Nakon dvije godine u punom se sjaju vraća ˝Svibanj u Zaboku˝ - očekuje vas odličan program

˝Konačno smo došli u vrijeme kad se vraćamo na ono kako je bilo nekad. Ovo je događaj za ponos˝

Objavljeno: 25.04.2022. Marta Čaržavec

U protekle dvije i nešto godine, sva događanja koja su se prije pandemije odvijala na području grada, pod organizacijskom palicom Grada i njegovih udruga realizirana su u manjoj mjeri i manjem obimu nego što je to prije bio običaj. Ovogodišnji ˝Svibanj u Zaboku˝ zato je skup određenih događanja koja nadoknađuju stopirani period. Događaji tijekom manifestacije koncipirani su tako da će svaki posjetitelj moći pronaći nešto za sebe, a danas je tim povodom održana konferencija za medije.

Prvi maj

Gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je najvažnije događaje, od čega je naglasio veliku obljetnicu VRO ˝Bljesak˝ kada posjetitelje očekuje bogat program uz vrhunske profesionalce, vrhunske amatere i volontere.

– Manifestacija ˝Svibanj u Zaboku˝je događaj za ponos, a za izdvojiti je nekoliko programa. Prvi dan svibnja, na poticaj naše udruge i predsjednika Josipa Horvatina, održat će se manifestacija obilježavanja VRO ˝Bljesak˝ koja prvenstveno neće biti usmjerena na braniteljsku populaciju već na obiteljsku, obiteljsko druženje i okupljanje u sklopu zabave i zanimacije. Takvim događanjem potvrđujemo ono zašto je ˝Bljesak˝ pa kasnije i ˝Oluja˝ važan, a to je da počinjemo normalno živjeti u Hrvatskoj nakon ratnih događanja. Taj dan se odvijaju još dva događaja posebno organizirana za ovu manifestaciju, a to je ˝Međunarodni oldtimer rally˝ u organizaciji ˝Oldtimerskog kluba Hrvatsko Zagorje Zabok˝ za što će se okupljanje realizirati na parkiralištu kod supercentra. U 10 sati je start ˝HEP Zagorje trekka-a˝ tako da od ujutro do navečer imamo program – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Kulturno – umjetnički program

– Naš Nikola Vranić, umjetničkog imena J.R. August, u Multimedijalnom centru u Zaboku ima samostalni koncert što je i slavljenički koncert budući da je u petak dobio nagradu naše županije za popularizaciju i ugled KZŽ. Sedmog svibnja održat će se manifestacija ˝Kulturna i umjetnička baština na kubusima, zajednička izložba učenika ŠUDIGA i reGalerije na Trgu između Regeneracije i ŠUDIGA što je presjek povodom 55 godina proizvodnje tepiha u Zaboku, ali i još jedno priznanje našem ŠUDIGU – najavio je Hanžek.

Također, kao jedno od važnijih događanja, gradonačelnik je izdvojio ˝Mali gastro˝, odnosno utrku konobara 13. svibnja, a već dan nakon održat će se koncert Nene Belana i Fiumensa na Trgu K.Š. Gjalskog.

Važan događaj je i svečana sjednica Grada Zaboka koja će se održati 20. svibnja kada će se dodijeliti gradska priznanja, a dan nakon održat će se ˝Dječji dan˝, ˝Međunarodni kickboxing turnir˝ i polufinale HGF-a uz nastup benda Pips, chips & videoclips. Za izdvojiti je i koncert Urbana & 4 koji će se realizirati na Vodospremi s početkom u 19.30 sati. ˝Zabočka urbana kultura˝ omogućit će nastavak realiziranih projekata crtanja murala, a uz taj će događaj nastupiti grupa ˝One Dread˝. U jutarnjem terminu održat će se ˝Sajam udruga˝ i ˝Biciklijada KU-KU-RI-KU. ˝Svibanj u Zaboku˝ završava finalom HGF-a uz nastup Rundeka i Munchmen uz nastup prošlogodišnjeg pobjednika HGF-a, 4. lipnja.

VRO ˝Bljesak˝

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Krapinsko – zagorske županije Josip Horvatin podrobnije je najavio program 27. obljetnice VRO ˝Bljesak˝.

– Imamo prigodu da ove godine, prije svega uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, nastavno i KZŽ, a najviše zahvaljujući gradu Zaboku, prvog svibnja imamo priliku napraviti simbiozu druženja branitelja i građana. Zašto smo se odlučili za taj datum i mjesto? Moji prijatelji suborci ja smo ’95. godine bili u Okučanima. Sada je došlo drugo vrijeme, ne želimo se baviti sobom već biti s građanima pa će i tako sav program biti podložan građanima. Udruga ne želi biti sama sebi svrha, pa će uz nas biti i gosti, kao i civilne udruge – rekao je Horvatin i najavio program obljetnice koji će početi dočekom gostiju od 08 do 11 sati.

Nakon dočeka, u 11 sati delegacija će, na gradskom groblju Zabok, položiti vijence i zapaliti svijeće uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. U 14 sati program će uveličati mažoretkinje Dubrovčan, kao i nastup tamburaškog sastava ˝Brajde˝. U 14.30 počinju sportske igre i druženje uz kartašku igru ‘bella’, bacanje potkove, viseće kuglane, rušenje mete vatrogasnom brentom i igranjem na napuhancima, a u 17 sati u sportskoj dvorani održat će se ˝Revijalna malonogometna utakmica˝ koju će igrati branitelji sa svojim suprugama, a u 17.30 zakazana je podjela medalja i priznanja uz nastavak druženja.

reGarden

Predsjednik Udruge Regenerator Tin Šemovčan istaknuo je kako je vrijeme pandemije poslužilo za rekonstrukciju objekta koji u Zabok donosi novi kulturno – umjetnički val:

– Imamo novo mjesto za provedbu naših programa, a to je reGarden. Ispostavilo se da on nije samo park za rekreaciju i održavanje koncerata pa ove godine krećemo s 21. svibnjem. A onda se selimo na drugu lokaciju, gdje u suradnji sa ŠUDIGOM radimo na muralu koji će biti nacrtan na zgradu Regeneracije, a uz izradu murala imamo i sajam umjetnina. Zatim se 3. lipnja vraćamo u reGarden kada nastupa zabočki bend ˝Greed Breed˝ koji već godinama nastupa, a onda slijedi finale HGF-a u lipnju s početkom u 20 sati – rekao je Šemovčan i pozvao sve da dođu i uživaju u programu ovogodišnje manifestacije.

Predsjednik gradskog vijeća Dragutin Črnjević iskazao je zadovoljstvo povratkom ˝starog normalnog˝ i iskoristio priliku da pozove građane i goste da svojim prisustvom doprinesu ovogodišnjoj manifestaciji:

– Konačno smo došli u vrijeme kad se vraćamo na ono kako je bilo nekad. Bili smo uskraćeni za događanja, bez obzira na želje. Pozivamo građane Zaboka i okolice da se odazovu u što većem broju i prisustvuju manifestaciji koja ove godine ima opširan program – rekao je Črnjević i zahvalio organizatorima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba