PROSLAVA DANA ŽUPANIJE: U Čakovcu održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Župan Posavec: Među najrazvijenijim smo područjima u Hrvatskoj, a to nam nitko nije dao nego je to zasluga vrijednih, marljivih i radišnih ljudi

Objavljeno: 29.04.2022. zagorjeinternational

U Starom gradu Čakovcu je povodom Dana Međimurske županije koji se obilježava 30. travnja,  održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su dodijeljena najviša županijska priznanja, a prije samog početka sjednice, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Kako je istaknuo predsjednik Skupštine Dragutin Glavina, travanj je u okviru Dana županije ispunjen raznim događanjima diljem Međimurja, a sama svečana sjednica prigoda je da se javnosti prezentiraju aktivnosti predstavničke i izvršne vlasti.  

– Protekla godina bila je izazovna, posebice u zdravstvenom i gospodarskom smislu, a u razdoblju koje je pred nama bit će potrebno donijeti mudre odluke te vjerujem da ćemo zajedništvom i dalje razvijati naše Međimurje na dobrobit svih njegovih stanovnika – rekao je Glavina.

Župan Marija Posavec naglasio je da su se Međimurci kroz povijest borili da ostanu svoji, te da očuvaju svoj identitet i baštinu. 

– Danas se tom povijesti ponosimo, ali ponosimo se i činjenicom da je Međimurska županija jedno od najrazvijenijih područja u Hrvatskoj. Ne zato što nam je to netko dao, nego jedino i isključivo zato što u Međimurju žive vrijedni, marljivi, radišni ljudi koji su naviknuti oslanjati se na svoj rad, ruke i zajedništvo. Zato je Međimurje po mnogim kriterijima među prvima – istaknuo je župan Posavec. 

Na sjednici su dodijeljena i županijska priznanja. Povelja Županije dobili su Alojzije Jembrih, Istvan Tisler, Franjo Flac, Zvonimir Petković i Udruga mažoretkinje Nedelišće. Najviše priznanje Međimurske županije, Nagrada “Zrinski“, ove je godine dodijeljena Mateji Vranović, Gimnastičkom klubu “Marijan Zadravec Macan“ Čakovec, Županijskoj bolnici Čakovec i djelatnicima te Josipu Munđaru. Nagradu “Zrinski” za životno djelo dobila je Dragici Kolenić , a posthumno ju je dobila i Nada Mance. 

Svečanost su svojim dolaskom uveličali i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan koji su nakon sjednice održali sastanak sa županom Posavcem u Salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Župan je rekao da se razgovaralo o suradnji dviju država i pograničnoj suradnji, a Mesić je dodao da je Međimurje primjer dobrosusjedske suradnje te je pohvalio velik broj prekograničnih projekata koji se provode kroz Interreg program. 

– Prijatelji probleme uvijek moraju riješiti, a Hrvatska i Slovenija su prijatelji, stoga smo ovu priliku iskoristili kako bi prodiskutirali teme vezane uz prekogranične probleme. Vrijeme je da se neki problemi riješe i da se stvore bolji uvjeti za građane dviju država – poručio je bivši predsjednik Kučan. 

Sjednici su nazočili i brojni političari među kojima su bili izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, saborska zastupnica Andreja Marić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, izaslanik Veleposlanstva Mađarske Tamás Bakó, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i drugi. Također, među prisutnima su bili i vijećnici Skupštine Međimurske županije, kao i predstavnici obrazovnih institucija, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, gospodarskog, društvenog, kulturnog i političkog života. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba