Sastanak međimurskog župana Matije Posavca s predstavnicima međimurskih pčelarskih udruga

POMOR – STRADALE PČELE U 720 KOŠNICA: Nikakav novac ne može nadomjestiti gubitak tolikog broja pčela

Objavljeno: 21.04.2022. zagorjeinternational

Međimurski župan Matija Posavec, u županijskoj Maloj vijećnici je, zbog novog pomora pčela koji se dogodio na području županije, održao sastanak s predstavnicima pčelarskih udruga s područja županije – predsjednikom Udruge pčelara Međimurske županije “Agacija“ Željkom Trupkovićem i predsjednikom Udruge pčelara “Nektar“ Prelog Ivicom Balentom te voditeljem Poljoprivredne savjetodavne službe u Međimurskoj županiji Miloradom Šubićem.

Prema podacima koji su dosad prikupljeni, stradale su pčele u oko 720 košnica – najviše na području Preloga i Otoka. Na području cijele Hrvatske ima oko 9200 registriranih pčelara s više od 460.000 košnica, a na području Međimurja ih ima 10.000, što čini 2,3 posto od ukupnog broja košnica.

Utvrđivanje uzroka

Županija je zatražila od Državnog inspektorata Republike Hrvatske hitno utvrđivanje činjeničnog stanja i uzroka koji je doveo do pomora pčela, a ako će biti potrebe za time, financirat će uzimanje što većeg broja uzoraka zemlje kako bi se utvrdili razlozi velikog pomora pčela.

Povjerenstvo za procjenu štete zaduženo je da utvrdi ukupni iznos nastale štete te utvrdi ima li elemenata za proglašenje prirodne nepogode na spomenutom području, kako bi se temeljem te odluke mogla tražiti naknada štete iz europskog ili nacionalnog fonda.

Župan je izrazio žaljenje i solidarnost s međimurskim pčelarima koji proizvode jedan od najboljih i najkvalitetnijih meda u Hrvatskoj, za što dobivaju brojne nagrade za naknadu štete.

Pojačano promatranje i kontrola

-S obzirom na katastrofalni događaj koji je zadesio međimurske pčelare, započet će pojačano promatranje i kontrola usjeva uljane repice, kako bi se spriječila daljnja šteta. Iako su pčelari prilikom pomora pčela prije dvije godine dobili obeštećenje, nikakav novac ne može nadomjestiti gubitak tolikog broja pčela koji su, kao oprašivači, važni u proizvodnji hrane i održavanju biološke ravnoteže – rekao je Posavec.

Novi Zakon o održivoj upotrebi pesticida propisuje da je u Hrvatskoj zabranjena primjena pesticida opasnih za pčele u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura. Dakle, profesionalni korisnici pesticida dužni su, ako se radi o pesticidu opasnom za pčele, prije svakog tretiranja, o tome obavijestiti Savez i lokalne povjerenike. Prekršajna kazna iznosi od 50 do 100.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba