U okviru Dana Međimurske županije

Otvorena izložba “Lupinizam“ svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina

Objavljeno: 22.04.2022. zagorjeinternational

U okviru Dana Međimurske županije, u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba “Lupinizam“, svjetski poznatog umjetnika Stephana Lupina.

Izložbom koja ostaje otvorena do 27. kolovoza, predstavljene su skulpture, slike, fotografije i namještaj, a dio fotografija je prodajnog karaktera te će prikupljena sredstva biti usmjerena u humanitarne svrhe.

– Kako ga likovni kritičari nisu uspjeli smjestiti u nijedan dosad ostvaren i prepoznatljiv stil, bez ikakvih vidljivih umjetničkih referenci, osim osobnih unutarnjih iskonskih poriva, za njegovu umjetnost iskovan je novi naziv, jednostavno nazvan “Lupinizam“. Manje nismo ni očekivali, Lupinova osobnost i njegova umjetnost neraskidivo su jedinstvo, jedno bez drugog ne egzistira -kazala je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U najnovijim radovima Lupino koji je poznat ne samo kao ime, već i kao gotov brend hrvatske umjetničke aktualne scene, popraćen epitetom kontroverznog i osebujnog stvaratelja, dotaknuo se i svjetskih problema s kojima se čovječanstvo trenutno bori, a to je pošast pandemije virusom COVID-19 i rat u Ukrajini. Bavi se i izradom namještaja, no njegove stolice nisu za sjedenje, već su personifikacije svjetskih vođa poput Napoleona Bonapartea, a svoju ironičnu stolicu-portret dobio je nedavno i Putin, trenutno najomraženiji svjetski vođa.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je Lupino čovjek koji živi ispred svoga vremena, a da je ovom izložbom, kojom se zapravo vratio u rodni kraj, obogatio ovogodišnje Dane Međimurske županije.

-Lupinizam već danas ima svoju veliku vrijednost te nam je čast što imamo priliku Lupinova djela predstaviti u našem Starom gradu Zrinskih, u najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj – kazao je Posavec dodavši da vjeruje kako je izložba i lijep poklon Lupinu povodom 70. rođendana koji će proslaviti krajem travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba