Koncentracija na projekte koji u ruralna područja donose dobrobit - ovaj je vrijedan dva milijuna kuna

Na području Donje Voće s radom počeo novi vodovod: 300-tinjak mještana sada će konačno imati pitku vodu

Objavljeno: 29.04.2022.

U općini Donja Voća održana je svečanost povodom puštanja u rad vodovoda u naselju Rijeka Voćanska na jugozapadnom dijelu općine, a kojoj je uz načelnicu Donje Voće Sanju Kočet, prisustvovao i direktor tvrtke Ivkom – vode d.o.o. Ranko Zbodulja. Vrijednost izvršenih radova iznosi 2.004.302 kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 1.961.561 kuna, a razvojna naknada općine iznosi 42.740. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Graditeljstvo, Andrija Grabar iz Ivanca i ISF d.o.o. također iz Ivanca. Ovaj je projekt od velike važnosti za mještane budući da je njih 300-tinjak kroz ovaj projekt osigurano što se tiče pitke vode.

Velik značaj

Da je uspostavljena vodovodna mreža od velikog značaja za lokalno stanovništvo istaknula je i načelnica Kočet koja je detaljnije objasnila tijek realizacije i najavila buduće projekte.

– Radi se o jugozapadnom dijelu općine gdje Ivkom – vode u rad puštaju vodovodnu mrežu. Lokalnom stanovništvu je ovim projektom omogućena pitka voda, koja je inače veliki problem na području općine s kojim se mještani suočavaju. To je nedostatak i nekvalitetna komunalna infrastruktura. U narednom periodu možemo očekivati povećanje smještajnih kapaciteta budući da je Rijeka Voćanska brdovito područje gdje većinom prevladavaju kuće za odmor, s obzirom na to da je osnovni uvjet omogućen – rekla je Kočet.

– Ono što treba napomenuti, obzirom da su bespovratna sredstva u pitanju, da to neće utjecati na povećanje ikakvih cijena. Da su, u suprotnom to bila vlastita ulaganja Ivkoma i Općine mještani bi to osjetili – rekla je načelnica i dodala kako na području općine još uvijek postoje kuće koje nemaju provedenu vodoopskrbu, ali ovim realiziranim projektom velik će broj kućanstva ima mogućnost priključenja.

Servis građanima

Direktor Zbodulja istaknuo je kako je, osim za lokalno stanovništvo, ovaj projekt vrlo važan za Ivkom – vode.

– Mi smo oduvijek servis građanima i taj dio moramo shvatiti ozbiljno. Ne možemo gledati ekonomsku opravdanost nekih projekata nego se koncentrirati na projekte koji u ruralna područja donose dobrobit – rekao je Zbodulja i osvrnuo se na proces realizacije:

– Imali smo vrlo složenu situaciju s tehničke strane jer imamo brdoviti kraj, visinske razlike… Sveukupno je napravljeno oko 3600 metara cjevovoda, a jedna od zanimljivosti je da ovdje voda dolazi s udaljenog izvora na Ivanščici što je preko 50 kilometara do ovdje – objasnio je Zbodulja i istaknuo kako je u budućim projektima u fokusu širenje mreže.

Branko Stolnik, jedan od mještana Rijeke Voćanske izrazio je veliko zadovoljstvo izvedenim projektom za koji su planovi trajali pet godina. Kako kaže Stolnik, ovaj projekt znači mnogo:

– Da je to bilo ranije, zadržalo bi se i stanovništvo. Tu je bilo devet kuća, sad nema nikoga. Par je vikendica, ali bez vikendaša. Možda će se sada i mlađi vratiti, barem na vikend – rekao je Stolnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba