NA VARAŽDINSKOM ŽIDOVSKOM GROBLJU: Obilježen Dan stradanja i junaštva židovskog naroda

“Tolerancija, jednakost, ravnopravnost i sloboda – trajne su vrijednosti na kojima se treba temeljiti izgradnja današnjeg društva“

Objavljeno: 28.04.2022. zagorjeinternational

Na židovskom groblju u Varaždinu obilježen je Dan stradanja i junaštva židovskog naroda – poznato pod imenom Jom Hašoa.

Zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije, u spomen na sve žrtve holokausta, položili su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Pročelnica Skoko naglasila je važnost obilježavanja ovih datuma jer nam oni služe i kao svojevrsna opomena da se takvo zlo nikada više ne smije ponoviti.

– Danas odajemo počast nedužnim žrtvama jednog strašnog zločina, holokausta koji se dogodio nad pripadnicima židovske zajednice. Današnji dan nam također mora biti  i opomena da se ovakvo zlo više nikada ne smije ponoviti. Tolerancija, jednakost, ravnopravnost i sloboda moraju biti trajne vrijednosti na kojima se temelji izgradnja današnjeg društva – rekla je Skoko.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je kako zbog tužne povijesne činjenice da su početkom Drugog svjetskog rata stradali njegovi sugrađani, pripadnici varaždinske židovske zajednice te da su mnogi izgubili živote u holokaustu, Grad Varaždin s posebnim pijetetom obilježava Dan sjećanja na holokaust kao i Dan stradanja i junaštva židovskog naroda.

– Naših stradalih sugrađana ne sjećamo se samo na te dane. Imali smo nedavno izložbu i predavanje  o životu Eve Akerman, naše počasne građanke koja je preživjela holokaust. Osim toga, u Varaždinu je  podignut spomenik žrtvama logora Jasenovac, obnavljamo sinagogu koja je sa uređenjem sjeverne fasade poprimila svoj nekadašnji izgled. Radovi će biti nastavljeni na potpunom uređenju te zgrade i stavljanju nje u funkciju – rekao je Bosilj.

Uz građane i članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista, komemoraciji  je prisustvovao i predsjednik židovske općine Andrej Pal koji je zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na svemu što čine kako žrtve holokausta ne bi bile zaboravljene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba