Ukrajinski veleposlanik posjetio raseljene Ukrajince na području Varaždinske županije

“Hrvatska je mala država, ali osjećamo veliku podršku i naš narod se ovdje osjeća kao kod kuće”

Objavljeno: 22.04.2022. zagorjeinternational

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič posjetio je Varaždin i Varaždinske Toplice kako bi se upoznao s prihvatnim centrima te procesom prihvata i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine, a na radnom sastanku održanom u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, dobrodošlicu su mu poželjeli gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, te saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Damir Habijan.  

Zamjenica župana upoznala ga je s trenutnom situacijom na području Varaždinske županije kada su u pitanju raseljeni Ukrajinci.  

-Varaždinska županija spremno je dočekala prve raseljene osobe u Varaždinskim Toplicama, a zaključno s 19. travnja, na području županije boravilo je 394 raseljenih osoba iz Ukrajine te im se broj svakodnevno mijenja. Ono što veseli je da su određene osobe pronašle zaposlenje, a veliki broj poslodavaca iskazuje interes za njihovim zapošljavanjem. Osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija trenutno polazi 79 djece i dobro su prihvaćena među svojim novim vršnjacima – rekla je Zagorec te naglasila kako raseljene osobe iz Ukrajine u Varaždinskoj županiji nisu samo broj.

– Kroz pomoć i podršku nastojimo biti čovjek čovjeku, želimo da u ovim strašnim trenucima osjete da još uvijek postoji ljudskost – dodala je. 

Ukrajinski veleposlanik Kirilič zahvalio se na gostoprimstvu i svemu što Hrvatska radi za raseljene osobe iz Ukrajine.

-Hrvatska je mala država, ali osjećamo veliku podršku. U ovom trenutku naš narod u Hrvatskoj se osjeća kao kod kuće, jer su primljeni s toliko srdačnosti i topline. Vi ste narod koji je prošao ratne strahote i kako je Hrvatska obranjena hrabrošću, tako ćemo i mi obraniti Ukrajinu – istaknuo je veleposlanik i zahvalio svima u Hrvatskoj koji daju svoj doprinos u ovim teškim trenucima.

Nakon sastanka, veleposlanik Kirilič posjetio je raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u kolektivnom smještaju u Hotelu Turist, a tamo im se pridružio i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović. Potom su obišli mjesto prikupa od kuda će krenuti oko deset tona humanitarne pomoć Černiveckoj oblasti u Ukrajini.

Prilikom obilaska Prihvatnog centra u Varaždinskim Toplicama ukrajinskom veleposlaniku Kiriliču pridružio se i župan Anđelko Stričak.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba