesargradu u nedjelju 8. svibnja. Kuhat ćemo u subotu ponovno najmanje petnaestak kotlića vinskog gulaša u kuharskom nadmetanju naših udruga, Udruga umirovljenika priprema za tu priliku domaće kolače, naši najmlađi pripremaju lijepi program na pozornici, a imat ćemo i radionice cirkuskih vještina i ulične umjetnosti. Svirat će i u subotu i u nedjelju naši domaći glazbenici, ˝Vrijeme vinila˝ i ˝TS Ekipa˝ – najavio je bogat program gradonačelnik i navedenome dodao sportska događanja.

– Uz malonogometni kvartovski turnir, tu je i ˝Memorijalni turnir Albin Šoban Binča˝ streljačkog društva ˝Predionica˝ i otvoreni turnir u pikadu PK Feniks. Na Pepinu grabu 8. svibnja vraća se ˝Ribički memorijal Anđelko Petek Pajo˝, a šahovski klub ˝Zelenjak˝ organizira tradicionalni međunarodni šahovski turnir. U program se uključuju i naša škola, kulturne udruge svojim radionicama, sportska društva. Vjerujem da će svatko naći nešto za sebe i da će ovogodišnji Dani grada Klanjca biti dobar razlog za izlazak i to konačno bez maski i epidemioloških ograničenja – rekao je Brlek i za kraj svojim mještanima uputio čestitku povodom Dana grada:


– Zahvaljujem svojim sugrađanima što su svojom ozbiljnošću, odgovornošću i strpljenjem pridonijeli da se vratimo normalnom svakodnevnom životu, pa makar u ovim mjesecima zatišja epidemije Covida-19. Kao zajednica još jednom smo pokazali da se znamo držati skupa kada je najpotrebnije. Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada, uz želju da se konačno nakon dvije godine okupimo u što većem broju na našem trgu na manifestaciji ˝Dobro je klanječko je˝, na našem Pikniku na Cesargradu, ali i da uživamo ovih dana i u svim drugim kulturnim i sportskim događanjima u našem gradu – rekao je za kraj gradonačelnik Brlek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba