'BLATO NA DLANU': Nevrijeme potopilo općinu Veliko Trgovišće, na terenu vatrogasci, komunalno redarstvo...

˝Užasno je, ovo ne pamtimo, kao da je sudnji dan, svi smo na terenu˝

Objavljeno: 02.05.2022. Marta Čaržavec

Jučerašnji ˝Praznik rada˝ za stanovnike jednog od najdužih sela Krapinsko – zagorske županije bio je sve, samo ne to što bi trebao biti. Naime, sinoćnje nevrijeme koje je nastupilo u kasnim poslijepodnevnim satima praćeno tučom, jakim vjetrom i obilnom kišom natjeralo je mještane da obuju gumene čizme i spašavaju svoje domove. Na teren su promptno izašli i vatrogasci DVD-a Dubrovčan – Ravnice koji su svoj dan završili pomažući građanima i čisteći ceste na području općine Veliko Trgovišće. Dakako, ceste koje su na području općine ionako u lošem stanju budući da ih karakteriziraju mnogobrojne pukotine i ”zakrpe” sinoćnjim su rastvaranjem neba dodatno popustile. Ogromni su se odroni zemlje miješali s padalinama i poput nabujale rijeke prekrili ulice. Štete su, sudeći po video i foto zapisima koji su stigli u našu redakciju pozamašne.

Kaos

Kontaktirali smo načelnika Velikog Trgovišća Roberta Grebličkog koji je istaknuvši da su vatrogasci na terenu, kazao kako su jučerašnji prizori bili baš strašni.

– Ovo je izvanredna situacija. Sinoć je bilo užasno, kao da je sudnji dan. Na teren su izašli svi vatrogasci i kompletno komunalno redarstvo. Na području cijele općine je kaos, takvo što se nije dogodilo od kad sam ja tu. Svi smo na terenu, velike su poplave kuća, garaža i podruma vatrogasci su na terenu i bit će još neko vrijeme – izvijestio je Greblički.

Zapovjednik DVD-a Dubrovčan – Ravnice Matija Bogović izvijestio je kako je na terenu na području općine Veliko Trgovišće ordiniralo 14-ak vatrogasaca koji su na intervenciju izašli oko 19.30.

Intervencija DVD

– Na terenu smo, imamo za ispumpavati kuće i podrume, a štete još ne možemo utvrditi. Ima pet, šest kuća na području Donjeg Dubrovčana koje su poplavile, to će biti veće štete budući da je dignut parket i slično – izvijestio je Bogović koji je sa svojim kolegama sinoćnju akciju provodio do 01.30 sati.

– Jutros smo nastavili proces, ispumpavamo dalje. Kroz dan ćemo još biti na terenu, slijedi nam pranje cesta – rekao je Bogović.

ŽUC

Kontaktirali smo i ravnatelja ŽUC-a Stjepana Sirovca i saznali kako je nevrijeme osim na području Velikog Trgovišća, napravilo štete i na području grada Klanjca.

– Nakvasila se zemlja s tolikom količinom kiše i odronula se, a na pojedinim mjestima ima i mulja. To su mjesta gdje su mještani sada na friško obrađivali zemlju i ta se zemlja prosula cestama. Strojevi su na terenu, radi se. U Dubrovčanu je bilo problema i na državnoj cesti za koju su zadužene Hrvatske ceste koje su pak alarmirale su dalje. Radi se o prometnici iz smjera Zaboka, nakon skretanja za Krapinske Toplice prema Tuheljskima. To blato je najčešće dolazilo s oranica i sigurno da nije lijepo da je blato na cestama. Trebat će vremena da se to očisti, vatrogasci će je kasnije oprati. Sve to nije garancija da s tih nizbriježnih područja voda ponovno ne donese blato. Kada bi sve bilo zatravljeno voda bi bila čista. Nadamo se da se neće ponoviti – izvijestio je i poručio Sirovec.

Video možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba