KONTINENTALNI BISER: Omiljena destinacija izletnika, Trakošćan, ni ove godine na praznik rada neće razočarati ponudom, a ravnatelj Adam Pintarić nam otkriva:

“Čak i isušeno jezero je atrakcija za sebe, no kad se opet napuni, Trakošćan će s obnovljenom šetnicom i mostom preko najužeg dijela baš zablistati”

Objavljeno: 30.04.2022. Vanja Hozmec

Dvor Trakošćan je zbog svoje ljepote, ljepote prirode koja ga okružuje, ali i zbog bogate povijesti, jedna od omiljenih destinacija za turiste, ali i domaće goste tijekom cijele godine. Ipak, pokazalo se da je posebno zanimljivo odredište za izletnike na praznik rada, kada sam Dvor i njegovu prekrasnu prirodu posjećuje velik broj gostiju. 

S obzirom na to da se praznik rada obilježava ove nedjelje, od ravnatelja Adama Pintarića doznali smo što se sprema u samom prostoru Dvora Trakošćan i što sve gosti koji se tamo planiraju uputiti na izlet mogu očekivati. 

Za svakoga ponešto

– Za vrijeme prvosvibanjskih praznika Trakošćan je tradicionalno već desetljećima omiljeno izletište mnogobrojnih posjetitelja, to je najposjećeniji dan u godini. Očekujemo i ove godine velik broj izletnika te lijepo i sunčano vrijeme kako bi praznik protekao u ugodnom ozračju. Trakošćanska manifestacija poznata je kao “Prvosvibanjski izlet u Trakošćanu”, a u organizaciji sudjeluju Turistička zajednica općine Bednja, Hotel Trakošćan i Dvor Trakošćan. Sadržaji i programi većim dijelom događat će se na prostoru kulturnog dobra, u podnožju dvorca. Zbog velike posjećenosti samog muzeja, u njemu se na sam praznik neće odvijati poseban program. Međutim, kao uvod u praznik, u petak se u sklopu europskog projekta “FORTITUDE”, održalo prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije “Noć tvrđava – Night of Fortresses”. Taj projekt obuhvaća spomenike kulturne baštine kao što su tvrđave, arheološke lokalitete, utvrde i dvorce na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Kulturno-povijesna destinacija Dvor Trakošćan, kao važan čimbenik razvoja turističke ponude ovog kraja, uključio se u projekt “Noć tvrđava”, stoga smo u samom dvorcu pripremili zanimljiv sadržaj koji se sastojao od koncerta dua Patrick Walter & Hrvoje Sudar, izvodila se tradicionalna irska, škotska i engleska glazbu, a održano je i predavanja Kristijana Petrovića o Povijesti zmajeva – otkrio je Pintarić. 

Kako je ravnatelj i istaknuo, većina će se događanja 1. svibnja odvijati u prostoru dvorca, a kako nam je rekao, program će biti bogat. 

– Sama manifestacija je danas prepoznatljiv element ukupne turističke ponude te sadrži mnoga zabavna i kulturna događanja. Pripremamo bogat program koji se sastoji od prezentacije starih zanata, a OPG-ovi i udruge ponudit će tradicijske proizvode. Samu manifestaciju će otvoriti kuburaška udruga iz Višnjice, također će biti glazbeni program, a nastupit će kulturno umjetnička društava s područja bednjanske općine “Josip Genc” iz Bednje, “Josip Jedvaj” iz Vrbna i “Cvetlinski zvon” iz Cvetlina te Limena glazba iz Bednje. Također, svoj program će izvesti i ženski pjevački zbor KUD Leskovac iz susjedne slovenske općine, a za nastavak dobrog raspoloženja zadužen je glazbeni sastav Kumovi. Napomenuo bih još kako u katnoj galeriji podno dvorca posjetitelji mogu razgledati izložbu ratne fotografije “104. brigada HV-a Varaždin u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ – ispričao je ravnatelj.  

Za turiste i izletnike koji uvijek rado probaju domaće specijalitete, pobrinut će se Hotel Trakošćan, a uz to, na štandovima će se nuditi domaći proizvodi. Također, prema tradiciji, dijelit će se i nezaobilazan prvosvibanjski grah. 

arhiva

S obzirom na gotovo potpuno ukidanje epidemioloških mjera, ravnatelj nam je otkrio i kakvi su sada planovi za nastavak turističke sezone. 

– Dosadašnje kontinuirano ulaganje u Muzej i trud kako bi posjetitelji uvijek otišli zadovoljni, uvjetovali su iz godine u godinu velikim zanimanjem turista za trakošćansku destinaciju. Tako je bilo do rekordne 2019. godine. Ukidanje epidemiološki mjera pridonijelo je povećanju broja posjetitelja, međutim sam rast je još vrlo spor čemu svakako pridonosi i novonastali ratni sukob. Svjesni smo te činjenice, a kako bi mogli odgovoriti izazovima i biti konkurentni, moramo stalno unapređivati ponudu jer zahtjevi publike te trendovi u turizmu neminovno postavljaju nove zadaće turističkim djelatnicima. U nastojanju da pokrijemo šire interese publike, osim redovne muzejske djelatnosti, imamo i prošireni program suradnje koji uključuje održavanje različitih manifestacija, koncerata, predstava, organizaciju vjenčanja i slično. Nadamo se da će se zahuktati turistička sezona te vratiti u normalnije tokove – kazao je Pintarić.

Osim pandemije koronavirusa, a i ratnog sukoba koji je, kako nam je rekao ravnatelj, također usporio dolazak turista u punom kapacitetu, nedavno je zbog čišćenja tla ispražnjeno i Trakošćansko jezero, uz dvorac, jedna od glavnih atrakcija. Ravnatelj je rekao koliko će to utjecati na posjećenost i kakva se godina očekuje. 

Jako važna karika 

– O velikoj važnosti jezera za trakošćansku destinaciju govori nam velika medijska pozornost, zainteresiranost posjetitelja, ali i mnogobrojni upiti koje gotovo svakodnevno dobivamo. Mišljenja smo kako prazno jezero ima utjecaj na smanjenje gostiju, nema ribolova, vožnje čamcem, splavi i drugih sadržaja. Međutim i isušeno jezero je atrakcija za sebe, šetači se mogu i dalje kretati poučnom stazom i šumskim putevima, evo prošle subote održana je “Lucky Trail” utrka. Ne očekujemo da će takvo stanje jezera upropastiti sezonu, a i dobra vijest je to što ovih dana počelo iskopavanje mulja – rekao je Pintarić i otkrio kakva će biti konačna slika Trakošćana kada se jezero ponovno napuni, ali i što će se još uređivati:

– Ispunom jezera, Trakošćan će ponovno zablistati. Idući mjesec završit će se rekonstrukcija šetnice uz sjevernu obalu sve do kućice na jezeru, a u planu je izgradnja mosta preko najužeg dijela jezera te završetak uređenja staze – rekao je ravnatelj. 

Inače, za sve zainteresirane koji planiraju posjetiti ovaj biser kontinentalne Hrvatske, radno vrijeme Muzeja toga će dana biti od 10 do 18 sati, a sva spomenuta događanja će biti  potpuno besplatna. Ulaznice će se naplaćivati samo za dvorac i druge komercijalne sadržaje. 

arhiva
arhiva

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba