Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj je uoči Dana grada:

“Naš je zadatak čuvati što smo primili u nasljeđe i stvarati grad koji će biti na ponos generacijama koje dolaze”

Objavljeno: 23.04.2022. Vanja Hozmec

Grad Pregrada točno na Bijelu nedjelju obilježava svoj dan, a upravo je to bio dobar povod da o događanjima i projektima koji se odvijaju na području grada porazgovaramo s gradonačelnikom Markom Vešligajem. Projekata ima mnogo, kaže, a jedan od većih svakako je uređenje rodne kuće književnika Janka Leskovara u Valentinovu gdje su ove godine započeli radovi na obnovi konstrukcije zgrade koja je stradala u potresu.  

Istaknuti projekti

– Radovi su vrijedni 2.147.575 kuna. Za projekt je ostvareno stopostotno financiranje iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije i ovo je prvi korak. Slijedi još izrada kompletne dokumentacije za unutarnje uređenje, a nakon toga i izrada idejnog rješenja za postav, kako bi ovaj objekt uistinu postao interpretacijski centar – ispričao je gradonačelnik. 

Još jedan važan projekt tiče se proširenja dječjeg vrtića. Njegova je dogradnja realizirana u rekordnom roku, a kroz projekt su dobiveni polivalentni prostori u kojima borave djeca. 

– Riječ je o investiciji vrijednoj više od tri milijuna kuna, a projekt su sufinancirali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 250.000 kuna te Središnji državni ured za demografiju i mlade s 500.000 kuna – otkrio je Vešligaj, pa nastavio:

– Drago mi je da je završena i izgradnja teniskih terena te da su oni svakodnevno puni, a ono što posebno veseli je dovršetak izgradnje vodoopskrbnog podsustava visoke zone “Žolekov Breg“. Završena je izgradnja cjevovoda koja se odvijala u sedam faza od 2020. godine, a projektom će se opskrbiti 75 novih kućanstva s područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli. Vrijednost izvedenih radova je 4,85 milijuna kuna, a investicija je osigurana sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 – 2020 te sredstvima jedinica lokalne samouprave (Grada Pregrade, Općine Desinić, Općine Hum na Sutli i ) i VIOP-a – rekao je gradonačelnik.

Što se tiče financijskih sredstava koje je grad povukao iz državnih i europskih potpora, gradonačelnik kaže da je dosad povučeno ukupno 19 milijuna kuna iz EU fondova, a tim je sredstvima realizirano 10 infrastrukturnih projekata te četiri tzv. ‘soft’ projekta, dok je grad na još pet projekata partner.

– Realizirali smo projekte koje redovnim sredstvima iz proračuna nikada ne bi bilo moguće te smo nastojali maksimalno iskoristili sredstva Europske unije, a također se pripremamo za buduće razdoblje. U tome su važni ljudski kapaciteti. Nemamo poseban odjel za to, nego smo sami stvarali ideje i projektnu dokumentaciju, a uz pomoć vanjskih suradnika to i realizirali. Također, osim Gradske uprave, u povlačenju sredstava uspješne su naše ustanove i institucija. Osim već spomenutog projekta izgradnje cjevovoda kojeg je provelo naše vodoopskrbno društvo, Gradska knjižnica i Muzej provode projekt “Seniori za baštinu” kojim žele osmisliti, organizirati i provoditi stalne edukativne programe za odrasle osobe i osobe treće životne dobi na temu kulturne baštine. Iz “Erasmus+” programa Muzej provodi projekt “Digimentor” usmjeren na povećanje digitalne pismenosti zaposlenika u kulturnim i kreativnim industrijama. Osnovna i srednja škola također provode “Erasmus+” projekte, dok je Dječji vrtić “Naša radost” uspješan je u povlačenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda, baš kao i GDCK Pregrada, koji provode izuzetno vrijedan projekt “Veselo, veselo seniori” kojim povećavaju socijalnu uključenost osoba starije životne dobi – kazao je zadovoljno gradonačelnik. 

Veliki je broj projekata napravljen, mnogo je sredstva povučeno iz raznih fondova, ali imali smo prilike čuti od gradonačelnika da tu priča ne staje.

– Pripremili smo brojne projekte koje ćemo prijavljivati na natječaje EU fondova, a nekoliko njih već smo i prijavili. Krajem veljače prijavili smo nekoliko projekata na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.  Među njima su izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biološkog bazena s pratećim objektima i infrastrukturom, izrada projektno-tehničke dokumentacije za područni Dječji vrtić “Naša radost“ Pregrada, modernizacija nerazvrstanih cesta na području Pregrade te smo partneri općini Krapinske Toplice na projektnoj prijavi “Razvoj biciklističke prometnice Zabok – Krapinske Toplice – Pregrada”. U tijeku su nam projekti poput “Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici, Mladi u akciji!” za zajednicu, izgradnja proširenja sustava odvodnje i izgradnja UPOV-a, “Seniori za baštinu”, “STEDNET”, “DiGiMentor – digital promotion and protection skills for Creative and Tradition Industries”, “Veselo, veselo, seniori”, “Žene za Zagorje II”, izgradnja nogostupa u Goričkoj ulici, Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), Dogradnja vatrogasnog doma Pregrada te “TI I JA ZAJEDNO! 2” – naveo je gradonačelnik. 

Gospodarstvo i turizam 

Također, istaknuo je da, kada se gledaju prilike za jedinice lokalne samouprave u novom financijskom razdoblju EU, one su sukladno podacima o ukupno dostupnim sredstvima veće nego ikad prije. Nova financijska omotnica, kaže Vešligaj, pruža brojne mogućnosti i nada se da će se natječaji na koje bi mogli aplicirati otvoriti krajem ove godine. 

– Nadamo se uspješnosti za projekt izgradnje područnog objekta Dječjeg vrtića “Naša radost”, izgradnji biciklističke staze od Pregrade preko Krapinskih Toplica do Zaboka, te izgradnji širokopojasnog interneta, uređenju kinodvorane i kuće Janka Leskovara – otkrio nam je gradonačelnik. 

Osvrnuo se i na demografske mjere koje se provode na području grada, ali i na razvoj turizma i gospodarstva.  

– Trudimo se stvarati sustavnu demografsku politiku, i to ne jednokratnim novčanim sredstvima, nego kroz osiguravanje kvalitetnog mjesta za život, kroz dobru infrastrukturu, ceste, vodoopskrbu, te jasno podrškom vrtićima i školama. Veseli nas podatak o većem broju rođene djece. Grad Pregrada izuzetno puno ulaže u demografske mjere, u ljude i u djecu, ali nažalost, samo te mjere ne mogu preokrenuti trendove. Problem je što nemaju sve lokalne jedinice iste financijske mogućnosti i zato je jako bitno da se i država snažnije uključi sa strateški promišljenim mjerama. Smatram da je ključno da mali gradovi kao što je Pregrada fokus usmjere na mjere kojima će zadržati i privući mlade ljude da ostanu živjeti na ovom području, kroz potpore za kupnju kuće, stana ili zemljišta, kroz ulaganje u infrastrukturu, digitalizaciju, odnosno u sve ono što je potrebno za bolju kvalitetu života. Ciljevi jesu ostvarivi no naravno, suočavamo se mnogim izazovima u njihovom provođenju, a posebice se to odnosi na nedostatak financijskih sredstava u proračunima, porezne politike koje idu na teret lokalne samouprave i centralizaciju države – rekao je Vešligaj, pa nastavio:

– Što se tiče gospodarstva, drago mi je reći da živimo u gradu koji se, unatoč nedaćama kojima svjedočimo na globalnom planu, nastavlja razvijati te me raduju brojne nove investicije koje se mogu vidjeti. Mogu reći da sam jako zadovoljan s razvojem poduzetništva. Evo, Pregrada je po podacima s kojima raspolažemo za 2021. godinu, četvrta lokalna jedinica u Krapinsko-zagorskoj županiji po broju zaposlenih osoba. U našem gradu radi 2.100 osoba. Ono što nas posebno raduje, je to što se javlja i dosta novih investicija, koje se odnose i u ulaganje u stanogradnju i u poslovne prostore, ali i proširenje postojećih kapaciteta naših proizvodnih tvrtki. Također u najavi su i neke nove investicije poduzetnika koji rade u Pregrade da će graditi nove kapacitete. Upravo to je pokazatelj da je Pregrada jedno privlačno mjesto za investicije i vjerujem da će toga u budućnosti biti još više jer što je više takvih investicija, to će više prihoda biti u proračunu i moći ćemo pružiti još bolje i kvalitetnije usluge za naše građane – naglasio je gradonačelnik. 

Iako Pregrada svoj dan svečano obilježava na Bijelu nedjelju, samom Danu grada prethodila su brojna kulturna, sportska i zabavna događanja. Pregradski muzej do petka je bio domaćin partnerima iz Italije, Norveške, Latvije i Finske u sklopu projekta “Digimentor” financiranog iz Erasmus plus programa, a bilo je i predavanja te radionica na kojima su se gosti imali prilike upoznati s kulturnim sadržajima u Pregradi i okolici poput stalnog postava gradskog muzeja. Također, mogli su posjetiti Gradsku knjižnicu, Kunagoru te utvrdu Kostelgrada. 

Na dobrom putu 

– Tradicionalna proslava Dana grada održat će se u nedjelju kada će se prije same svečane sjednice u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u 8.30 sati slaviti svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi vlč. Ivan Mikec, a nakon toga povijesne postrojbe okupit će se ispred zgrade gradske uprave i održati prijavak. Potom ćemo se uputiti prema gradskom groblju, gdje ćemo položiti vijenac i zapaliti svijeće. U podne se druženje s građanima nastavlja kod Lovačkog doma, uz gulaš koji priprema Lovačko društvo “Kuna” Pregrada, a u popodnevnim satima događanje se s gradskog trga seli u Kostel. Od 15 sati u Bregima Kostelskim započet će okupljanje povijesnih postrojbi i građana, koji će se zatim procesijom uputiti do kapele sv. Štefana. Tamo će se uz tradicionalno streljanje iz pištola zatvoriti manifestacija “Kostelska uskrsna pištola“ – ispričao je gradonačelnik Vešligaj. 

Na samom je kraju svojim sumještanima uputio i čestitku povodom Dana grada. 

– Svim Pregračankama i Pregračanima čestitam Dan našeg grada i zahvaljujem im na njihovoj podršci. Posebno zahvaljujem svima onima koji, bilo kroz gradske ustanove, udruge, društva, klubove ili kao pojedinci svakodnevno daju svoj doprinos u unaprjeđenju grada te se uključuju u zajednicu. Upravo zahvaljujući svim građanima i građankama, kao i sinergiji svih dionika javnog života, bez dvojbe možemo reći da je Pregrada na dobrom putu. Uz Dan grada, upućujem čestitku svim dobitnicima ovogodišnjih gradskih priznanja koji svojim trudom i radom, kroz povijest, a i danas, doprinose razvoju Pregrade. Ponosni smo na našu povijest i tradiciju i zahvalni svim generacijama prije nas, a naš je zadatak čuvati što smo primili u nasljeđe i stvarati grad koji će biti na ponos generacijama  koje dolaze, koje će ovdje rado ostati i živjeti – zaključio je gradonačelnik. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba