Povodom Dana planeta Zemlje radno i veselo u općini Donja Voća

U jutarnjim satima organizirana čistka, a popodnevni sati bili rezervirani za stare običaje i dobru zabavu

Objavljeno: 26.04.2022. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, u Donjoj Voći je jutro 23. travnja započelo velikom “Zelenom čistkom“ u organizaciji općinskog Savjeta mladih i udruga s područja općine, a pozivu se odazvalo i dvadesetak volontera i zaljubljenika u prirodu.

Iako vrijeme uoči akcije čišćenja nije bilo obećavajuće, volonteri se nisu obeshrabrili te se čistilo na nekoliko lokacija i prikupile su se velike količine otpada, a sve zahvaljujući zajedništvu i svijest i mještana o brizi za okoliš. Nakon završetka akcije, volonteri su se počastili finim gulašom koji su pripremili članovi LU “Trčka“.

U poslijepodnevnim satima KUD “Voća” je organizirao prigodan program povodom blagdana sv. Jurja. Kako je to nekad bilo, a sve u cilju da se izvuče iz zaborava, KUD je oživio običaj ‘pohoda Jure zelenoga kroz voćanski kraj’. U narodu je sv. Juraj oduvijek bio simbol proljeća i novog ciklusa u prirodi, a u voćanskom kraju na Jurjevo ‘muzikaši’ su išli od kuće do kuće pjevati i svirati, s time da je jedan od njih bio obučen u zelenog Juru, okićen s bukovim granjem. Dok su ‘muzikaši’ pjevali i svirali: “Siđe Jura iz gore na to ravno pole, darujte ga darujte Juru zelenoga…”, Jura je plesao držeći košaru za jaja, vino, rakiju i druge darove, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu. Bila je ova povorka i posebno slavljenički raspoložena, jer su sudionici povorke, Kata i Alojz Lazar obilježili 60. godina braka te darivali Juru, kako bi im donio dobru godinu.

– Ponosni smo što je jedan od najljepših voćanskih običaja izvučen iz zaborava te smo uz pregršt lijepih uspomena na kraju dana Juru otpratili da izvrši svoju misiju i svima nam donese dobru godinu. Iduće će godine Jura zeleni ponovno ophoditi voćanski kraj i to, sudeći prema povratnim informacijama, uz više sudionika i još raznovrsniju povorku – rekla je načelnica Sanja Kočet. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba