Isprobajte neke od njih već danas

Evo odličnih trikova kako produljiti vijek trajanja vašeg pametnog telefona

Objavljeno: 18.04.2022. zagorjeinternational

Pametni telefoni danas su prepuni brojnih mogućnosti i opcija, pa nerijetko njihove cijene lete u nebo. Ipak, bez obzira na to koliko ih platili, nakon par godina su spremni za zamjenu jer je izašlo nešto puno novije i bolje, ali i zbog toga što nakon nekoliko godina naši pametni telefoni ne rade onako kako su radili prvog dana.  

Ipak, želite li što duže sačuvati vaš pametni telefon i da on što dulje radi najbolje što može, pogledajte neke od ovih savjeta koje donosi portal Poslovni.hr

Pravilno punjenje 

Prvo što bi trebali je nabaviti zaštitu za mobitel. Na kraju krajeva, to je komad elektronike, pa čak i kad ima metalno kućište se vrlo lako može dogoditi neko oštećenje. Ključno je birati one maske i futrole koje mogu izdržati padove, udarce i ogrebotine. Njihov izgled stavite ipak u drugi plan. 

Također, valjalo bi staviti i zaštitnu foliju na ekrane koji su danas gotovo u pravilu napravljeni od  stakla. 

Drugo važno pravilo je ne puniti uređaj tijekom noći. Iako možda djeluje praktično da se uređaj puni dok vi spavate i ne koristite ga, time ga izlažete riziku prekomjernog punjenja baterije što nikako nije dobro za njen vijek trajanja. 

Treća važna stavka je nadograđivanje operativnog sustava. Iako bi ga uvijek valjalo nadograditi na najnoviju verziju, što je telefon stariji, to se manje ista radnja isplati jer stariji uređaji neće moći podjednako dobro pratiti povećane zahtjeve softvera. Preporuka je, ako imate stariji uređaj, da ovaj korak odgađate što je dulje moguće i upotrijebite ga samo kad više nema drugog izbora.

Još jedna bitna stavka je redovno čišćenje utora pametnog telefona. S obzirom na to da telefone nosimo posvuda, u utore se lako može zavući svakakva prljavština zbog čega možete imati problema s radom uređaja. Bilo bi poželjno provjeriti utore i očistiti ih jednom mjesečno. 

Redovito gašenje

Nešto što bi trebali raditi češće, a zasigurno rijetko tko radi jer gašenje pametnog telefona s vremena na vrijeme. Pametni telefon treba ponekad potpuno isključiti ili barem ponovno pokrenuti kako bi radio najbolje što može. I njemu treba malo odmora, kao i vama. 

Također, baš kao što je važno zaštititi hardware, treba zaštititi i software uređaja. Za hardware postoje maskice i razne folije, a za software su tu razne aplikacije koje štite uređaj od neželjenih virusa, stoga je preporučljivo instalirati antivirusnu zaštitu. Uz to, nije na odmet uređaj zaštititi i lozinkom. 

Posljednji savjet, ali ne i manje bitan, je da memoriju uređaja treba povremeno pročistiti. Brisanje nekih aplikacija, starih fotografija i drugih datoteka može itekako pozitivno utjecati na rad vašeg uređaja. U postavkama pogledajte koje aplikacije i medijske datoteke zauzimaju puno prostora pa se riješite onih koje vam više ne trebaju ili ih ne koristite.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba