Međimurski Zavod za hitnu medicinu proslavio rođendan: U 10 godina rada 163.444 intervencije i više od više od 1.500.000 kilometara

˝Svaki stanovnik Međimurja u jednakom je položaju s aspekta dostupnosti hitne pomoći˝

Objavljeno: 20.04.2022. zagorjeinternational

Skrbe za pacijente od 0 do 24, godišnje obave oko 30.000 pregleda i intervencija, a prijeđu i do 800000 kilometara na godinu – Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije proslavio je 10 uspješnih godina rada. Pritom su se prisjetili samih početaka Zavoda, razvoja, projekata i investicija, a dodijeljena su i priznanja djelatnicima s 35. i više godina staža u zdravstvu i umirovljenim djelatnicima Zavoda.

Sve je krenulo iz Čakovca

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije otvoren je 17. travnja 2012. godine. Na taj je datum otvoreno sjedište u Čakovcu, dva tjedna kasnije s radom je počela ispostava u Prelogu, 2017. godine ispostavu je dobio grad Mursko Središće, a 2019. godine Kotoriba. Sve je počelo 2009. godine kada je osnovan Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem da bolnička hitna postane zasebna ustanova, odnosno da se u skladu s europskim smjernicama, svaki pacijent na području nekog grada zbrine u roku od 10 minuta, a na ruralnom području 20 minuta.

– Sustav hitne medicine na području naše županije, kakav imamo danas, vrlo dobro je organiziran, prilagođen je potrebama lokalnog stanovništva i osmišljen tako da svaki stanovnik Međimurske županije bude u jednakom položaju s aspekta dostupnosti hitne medicinske pomoći – istaknula je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj – Grabant.

Djelatnost hitne medicine je izuzetno zahtjevna grana medicine. Traži se brza, pravovremena i točna reakcija. Radi se u teškim uvjetima na terenu. Kiša, snijeg, vrućine, često teško dostupan teren – cesta, šuma, polje… Rad u djelatnosti hitne medicine zahtijeva i fizičku i psihičku spremnost djelatnika, ali i posebna znanja i vještine prilagodbe i snalaženja u novonastalim situacijama. Budući da je hitna prva u doticaju s teško bolesnim i ozlijeđenim pacijentima čiji su život i zdravlje ozbiljno ugroženi, ona zahtijeva najsuvremeniju medicinsku opremu i vozila koja će olakšati pristup pacijentu i njegovo kvalitetno zbrinjavanje te brz i siguran prijevoz pacijenta do prve odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Osnivač

Međimurska županija kao osnivač svih zdravstvenih ustanova na području županije, pa tako i Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, vodi brigu o svakom segmentu primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. 

– U ovih 10 godina razvili smo kvalitetan sustav hitne medicine, osnovane su tri ispostave kako bi hitna pomoć bila što dostupnija, pripojen je sanitetski prijevoz za koji su rekonstruirani i uređeni prostori, nabavljena su nova vozila i suvremena oprema, uređen je prilaz Bolnici i Zavodu, no sve investicije i ulaganja ne bi imala smisla da nemamo djelatnike koji svakodnevno požrtvovno i profesionalno obavljaju svoj posao, ulažu svoje vrijeme u edukacije i posvete se svakom pacijentu – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zahvalio svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu MŽ na stručnosti, trudu i ljudskom odnosu prema pacijentima.

114 zaposlenih

Tijekom 10 godina rada djelatnici Zavoda za hitnu medicinu MŽ odradili su 163.444 intervencije, u prosjeku 45 intervencija u danu te su prošli više od 1.500.000 kilometara. Zavod trenutno ima 18 doktora medicine, od čega tri specijalista hitne medicine i tri specijalizanta hitne medicine, pet magistra sestrinstva, 24 prvostupnika sestrinstva, 29 medicinskih sestara/tehničara, 30 vozača, od kojih su troje ujedno i medicinski tehničari ili se za isto školuju, osam djelatnika uprave i tri spremačice. Ukupno je, na današnji dan, u Zavodu zaposleno 114 djelatnika. U rad su krenuli s 10 timova T1 i pet timova prijavno dojavne jedinice u sjedištu u Čakovcu, a danas imaju 15 timova T1, 12 timova T2 i pet timova prijavno dojavne jedinice na četiri lokacije te osam timova sanitetskog prijevoza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba