EU pravila: Nema više ništa za džabe

Ulazak u Hrvatsku iz BiH i Srbije naplaćivat će se sedam eura – saznajte zašto

Objavljeno: 21.04.2022. zagorjeinternational

Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) koji propisuje nova pravila za ulazak u Europsku uniji pa tako i Hrvatsku, od iduće bi godine trebao biti pušten u funkciju.

Obrazac

Naime, naši će susjedi iz Bosne i Hercegovine prije putovanja u EU morati popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura, odnosno oko 50 kuna, piše Večernji list BiH, prenosi 24sata

Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije, a za ispunjavanje obrasca ne bi trebalo dulje od 10 minuta. Za njega ne bi trebala biti potrebna niti ikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave).

– Ako predmetna osoba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od sedam eura po zahtjevu. Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja – stoji na službenoj stranici EU u BiH.

Bez odobrenja, nema prelaska

– Bez odobrenja zahtjeva za putovanje, bez kojeg nema prelaska granica, u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana – objasnili su iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, a za portal akta.ba potvrdili su kako će sustav ETIAS postati operativan 2023. godine.

Podnositelj zahtjeva ima pravo na podnošenje žalbe ako mu se odbije izdati odobrenje putovanja. Žalbe se mogu podnijeti u državi članici u kojoj je donesena odluka o zahtjevu i u skladu s nacionalnim zakonodavstvom te države članice. Podnositelj zahtjeva obavijestit će se o tome koje je nacionalno nadležno tijelo bilo odgovorno za obradu i donošenje odluke o njegovu odobrenju putovanja te će mu se dostaviti informacije o postupku u slučaju žalbe.

ETIAS

Na istoj stranici piše kako bi ETIAS trebao pomoći u utvrđivanju mogućih sigurnosnih i migracijskih rizika prije nego što putnici bez vize stignu na granice, ali i pridonijeti boljem praćenju prelazaka granica EU. No, iznimku će činiti Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo. Oni neće morati plaćati ovu potvrdu, a plaćanje iste vrijedi i za državljane drugih susjednih zemalja poput Srbije, Kosova, Crne Gore…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba