Velik dan za Zlatar Bistricu i njene mještane: Slavi se Dan općine, a načelnica Mikulec, poštivajući povijest svog mjesta, otkriva buduće planove

˝Pamtim dane kada je zgrada Općine predstavljala mjesto okupljanja mladih, želja nam je ponovno ih potaknuti na aktivno uključivanje˝

Objavljeno: 22.04.2022. Marta Čaržavec

Općina Zlatar Bistrica, nastala spajanjem zaselaka Donji Brestovec, Gornji Brestovec i Grančari, od 1962. godine bila je najveća općina u Hrvatskom zagorju s otprilike 33.000 stanovnika, dok se prema zadnjem popisu stanovništva broj mještana smanjio na 2319. Iako je Zlatar Bistrica danas malo mjesto tamo se provode veliki i značajni projekti, općinsko čelništvo poduzima korake s ciljem približavanja općine mještanima, a ono najvažnije ogromna se briga posvećuje mladima i demografskim mjerama.

Važni projekti

Zlatar Bistrica danas slavi svoj dan što je odlična prilika za razgovor s načelnicom Vesnom Mikulec koja nam je ispričala o najvažnijim projektima i najavila one koje slijede, a koji su prvotno u službi mještana i njihovog poboljšanja života. Kako ističe načelnica, teško je izdvojiti najvažniji projekt jer svaki od njih nosi poseban značaj za ovo malo mjesto, ali da svakako treba spomenuti da je napokon dovršena rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića ”Zlatni dani” čime je povećan ukupan prihvatni kapacitet vrtića. Uz to, još jedan od benefita je zaposlenje dvoje odgajatelja. Trenutno se radi se na dodatnom opremanju starog dijela dječjeg vrtića, a sam projekt rekonstrukcije i dogradnje te opremanje novog, dograđenog dijela sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske Unije. Da je općina uistinu prijatelj djece, objašnjava načelnica Mikulec, govori sljedeće:

– Dovršena je izgradnja dječjeg igrališta u Lovrečanu koja je sufinancirana bespovratnim sredstvima EU, a putem natječaja LAG-a ”Zeleni Bregi”. Tim projektom dodatno pokazujemo da je Općina Zlatar Bistrica doista prijatelj djece i aktivno radi na tome da se u svakom naselju izgradi jedno dječje igralište. Tu misiju nastavljamo i planiranjem izgradnje dječjeg igrališta u Veleškovcu. Projekt je također apliciran na natječaj LAG-a ”Zeleni bregi” za povlačenje bespovratnih financijskih sredstava EU. Prije nekoliko dana pristigli su rezultati kojima je naš projekt pozitivno ocijenjen i Općini su odobrena financijska sredstva za izgradnju dječjeg igrališta u Veleškovcu. U tu svrhu sada je u pripremi postupak nabave radova – objasnila je Mikulec.

Dodaje, za bespovratna sredstva EU kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, apliciralo se s projektom ˝Nabava solarnih autobusnih stajališta˝, a dogovoreno je i postavljanje solarne pametne klupe ispred Doma kulture. Uz to, načelnica ističe i realizaciju projekta postavljanja video nadzora na groblju u Lovrečanu.

– Nadalje, prepoznali smo potrebu za povećanjem sigurnosti u prometu, posebice u Ulici Vladimira Nazora gdje se nalazi Osnovna škola te je u tu svrhu provedena nabava i postavljeno je kućište za prometnu kameru za kontrolu brzine koja će donacijom biti prenesena u vlasništvo Ministarstva unutarnjih poslova. Radi povećanja sigurnosti djece u prometu, u tijeku je postupak nabave radova i opreme za promjenu regulacije prometa, odnosno izvršeno je izmještanje kolnog ulaza u Osnovnu školu iz Ulice Vladimira Nazora u Ulicu Mirka Buntaka koja će se prenamijeniti u jednosmjernu ulicu – ispričala nam je Mikulec i najavila buduće projekte. Općina će nastaviti s aktivnim radom i ubuduće te izrealizirati već  spomenute projekte koji su u tijeku, a u planu su i  brojni drugi projekti kao što je izgradnja spojne ceste između Selske ulice i Grančarske ulice, asfaltiranje i proširenje Agrogospodarske ulice, asfaltiranje nerazvrstane ceste u Erveniku (Petolasi), dogradnja polivalentne dvorane uz Dom kulture, uređenje društvenih domova u Lipovcu i Veleškovcu te uređenje prostora željezničke stanice.

Planovi i budući programi

– Zbog želje da našu općinu što više približimo našim mještanima te da postanemo i ostanemo otvoreni u našem radu i komunikaciji sa svim stanovnicima u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine učinjene su značajne promjene koje se mogu smatrati velikim projektom kojim će se unaprijediti naše poslovanje. U tu svrhu je nabavljen program za uredno vođenje financijskog i knjigovodstvenog poslovanja i financijsko i knjigovodstveno poslovanje vraćeno je u Općinu. U procesu je i izrada nove internet stranice Općine koja će uskoro biti u punoj funkciji, a novom stranicom bit će uvedena i potpuna transparentnost, odnosno javno objavljivanje informacija o trošenju proračunskih sredstava – kazala je Mikulec i dodala kako je u okviru zakonskih obveza pokrenut i proces uvođenja e-uredskog poslovanja. Za demografske mjere, razvoj gospodarstva i turizma načelnica je istaknula sljedeće:

– Već je dobro poznato da Općina ulaže u djecu i mlade na području naše općine u obliku osiguravanja besplatnih udžbenika i radnog materijala, uz pomoć Krapinsko – zagorske županije, osiguravanja besplatnog prijevoza učenika ili sufinanciranje prijevoza učenika, dodjeljivanja stipendija, sufinanciranja stranog jezika učenicima, osiguravanja nesmetanog rada logopedskog kabineta za potrebe djece s područja naše općine, osiguravanje pomoći obiteljima, jednokratnih novčanih pomoći za novorođenče i slično – kaže Mikulec, a kao što je rečeno, prepoznata je važnost mladeži i uključivanje mladih u razvoj Zlatar Bistrice, a načelnica prisjetila nekadašnjih vremena:

– Pamtim dane kada je zgrada Općine predstavljala mjesto okupljanja mladih u omladinskim organizacijama gdje su se razmjenjivala mišljenja, ideje i planovi. Želja nam je potaknuti mlade na ponovno aktivno uključivanje u društvenu sredinu osnivanjem Savjeta mladih. Nastavno, Zlatar Bistrica je oduvijek bila prepoznata kao industrijsko mjesto s mnogobrojnim proizvodnim i uslužnim djelatnostima te je prepoznata i važnost naših gospodarstvenika, OPG-ova, obrtnika, tvrtki i drugih poduzetnika koji predstavljaju stup našeg društva i nadu u bolje sutra za našu mladež. U cilju unaprjeđenja gospodarstva na našem području potrebno je slušati njihov glas, potaknuti komunikaciju i pronalaziti rješenja tekućih problema te će se u tu svrhu osnovati Gospodarski savjet – najavila je Mikulec.

Bolje sutra

– Već neko vrijeme primjetno je ”odumiranje” naše općine čemu svjedoče napušteni objekti duž naše glavne ulice, Ulice Vladimira Nazora te okolnih ulica i sela. Taj negativan trend potrebno je zaustaviti, a mogućnost za to vidimo u razvoju turizma. Iako je Zlatar Bistrica tranzitno mjesto, ipak posjedujemo potencijal u ljepoti naših zagorskih bregi, šuma i vinograda – pogodno za biciklizam i uživanje u prirodi, a kojim bismo mogli ”pogurati” našu općinu u ”bolje sutra”. Posebno mjesto u kulturi Zlatar Bistrice i planu za razvoj turizma u našoj općini zauzima zagorski puran. Tome svjedoči i činjenica da se puran nalazi na grbu Općine – rekla je Mikulec i osvrnuvši se na povijest općine iz koje je poznato da se vlakom iz Zlatar Bistrice najviše izvozila stoka, a potom je u svijet otišao i prvi zagorski puran.

– Priča se da je iz Zagorja u to doba samo za Veliku Britaniju otpremljeno na vagone ovog visokokvalitetnog mesa. Tako je zlatarbistrička purica stigla i na kraljevski dvor.  Pohvalio ju je i Winston Churchill. Tadašnji britanski premijer je 1946. napisao pismo i zahvalio se braći Schiketanz koji su purane u Britaniju uvozili iz Zlatar Bistrice. Kako bismo sačuvali i zaštiti našeg zagorskog purana u planu je izgradnja ˝Dvorišča zagorskog purana˝ što predstavlja perspektivan projekt koji nosi potencijal za povlačenje bespovratnih financijskih sredstava Europske Unije. U tu svrhu, u procesu je kupnja nekretnine u Ulici Vladimira Nazora, a po realizaciji kupoprodaje pristupit će se nabavi projektne dokumentacije i apliciranju na natječaje za bespovratna sredstva Europske Unije – rekla je načelnica i dodala kako je, s ciljem posticanja značajnog iskoraka, u procesu osnivanje Turističke zajednice u suradnji s Gradom Zlatarom i susjednim općinama.

Proslava

– Za proslavu Dana općine u programu je svečano otvorenje dograđenog dijela Dječjeg vrtića ”Zlatni dani” Zlatar Bistrica s početkom u 16 sati te održavanje Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Zlatar Bistrica u Domu kulture uz kratak kulturno umjetnički program. Proslava Dana Općine održava se u sklopu sada već tradicionalne manifestacije u Zlatar Bistrici, Zlatarbistričko proljeće koje će trajati od 21. travnja pa sve do proslave Ivanja i dana naše Župe Sv. Ivana Krstitelja te ovim putem pozivam sve mještane i prijatelje naše općine da nas posjete na događanjima u tom razdoblju – najavila je Mikulec i sukladno istom svojim mještanima uputila čestitku:

– Zahvaljujem se svim mještanima općine Zlatar Bistrica na ukazanom povjerenju. Učinit ćemo sve u našoj moći da opravdamo ukazano povjerenje te da pokrenemo našu Općinu prema naprijed, u pravom smjeru ka boljem sutra. U okviru naših mogućnosti nastavit ćemo ulagati u sve što je našim mještanima bitno i neophodno za bolji život. Na kraju, svim mještanima i prijateljima Općine od srca želim sretan Dan općine Zlatar Bistrica, svim građanima i mještanima Krapinsko – zagorske županije sretan Dan županije i svim ljudima dobre volje sretan Dan planeta Zemlje – poručila je za kraj Mikulec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba