“ZAGORJE ZELENO”: Završila akcija sanacije crne točke za vodozemce u Štrucljevu

Akcijom je spašena ukupno 401 žaba, daleko najviše je zabilježeno smeđih krastača

Objavljeno: 20.04.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije “Zagorje zeleno” je od 18. ožujka do 11. travnja provodila aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u naselju Štrucljevo na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. 

Uz rub ceste bila je postavljena mobilna ograda dužine 350 metara koja je sprječavala prelazak žaba preko ceste i usmjeravala ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su bile ukopane u zemlju, a radnici JU “Zagorje zeleno” su s volonterima svakodnevno obilazili lokaciju i prenosili žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda je uklonjena.

Ukupno je prenesena 401 žaba preko ceste te su tako spašene od stradavanja, a najviše je zabilježeno smeđih krastača kojih je bilo 340 te šumskih smeđih žaba (61). 

Najveća brojnost žaba zabilježena je 31. ožujka kada je padala kiša, dok s druge strane, kada je temperatura bila oko nula stupnjeva i niža, žabe nisu migrirale.

– Ovom aktivnosti željeli smo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati  svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama – poručili su iz JU “Zagorje zeleno”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba