''ŽUPANIJA PRIJATELJ BRANITELJA'' U Krapini dodijeljeni ugovori braniteljskim udrugama ukupne vrijednosti 260.000 kuna

˝Financirate projekte i programe koji služe svim braniteljima iz naše županije, radite na očuvanju kvalitete života i digniteta Domovinskog rata˝

Objavljeno: 29.04.2022. Marta Čaržavec

U prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora danas je održana dodjela ugovora braniteljskim udrugama koje su aplicirale na županijski natječaj, a koji je Županija raspisala sedmi put zaredom, a riječ je o programu čija je ukupna vrijednost iznosila 250.000 kuna. Premda su udruge branitelja tražile gotovo 400.000 kuna, županija je odobrila ukupan iznos od 260.000 kuna. Udruge su, u sklopu ovog programa, mogle prijaviti projekte čije su pojedinačne vrijednosti mogle iznositi do 30.000 kuna. Ti su programi mogli biti financirani isključivo sredstvima Krapinsko – zagorske županije, ali uz mogućnost sufinanciranja iz drugih izvora što je prilikom vrednovanja kvalitete projekata donosilo dodatne bodove.

Sedam godina

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug izvijestila je kako je na natječaj pristiglo 15 prijava te da su sve udovoljavale uvjetima javnog poziva i poslane su u drugi krug ocjene kvalitete. 

– Povjerenstvo je ocijenilo da su kvalitete svih pristiglih prijava takve da su zavrijedile financirale pa je na kraju ukupno raspoređeno 260.000 kuna, a pojedinačni iznosi koji su ostvareni kreću se od 4000 do 30.000 kuna – rekla je Gregurović Šanjug.

– Tijekom ovih sedam godina, kroz ovaj javni poziv, za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga je ukupno izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Danas se financiraju i programi i projekti koji doprinose promicanju digniteta i istine o Domovinskom ratu, projekti koji su usmjereni podizanju i očuvanju kvalitete življenja i skrbi o članovima udruga koji se nalaze u nepovoljnijem položaju, zatim projekti koji su usmjereni očuvanju i promicanju zdravlja hrvatskih branitelja, bilo mentalnog ili fizičkog – objasnila je pročelnica i čestitala svim udrugama na ovim iznosima i programima za čije su financiranje dobile potporu, a kako je dodala Gregurović  Šanjug, vrijednost ovih programa i rada ovih udruga tim veća što one počivaju isključivo na volonterskom radu. 

– Ove udruge nemaju zaposlene, ali usprkos tome ostvaruju kontinuitet u svom radu, kvalitetu, provode programe duži niz godina što govori o održivosti. Također, ne samo da se javljaju na lokalne i županijske natječaje, nego sve češće javljaju se i na nacionalne natječaje za sredstva, pa čak i europske – zaključila je Gregurović Šanjug. 

Profesionalci

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar obrativši se prisutnima, na početku je zahvalio udrugama koje vode brigu o hrvatskim braniteljima.

– Čitajući programe i projekte s kojima ste se javili na naš natječaj, mogu konstatirati da ste pokrili apsolutno sve potrebe koje hrvatski branitelji imaju. S ovim sredstvima ne rješavamo sve probleme, ali kroz ove projekte i programe, barem u nekoj mjeri, olakšavamo – rekao je Kolar i dodao kako programi i projekti sadržavaju najrazličitije akcije, a pokrivaju sve segmente.

– S druge strane, projekti koje pišete su sve bolji i bolji. Mnogi od vas povlače sredstva iz fondova iz EU, a programi su napisani na razini profesionalnih agencija. To je za svaku pohvalu. S veseljem ću pratiti novu financijsku omotnicu da vidim koje će sve biti mogućnosti za braniteljske udruge, ali sam apsolutno siguran da ćemo prilike maksimalno iskoristiti.

– Osjećamo se kao ”županija prijatelj branitelja” jer svakodnevni kontakt koji imam s vama kroz programe, projekte, skupštine i aktivnosti, a kroz partnerstvo i prijateljstvo daje mi za pravo da baš to kažem ”županija prijatelj branitelja” – poručio je župan i uputio zahvalu braniteljima na stvaranju neovisne i slobodne RH, na svakom okupljanju braniteljske populacije i vođenje brige o svakom članu.

Suradnja i potpora

Ispred Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ prisutnima se obratio Mario Draganić i zahvalio županu Kolaru, pročelnici Gregurović Šanjug, djelatnicima i djelatnicama Krapinsko – zagorske županije na podršci koju pružaju te predstavnicima udruga i svim braniteljima u KZŽ.

– Ovo nije zahvala čisto reda radi. Često putujem po Hrvatskoj i znam u kojim uvjetima rade udruge koje djeluju u jedinicama lokalnih samouprava koje nemaju baš ‘sluha’ za potrebe hrvatskih branitelja. Cijenimo pomoć koju nam pružate – poručio je Draganić i zahvalio financijskim sredstvima. 

– Financirate projekte i programe koji služe našim članovima, ali i svim braniteljima iz naše županije, radite na očuvanju kvalitete života i digniteta Domovinskog rata. Vaša pomoć ne ogleda se samo u financijskim sredstvima, već u podršci koju pružaju vaši uredi. U kontaktu smo s vama skoro svaki dan, vaša vrata su uvijek otvorena za sve hrvatske branitelje. Zahvaljujem i medijima koji često i dobro prate rad braniteljskih udruga pa naše aktivnosti i poruke imaju odjek u široj društvenoj zajednici – završio je Draganić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba