REKONSTRUKCIJA VLADE: Odlaze Ćorić, Aladrović i Milošević, izglasavanje novih ministara u petak

STIGLA POTVRDA: U fotelje u Banskim dvorima zasjest će Davor Filipović, Marin Piletić i Snježana Vasiljević

Objavljeno: 26.04.2022. zagorjeinternational

Dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Novske Marin Piletić bit će novi ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi, HDZ-ov Davor Filipović novi ministar gospodarstva i održivog razvoja, a nestranačka Snježana Vasiljević bliska SDSS-u će zamijeniti njihova potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, piše 24 sata.

Novi ministri trebali bi biti izabrani u petak, do kada će premijer Plenković obaviti razgovore s koalicijskim partnerima, no u HDZ-u ne očekuju probleme s većinskom potporom novim članovima Vlade u Saboru.

Premijer se ipak odlučio za užu rekonstrukciju u kojoj odlaze Milošević i Josip Aladrović pod istragama USKOK-a za pogodovanje, odnosno nezakonito zapošljavanje, dok je ministar gospodarstva Ćorić odlučio sam otići, a navodno bi mu uskoro nova funkcija mogla biti viceguverner HNB-a.

Screenshot HRT

Davor Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i ni u znanstvenoj karijeri, ali niti u praksi se nije bavio energetikom i zaštitom okoliša, ali jest ekonomijom. Široj javnosti je najpoznatiji kao neuspješni gradonačelnički kandidat u Zagrebu i kampanji kojoj je obilježilo niz gafova, te obećanju o izgradnji tvornice cjepiva protiv raka i Covida-19, no Plenković mu očito silno vjeruje – tako da ga je krajem godine imenovao i u Nadzorni odbor Ine.

FOTO: Grad Novska

Piletićevim (39) ulaskom u Vladu, Novsku čekaju izvanredni izbori, ali u stranci smatraju da će tamo opet lagano osvojiti vlast jer imaju “posloženu ekipu”, piše 24 sata.

Piletić je dio mladih stranačkih snaga, a u HDZ je ušao sa 16 godina. Obnašao je niz lokalnih funkcija, od zamjenika župana, preko zamjenika gradonačelnika, pa u konačnici postao i gradonačelnik kojem teče drugi mandat. U karijeri nije imao nikakvih doticajnih točaka, niti ima iskustva u radnom pravu, mirovinskom sustavu i socijalnoj skrbi. Završio je studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu, te je stekao zvanje profesora hrvatskog jezika, povijesti i književnosti. 

Screenshot HRT

Snježana Vasiljević kao potpredsjednica neće imati konkretan resor, nego će biti zadužena za društvene djelatnosti. Izvanredna je profesorica europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je i doktorirala. Predaje i na Fakultetu političkih znanosti. Ima bogatu znanstvenu karijeru s nizom radova. Među ostalim, vanjska je članica saborskog Odbora za pravosuđe, te ad hoc sutkinja Europskog suda za ljudska prava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba