Dar za svakog prolaznika - znate li gdje je postavljena?

Prije 13 godina izrađena je i oslikana najveća pisanica u Hrvatskoj

Objavljeno: 16.04.2022.

Prije 13 godina članovi ULU ˝Zlatarska Paleta˝ Ivica Kadoić i Darko Varga izradili su i oslikali prvu najveću pisanicu u Hrvatskoj. Pisanica je više puta bila oslikavana s različitim motivima, ove godine je obnovljena i ponovo oslikana. Autori pisanice povjerenje u oslikavanju dali su učenicima Srednje škole Zlatar i njihovoj profesorici likovne umjetnosti Birgit Brlečić.

– Uskrsna pisanica postavljena je ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zlataru, a dar je svakom pogledu prolaznika, svim građanima zlatarskog kraja i Krapinsko – zagorske županije. Na vrhu pisanice je zeleni cvijet sa žutim tučkom koji predstavlja suncem obasjano zeleno Hrvatsko zagorje. Dijagonalno pisanicu povezuje Hrvatski pleter koji je pronađen najsjevernije u Hrvatskoj u temeljima crkve Majke Božje Gorske u Loboru. Pleter s jedne i druge strane čuva hrvatsku zastavu sa staro povijesnom šahovnicom. Plavo nebo spaja povijest i kulturnu nematerijalnu baštinu zaštićenu od UNESCO-a, licitarsko srce i drvene igračke koji se uzdižu prema plavetnilu neba te licitarsko srce s natpisom ˝Sretan Uskrs˝ – opisao je predsjednik ULU “Zlatarska Paleta” Darko Varga.

Između licitarskog srca i leptira oslikana je zlatarska crkva, dok uz pleter pleše oslikani plesni par u zlatarskoj narodnoj nošnji. Pisanica je poveznica domoljublja hrvatskog puka, tradicijskih obrta i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta RH u EU.

– Nadamo se da će naša pisanica plijeniti pogled prolaznika i građana, te ukrasiti prostor oko crkve upravo za najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa – poručio je Varga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba