ČUVARI 500-GODIŠNJE TRADICIJE: Uoči Uskrsa u Krapinu su stigle povijesne postrojbe iz Hrvatske na obilježavanje 499. po redu “Kostelske uskrsne pištole”

KAD ZAGRME PIŠTOLE: ˝Ovo je generalka za iduću godinu, kada slavimo veliki jubilej najstarije hrvatske tradicije˝

Objavljeno: 16.04.2022.

Na Veliku subotu, uoči Uskrsa u Krapinu su i ove godine stigle povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske koje sudjeluju na manifestaciji “Kostelska uskrsna pištola”. Događaj je tradicionalno počeo mimohodom kroz zagorsku središnjicu, nakon čega su povijesne postrojbe, ispred zgrade Županije, podnijele prijavak krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru nakon čega je održan prijem na kojem su bili i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Uvertira

Predsjednik povijesne postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel Milan Flegar istaknuo je kako je ovaj događaj ima tradiciju dugu 499 godina.

– Okupljamo razne povijesne postrojbe iz cijele države. Danas je s nama pet postrojbi iz Dubrovnika, Bakra, Svete Nedelje, Turopolja i naša Keglevićeva straža. Gosti smo kod župana, našeg zapovjednika, nakon čega odlazimo u Kostel gdje je obitavala obitelj Keglević i gdje su obilježeni naši počeci – rekao je Flegar, a župan Kolar istaknuo: 

– Ovo je uvertira u događaj koji se odvija u Pregradi. Sljedeće godine obilježavamo 500 godina tradicije pucanja iz pištole što je najstarija tradicija u RH – rekao je Kolar i najavio kako će se iduće godine, kada se slavi veliki jubilej ovog događaja, predstaviti monografija, a formirano je i posebno povjerenstvo koje će se posvetiti obilježavanju.

Gradonačelnik Gregurović izrazio je zadovoljstvo da je manifestacija okupila velik broj postrojbi, ali i posjetitelja.

– Posebno mi je drago da u naš grad dolaze povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske gdje se predstavljaju kroz mimohod. Od gradonačelnika Pregrade očekujem da se iduće godine, na veliku obljetnicu, zaista potrudi i siguran sam da će biti veliko slavlje kakve postrojbe zaslužuju – poručio je Gregurović.

U punom sjaju

Gradonačelnik Vešligaj je pak izrazio veliko zadovoljstvo jer se ovogodišnja “Kostelska uskrsna pištola” obilježava u punom sjaju.

– Započeli smo obilježavanje već u srijedu, a uveli smo i novu aktivnost, a to je da i našim najmlađima pokažemo na tradiciju i ukažemo na važnost obilježavanja. Nadam se da će se puno mladih uključiti u manifestaciju koju ćemo zaokružiti proslavom dana Pregrade – rekao je Vešligaj i poručio kako je ovo generalna proba za iduću godinu, za veliki jubilej za cijelu Hrvatsku.

Inače, tradicionalna, 499. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola” bit će svečano otvorena danas u 14 sati na zidinama Kostelgrada. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, program će se preseliti u Područnu školu Kostel, gdje će biti održan prigodan program uz druženje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba