Velik dan za grad na istoku županije i njegove mještane idealna je prilika za razgovor s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan Pentek

˝U Zlataru je svakim danom sve ljepše živjeti, našim se gradom možemo ponositi, no svi ti projekti ne bi ništa značili da nema vas, dragi sugrađani˝

Objavljeno: 28.04.2022. Marta Čaržavec

Zlatharia, Zlatarjeve, Zlatarjevo – imena u to kojima se kroz povijest, počevši od 13. stoljeća, oblikovao grad Zlatar kojeg karakterizira križanje puteva koji povezuju Zagreb i Varaždin, zaobilazeći Ivanščicu i Medvednicu što samom gradu stvara prednost jer jedan put zaobilazi Medvednicu s istoka preko Kašine, kroz Zlatar i Golubovec, sjevernom stranom Ivanščice prema Varaždinu, dok drugi put zaobilazi Medvednicu sa zapadne strane kod Podsuseda te preko Zlatara i Belca vodi s istočne strane Ivanščice prema Varaždinu. Koristeći sav potencijal, uz mnogo truda i rada, ovo je mjesto svakim danom sve ljepše i ugodnije za život. Budući da danas slavi svoj dan, iskoristili smo priliku da popričamo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek koja nam je ispričala o najvažnijim projektima koji su realizirani u proteklih godinu dana, ali i o onim nadolazećim…

Tri najvažnija projekta

Završetak rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića i jaslica ˝Zlatarsko zlato˝ svakako je najveći i najvažniji projekt u Gradu Zlataru. 

– Vrtić je godinama bilježio dugu listu čekanja djece na upis što je  ukazivalo na potrebu za dodatnim prostorima i osobljem. Osim stvaranja adekvatnog prostora dovoljne površine, omogućeno je i zapošljavanje novog broja odgojno – obrazovnog osoblja potrebnog za kvalitetniji razvoj, odgoj i obrazovanje djece. Također, je zaposlen i ravnatelj na dodatnih pola radnog vremena, logoped, spremačica te domar na pola radnog vremena – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek i dodala kako je konačni kapacitet vrtića 120 djece u šest odgojno – obrazovnih skupina. 
Nadalje, ističe gradonačelnica, nakon što je završen projekt modernizacije javne rasvjete, red je došao i na proširenje sustava javne rasvjete čija je ukupna vrijednost radova 1.381.161 kuna, a izvođač radova bila je firma Veritas ESCO d.o.o. iz Splita. 

– Nova rasvjeta postavljena je u ulicama u samom naselju Zlatar koje je do sada nisu imale, kao i u svim naseljima na području grada. Rasvjeta je bazirana na LED tehnologiji koja je energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva. Projektom je bilo predviđeno 359 svjetiljki, međutim prema zahtjevima građana postavljeno je dodatnih 96 rasvjetnih tijela koja nisu bila predviđena projektom – izvijestila je Auguštan – Pentek.

Grad Zlatar započeo je i izgradnju reciklažnog dvorišta u svrhu sustavnog gospodarenja otpadom te zaštite ljudskog zdravlja i okoliša. Izgradnjom reciklažnog dvorišta osigurat će se zasebno prikupljanje sirovina, obrada, korištenje otpada te smanjenje količine otpada odloženog na odlagalište, ali i smanjiti broj divljih odlagališta. Vrijednost projekta iznosi 4.575.557 kuna, a uključuje troškove izgradnje, edukacije stanovnika i promotivne aktivnosti. 

– Vrijednost građevinskih radova iznosi 3.542.050 kuna, a izvodi ih poduzeće MDK Građevinar d.o.o. Izgradnjom će se ispuniti i uvjeti usklađivanja s europskim direktivama o otpadu. Reciklažno dvorište u Donjoj Batini bit će na raspolaganju svim stanovnicima Zlatara, a u sklopu projekta planira se postavljanje 19 kontejnera zatvorenog tipa volumena sedam kubnih metra,  tri eko kontejnera, jedna preša za kartonsku ambalažu, dva kontejnera od 1,5 kubnih metara, tri klimatizirana natkrivena spremišta te tri rolo kontejnera od 32 metara kubnih za glomazni otpad.  Ukupna površina reciklažnog dvorišta je 3.600 metara kvadratnih, a nalazi se u naselju Donja Batina, uz županijsku cestu – objasnila je gradonačelnica.

EU fondovi i financijski jaz

Prošle godine Gradu Zlataru je za projekte isplaćeno 1,1 milijuna kuna. Isplaćena sredstva odnosila su se na dio projekata koji su realizirani već ranije ˝Smart city Zlatar˝ i ˝Izgradnja i opremanje fitness/street workout vježbališta˝. Dio sredstava odnosio se i na reciklažno dvorište te manji dio za vrtić.

– Iz navedenog je vidljiv problem financijskog jaza kod realizacije projekata iz EU fondova i stvarnog povrata sredstava, isto jedinicama lokalne samouprave predstavlja veliko opterećenje. Da bi se projekt realizirao potrebno ga je isfinancirati, a povrati se čekaju po godinu i više. Primjerice, Gradu je za vrtić isplaćen predujam u visini od polovice potpore, prošireni vrtić radi već neko vrijeme, međutim za drugi dio potpore u iznosu 3,7 milijuna kuna tek smo neki dan dobili Odluku o isplati. Od odobrenih projekata imamo reciklažno dvorište za koje potpora iznosi 3,7 milijuna kuna i šumsku cestu s potporom 5,3 milijuna kuna. Nadamo se sredstvima za tržnicu u iznosu od 7,5 milijuna kuna, za projekt ˝3,2,1 KRENI˝ trebamo dobiti još oko 400 tisuća kuna, a za opremanje kulturnog centra 250 tisuća kuna – rekla je Auguštan – Pentek.

Nadolazeće razdoblje

Ključni projekti u budućem razdoblju su ˝Izgradnja i rekonstrukcija šumske ceste Jakopići – Črne Mlake˝, uređenje tržnice u Zlataru i uređenje Trga slobode. O njima je podrobnije informacije iznijela gradonačelnica, istaknuvši i dodavši projekt ˝Uređenje Sokolane˝, ali i treću fazu uređenja Varaždinske ulice, sanacije klizišta.

– Grad Zlatar prijavio je projekt ˝Izgradnja i rekonstrukcija šumske ceste Jakopići – Črne Mlake˝ a mjeru 4.3.3. ˝Ulaganje u šumsku infrastrukturu˝ te je krajem godine dobivena odluka o pozitivno ocijenjenom zahtjevu. Ova Odluka znači još jedan uspješan projekt kojim će se osigurati kvalitetnije gospodarenje šumom i šumskim zemljištem na tom području i protupožarna zaštita predmetnog predjela. Funkcija ove planirane šumske ceste je unaprjeđivanje gospodarenja šumama te poboljšanje protupožarne zaštite šuma i šumskog zemljišta navedenog područja kao i turistički potencijal iskorištavanja Ivanščice. Planirana trasa šumske ceste završava u predjelu Črne Mlake gdje se spaja na postojeću makadamsku cestu koja vodi na vrh Ivančice, a svojim se razvijanjem prilagođava terenu i terenskim prilikama na način koji će građanima, planinarima i ostalim posjetiteljima omogućiti lakši uspon na sam vrh – objasnila je Auguštan – Pentek i dodala kako je ta cesta od izrazite važnosti za  dugoročni razvoj turizma na području Zlatara i Ivanščice što ne samo da će koristiti gradu već i ovom dijelu Zagorja.

– Grad Zlatar prijavio je projekt uređenja tržnice na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a cilj projekta je osiguranje adekvatnog prostora za traženje lokalno proizvedenih poljoprivrednih i drugih proizvoda te proizvoda široke potrošnje potrebnih lokalnom stanovništvu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.307.137 kuna s PDV-om, odnosno 7.445.710  kuna bez PDV-a. Krajem 2021. godine projekt je bio na inicijalnoj listi prihvatljivih projekata, međutim još se čeka konačna odluka – kazala je gradonačelnica.

Uređenje središta grada i Trga slobode projekt je za koji se, kako kaže Auguštan – Pentek, polažu nade da će se realizirati u narednom periodu. Trenutno, traje proces rješavanja imovinsko – pravnih odnosa nužnih kako bi se moglo pristupiti realizaciji sveobuhvatne revitalizacije trga, nakon čega će Grad aplicirati na natječaje koji će biti aktualni. 

Demografija, turizam i gospodarstvo

– Grad Zlatar osigurao je, u dječjem vrtiću i jaslicama ˝Zlatarsko zlato˝, produljeno popodnevno radno vrijeme do 20 sati, implementaciju dodatnih programa kao što su dječje folklorno stvaralaštvo, sportski program, terapija igrom te će se nabaviti potrebna oprema. U sklopu projekta ˝3,2,1…KRENI˝ također je provedeno zapošljavanje novih djelatnika – odgojitelj, kuharica/spremačica, administrator i psiholog. Bespovratna sredstva iznose 588.110 kuna, a osigurana su iz državnog proračuna u iznosu od 15 posto i iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 posto – objasnila je gradonačelnica.

– Projekt ˝Aktivacija područja Ivanščice˝ sveobuhvatna je aktivacija i predstavljanje mreže zelene infrastrukture na području Grada Zlatara (područje Ivanščice Vršni dio Ivanščice – HR2000371 – POVS), kao i elemenata kulturne baštine koja obuhvaća srednjovjekovne utvrde Oštrcgrad, Blecgrad i ‘Židovina’ na području Nature 2000. Planirani projekt je u prvom redu usmjeren na zaštitu spomenutih prostora, ali također i na realizaciju njihovih rekreacijskih, edukacijskih i turističkih  potencijala – rekla je Auguštan – Pentek i dodala kako je predmet projekta uspostava tematsko – edukativnih staza (unaprjeđenjem i osiguranjem održivosti postojećih planinarskih staza i ruta), s interpretacijskim točkama i odmorištima smještenim uz navedene utvrde, planinarske kuće Majer i Belec i Vojnog objekta na vrhu, te vidikovac Babin zub i Vrh Ivanščice.

˝Opremanje kulturno – informativno turističkog centra u naselju Belec˝ projekt je kojem je glavna zadaća stvaranje prostora koji će postati centralno mjesto djelovanja, umrežavanja i razvoja kulturnog i kreativnog sektora na području Zlatara. Ujedno, stvorit će se prostor za razvoj kulturnog sektora i djelatnosti. Kako objašnjava gradonačelnica, projekt doprinosi revitalizaciji prostora kroz povezivanje dionika u kulturi i turizmu te stanovništva svih naselja Grada Zlatara, ali i šire.

– Projektom će se poboljšati uvjeti i uvesti nove usluge te će se stvoriti adekvatno i kvalitetno opremljen prostor za provođenje aktivnosti KUD-a Belec te drugih zlatarskih i belečkih udruga koje djeluju u području kulture i turizma. Opremanjem prostora suvremenom novom opremom povezuje tradicionalno i moderno povezujući tradicionalne vrijednosti s modernom tehnologijom čime će sadržaji biti dostupniji širem krugu ljudi. Projekt je prijavljen na natječaj LAG-a Zeleni bregi, a iznos potpore je 90 posto što iznosi 249.212 kuna, a 15. travnja objavljena je privremena rang lista i Zlatar je među prihvatljivim projektima – rekla je gradonačelnica.

Dan škole

– Zlatarska smo škola, škola puna đaka, četiri važna smjera, za svakoga prvaka. Za našu budućnost, ona uvijek tu je. Znanje nam daje, bogatstvo što traje – uvodni su stihovi himne Srednje škole Zlatar koja je premijerno jučer izvedena povodom Dana škole. Izveo ju je školski glazbeni ansambl pod vodstvom nastavnice glazbene umjetnosti Ines Lončar koja je i uglazbila tekst učenica 3. G razreda Ana-Marije Petrač, Marije Preis, Nike Rihtarić i Paule Sviben. Bio je to samo dio kulturno – umjetničkog programa koji su, nakon dvije duge epidemiološke godine bez ikakvih javnih okupljanja, učenici i djelatnici priredili povodom Dana škole. Tom prilikom, gradonačelnica Auguštan – Pentek prisjetila se vremena kada je također bila djelatnica zlatarske srednje škole.

Dan grada

Događanja povodom Proljetnih dana kulture i obilježavanja Dana Grada Zlatara započela su 09. travnja otvorenjem izložbe likovnih radova OŠ Zlatar i Belec te DV ˝Zlatarsko zlato˝ pod nazivom ˝To je moj zlatarski kraj˝ te izložbi radova članica Udruge žena u Zlataru.

– U programu se našlo ponešto za svaki uzrast pa tako imamo predstave za male i velike, Noć knjige u našoj knjižnici, događanja koja organiziraju naše udruge, i to KUD Belec, moto klub ˝Wild riders Goldtown˝, ŠRD Pastrva, ŠTK Zlatar, koncert Zagrebačkih solista, a danas i Dječji vrtić slavi svoj dan pa će se održati prigodna priredba, a 29. travnja imat ćemo svečanu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se dodijeliti javna priznanja, a nakon službenog dijela građanima poklanjamo koncert benda ˝Vatra˝. Dan kasnije imat ćemo dječje igre u Parku hrvatske mladeži i predstavljanje udruga i OPG-ova, a nakon toga će se dodijeliti i darovi za djecu rođenu u 2021. godini. Događanja ćemo zatvoriti 1. svibnja sa svetom misom u župnoj crkvi te organiziranim pješačenjem na Majer u sklopu projekta ˝Živjeti zdravo“ – najavila je gradonačelnica, a svojim sumještanima uputila prigodne riječi povodom Dana grada.

– Izuzetno sam sretna i ponosna da smo u 2021. godini, usprkos tome što je bila nestabilna i teška,  puno toga napravili. Naš Zlatar je svakim danom još bolje i ljepše mjesto za život, grad s kojim se možemo ponositi. Međutim, svi ovi projekti, uređenja i novi sadržaji ne bi ništa značili da nema vas, dragi moji sugrađani. Vi ste ti zbog kojih se sve ovo radi i oni koji na kraju svemu ovome daju smisao. Svim svojim sugrađankama i sugrađanima čestitam naš Dan Grada – poručila je za kraj Auguštan – Pentek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba