U Skupštinskoj dvorani Županijske palače 26 gerontodomaćica Društva Crvenog križa Varaždinske županije primilo diplomu o završenom obrazovanju za operaterku na računalu

SVOJIM PRIMJEROM DOKAZUJU VAŽNOST CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA: Vjerujem da su stekle znanja i vještine kojima će podići konkurentnost na tržištu rada

Objavljeno: 28.04.2022. zagorjeinternational

U Skupštinskoj dvorani varaždinske Županijske palače danas je 26 gerontodomaćica Društva Crvenog križa Varaždinske županije primilo diplomu o završenom formalnom obrazovanju za operaterku na računalu. Formalni tečaj u sklopu Pučkog otvorenog Učilišta Varaždin trajao je 120 sati.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec čestitala je gerontodomaćicama na uspješno završenoj edukaciji te im zahvalila na predanom radu.

– Drago mi je što su danas ovdje s nama gerontodomaćice koje su u proteklih godinu dana brinule za više od 200 korisnika, u sklopu projekta Zaposli-Educiraj-Pomozi II. Osim što su jedan dio svog vremena posvetile brizi osobama treće životne dobi koje žive u teškim obiteljskim i socijalnim okolnostima, one su uspješno završile i tečaj za operaterku na računalu. To nam govori koliko je bitno cjeloživotno obrazovanje, a gerontodomaćice upravo to svojim primjerom dokazuju. Vjerujem da će ovim uspješno završenim tečajem steći nova znanja i vještine kojima će podići konkurentnost na tržištu rada. Ovim putem im želim čestitati i zahvaliti na njihovoj empatiji, požrtvovnosti, ljudskosti i na vremenu koje su provele s korisnicima te im na taj način olakšale svakodnevnicu – rekla je Zagorec.

O projektu “Zaposli – Educiraj – Pomozi II“ kojeg provodi Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije govorila je v.d. ravnateljice Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

200 korisnika

 -Za vrijeme trajanja projekta zaposlena je 31 žena te je pružena pomoć u svakodnevnom životu za više od 200 krajnjih korisnika koji uključuju osobe starije od 65 godina i osobe koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. Žene zaposlene na projektu, njih 26, završile su formalni tečaj za operaterku na računalu koja je pridonijela njihovom informatičkom opismenjavanju, povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada te olakšala život u današnje doba – rekla je Vidaček.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović istaknula je da se divi gerontodomaćicama te zahvalila Varaždinskoj županiji  i Društvu Crvenog križa Varaždinske županije na ukazanom povjerenju.

-Hvala vam što ste prihvatili našu ponudu za provođenje ovog programa obrazovanja odraslih. Riječ je o programu operater na računalu koji traje ukupno 120 sati, a provodili smo ga za 26 gerontodomaćica u dvije grupe. Iskreno čestitam ovim ženama koje su nakon napornog rada, gdje su cijeli dan provodile sa svojim štićenicima još sudjelovale i na edukaciji. Smatram da su edukacijom zaista znatno unaprijedile kvalitetu svog života, ali i života svojih štićenika – zaključila je Velimirović Vukalović.

Gerontodomaćica Marija Bošćak opisala je poslove koje obavlja te istaknula korist edukacije.

Šest korisnika

– Brinula sam se o šest korisnika kojima je pomoć bila potrebna, jer žive sami. Obilazila sam ih gotovo svaki dan, a to je podrazumijevalo odlazak u trgovinu, kod liječnika, u ljekarnu, pratnju u bolnicu, rješavanje statusa pri Centru za socijalnu skrb, pomoć u kući kod pripremanja obroka, čišćenja stambenog prostora te košnje trave. Većinom su to bili korisnici koji su na pomagalima, kolicima te im je pomoć zbilja potrebna. Završili smo edukaciju koja nam puno znači i u radu s korisnicima jer oni imaju dosta pregleda, a mi možemo same napraviti narudžbe kod liječnika bez brojnih poziva i kontaktirati Centar za socijalnu skrb bez fizičkog obilaženja – istaknula je Bošćak.

Projekt “Zaposli – Educiraj – Pomozi II“ provodi se od 24. veljače 2021. do 24. lipnja 2022. godine. Sukladno jučerašnjoj odluci Vlade Republike Hrvatske, osigurano će biti 200 milijuna kuna za financiranje provođenja treće faze ovog projekta, a do usvajanja novog programa ESF+. Početak provedbe ugovora iz treće faze planira se tijekom druge polovice ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba