U sklopu projekta “Aktivni i nakon 65”

Policijska uprava krapinsko – zagorska u Radoboju održala predavanje za starije naziva “Sigurno u zlatnim godinama”

Objavljeno: 28.04.2022. zagorjeinternational

U srijedu je u Radoboju održano predavanje za osobe starije životne dobi u sklopu provođenja preventivnih aktivnosti Policijske uprave krapinsko – zagorske “Sigurno u zlatnim godinama”, a provedeno je u suradnji s općinom Radoboj u okviru njihovog projekta “Aktivni i nakon 65” u prostorijama DVD Radoboj.

Predavanje je bilo usmjereno podizanju osobnog osjećaja sigurnosti osoba starije životne dobi te unapređenja sveukupne kvalitete života u zajednici, a održano je za osobe starije životne dobi s područja Radoboja i druge zainteresirane građane, s temama “Prometne sigurnosti – traktoristi, biciklisti i pješaci” te “Prevencija požara”.

Predavanje je održao policijski službenik za prevenciju iz PU KZŽ Željko Lež, te je istaknuo kako je veliki broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktoristi uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti. Nadalje, naveo je kako i tijekom najmanje nepažnje, prilikom upravljanja, rada traktorom pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do neželjenih posljedica.

Na predavanju su navedeni najčešći uzroci stradavanja povezani s nepažnjom vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama, alkoholiziranost, a s kojima dolazi precjenjivanje vlastitih vozačkih sposobnosti. Naglašeno je da stradava i veći broj putnika na traktorima koji se prevoze, sjedeći ili stojeći na dijelovima traktora, priključaka ili priključnih vozila koja nisu namijenjena za siguran prijevoz putnika. Tijekom predavanja, dani su i savjeti za sigurno i samozaštitno ponašanje starijih osoba kada su sudionici u prometu, bilo da se radi o vožnji biciklom, osobnim vozilom ili ako sudjeluju kao pješaci.

Na predavanju glede prevencije požara, odnosno spaljivanja korova, trave i biljnog otpada na otvorenim prostorima, naglašeno je da posebnu pozornost treba obratiti pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare koji, osim što mogu imati i tragične posljedice, mogu se i nekontrolirano proširiti. Dani su i savjeti, a rečeno je i da je potreban dodatni oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja. Naglašeno je i kako je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti u cilju prevencije opasnosti od izbijanja i širenja požara, te je samim time postignut doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba