Tradicionalni “Prvi svibanjski izlet u Trakošćanu” privukao brojne posjetitelje

“Nadam da su posjetitelji uživali u bogatoj ponudi. Trakošćan je jedan od najljepših dvoraca, pa će i usprkos praznom jezeru i dalje privlačiti turiste”

Objavljeno: 02.05.2022. zagorjeinternational

U organizaciji Općine Bednja i Turističke zajednice Trakošćan Općina Bednja, u nedjelju je, povodom Međunarodnog praznika rada, održana manifestacija “Prvi svibanjski izlet u Trakošćan”. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji, a biser kontinentalnog turizma, Trakošćan, svake godine, pa tako i ove, za sve svoje goste priprema bogat program. 

Manifestacija je i ove godine privukla mnogo posjetitelja, a zadovoljstvo što je održana izrazio je i načelnik Damir Poljak čestitavši svim građanima Međunarodni praznik rada.

Brojni gosti

– U današnjem događanju sudjelovale su brojne udruge i kulturno-umjetnička društva, pa čak i gosti iz Slovenije tako da se nadam da su svi posjetitelji zaista uživali u bogatoj ponudi – rekao je Poljak dodavši kako se u sklopu manifestacije prezentira i tradicionalna ponuda domaćih proizvoda što je dokaz kako Općina njeguje kulturu, tradiciju i običaje.

Načelnik se osvrnuo i na nešto drugačije izdanje Trakošćanskog jezera koje je trenutno prazno. Podsjetimo, zahvaljujući Hrvatskim vodama i Vladi RH, nakon više od 60 godina započelo je izmuljivanje jezera što će, naglašava Poljak, dodatno doprinijeti uređenju okoliša i čitavog kraja.

– Čišćenje Trakošćanskog jezera još će više doprinijeti očuvanju kulturne baštine i biološke raznolikosti koju ovaj kraj ima i zaštićen je u Naturi 2000. Trakošćan je bio i ostat će jedan od najljepših dvoraca u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu, pa vjerujem da će kao destinacija i dalje, usprkos praznom jezeru, privlačiti brojne turiste koji uživaju ljepotama naše općine – zaključio je Poljak. 

Proslavi Prvog maja u Trakošćanu prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je u svoje osobno ime te uime svoje zamjenice Silvije Zagorec, predsjednika varaždinske Županijske skupštine Josipa Križanića i svih djelatnika Varaždinske županije, svima čestitao praznik rada.

– Ovaj dan nas s jedne strane podsjeća na važnost zajedničkog djelovanja i sinergije svih aktera u društvu, s druge strane ukazuje nam na naš temeljni zadatak, a to je stvoriti društvo u kojem će svi kvalitetnije živjeti – rekao je Stričak.

Kako je naglasio, do toga je moguće doći stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta, novih vrijednosti i industrija te osiguranjem većeg standarda radnika, uz punu zaštitu njihovih prava.

– Samo stvaranjem boljih prilika kroz kreiranje pozitivnih trendova u gospodarstvu i kroz socijalni dijalog, zajedno možemo stvoriti Hrvatsku zadovoljnih ljudi – poručio je župan. 

Na manifestaciji se predstavila i bednjanska Pčelarska udruga “Čmalico”, a kako je pojasnio tajnik Udruge Milan Vukovski, prezentacijom svojih proizvoda žele ukazati na njihovu kvalitetu.

– Ovo područje je kao stvoreno za pčelarsku djelatnost i neke druge poljoprivredne djelatnosti. Nas pčelare u zadnje dvije godine strahovito je uništila nepredvidiva klima i kasni i jaki mrazovi koji su uništili glavne pčelinje paše – rekao je Vukovski zahvalivši načelniku Poljaku i Općini što prepoznaju njihove probleme i pomažu im kada je potrebno. 

Tradicija 

Jedna od udruga koja je predstavila svoje proizvode je Udruga Tradicija i inovativnost iz Krapinskih Toplica. U raznolikoj ponudi njihovih radova našao se i rijedak barjaktar iz Trakošćana.

– To je ručnik koji su nekada nosili svati na svadbama i jako je star. Moja baka je radila ovdje u dvorcu kao mlada cura, kao sluškinja jer je rođena u okolici Trakošćana i za miraz je dobila taj ručnik i jednu staru šivaću mašinu koju čuvam – rekla je predsjednica Udruge Brankica Horvat te istaknula da joj je zbog te povezanosti uvijek lijepo doći u Trakošćan. 

Uz ponudu tradicijskih proizvoda, licitara, OPG-ova i udruga, za dobro raspoloženje pobrinuo se glazbeni sastav Kumovi koji je posjetitelje zabavljao do večernjih sati. Nastupili su i Kuburaši iz Višnjice, limena glazba iz Bednje, KUD-ovi Josip Genc Bednja, Josip Jedvaj Vrbno i Cvetlinski zvon Cvetlin, Ženski pjevački zbor KUD-a Leskovec i Vinska Trta Zavrč.

Za gastronomsku ponudu bio je zadužen Hotel Trakošćan, a točno u podne poslužen je nezaobilazan prvomajski grah. 

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba