UZ OBITELJ, PRIJATELJE I DOBRU HRANU: Najpoznatiji zagorski farmer Mario Krog u zagrebačkom lokalu “Gibanica“ predstavio svoju prvu kuharicu “Babičini recepti“

PUN POGODAK: “Rijetko tko ima knjigu pisanu rukom i rijetko tko je sebe dao toliko u nju kao Mario”

Objavljeno: 15.04.2022. Valentina Cigula

Nakon tri mjeseca rada i beskonačno mnogo ljubavi utkane u projekt svoje prve kuharice, nazvane “Babičini recepti“ i posvećene baki Đurđi, najpoznatiji zagorski farmer Mario Krog (32) u srijedu je u zagrebačkom lokalu “Gibanica“ čiji je vlasnik još jedan Zagorec iz Marije Bistrice, vrhunski mladi slastičar Filip Matok, sa zadovoljstvom ugostio sve ljubitelje dobre tradicionalne hrane.

Zlata vrijedni savjeti

Pripremio je Mario promociju u svom stilu – jednostavno, a s druge strane originalno, baš onako kako je, otkriva nam, počeo zamišljati u svojoj glavi odmah u siječnju, kada je krenuo s odabirom prvih recepata koji su svoje mjesto našli u ovoj kuharici.

– Najvažnije je bilo u ovako kratkom roku predstaviti kuharicu i odmah sam znao da to mora biti u“ Gibanici“ jer njeguje tradicijske kolače – ističe mladi chef.

Mario je svojim gostima ponudio slastice čiji se recepti nalaze u knjizi, a koje je vrijedno i pažljivo radio sam do kasno navečer, no kako ističe pod ‘budnim’ okom svoje bake, jer uz svu njegovu tvrdoglavost da uvijek sve mora biti po njegovom, baka je ta koja je ipak glavna šefica čiji savjeti uvijek ‘zlata vrijede’. Nisu izostali ni savjeti mame Lidije kojoj planira posvetiti svoju drugu kuharicu kojom bi istinske ljubitelje kuhanja trebao razveseliti iduće godine. 

Samo riječi pohvale za Marijevu realizaciju knjige imali su i njegovi prijatelji koje je ugostio u svojoj kuhinji. U knjizi, koja je prema namirnicama podijeljena sezonski kroz 12 mjeseci, mogu se pronaći i recepti poznatih chefova i food blogera.

Slastičar Filip Matok otkriva nam kako Marija ne poznaje dugo, da je njihovo prijateljstvo započelo kada je u studenome otvorio slastičarnicu, da su se povezali kroz Marijev brend “Milk bar“ te da mu je izuzetno drago što je sudjelovao u ovome projektu, gdje je kao mladi slastičar i poduzetnik mogao podijeliti svoja dva recepta, a eto i na kraju krajeva što se promocija održala upravo u njegovu lokalu. Filip koji u svojoj slastičarnici na tanjuru nudi tradicionalne slastice pripremljene na jedan moderniji način, ističe kako ga je Marijeva kuharica oduševila, a otkrio nam je i zašto.

Posebnost kuharice

– Rijetko tko ima knjigu pisanu rukom i rijetko tko je sebe dao toliko u knjigu koliko je to napravio Mario, u kojem stvarno od prvog dana kad me pitao za sudjelovanje u kuharici, vidim da mu je zaista stalo do te knjige i cijele priče, da bude što uspješnija te da recepti budu što kvalitetniji, a opet ne previše komplicirani, da ih i domaćice doma mogu odraditi. Mislim da je kuharica pun pogodak – kazao je Filip.

Marijeva suradnica i prijateljica Tihana Lohinski Farac, autorica bloga Tihana Strawberry Soup, koja kao što se i iz imena njezina bloga može pretpostaviti obožava jagode, baš kao i Mario, rekla nam je kako je oduševljena svim receptima koji su se našli u kuharici i kako bi ih sve redom mogla isprobati te je stoga uživala u sudjelovanju njezina nastajanja.  

– U kuharici se nalaze dva moja recepta. Čast mi je biti među takvim chefovima, blogerima i slastičarima. Mario je zaista jedan super i poduzetan dečko, a ovo je samo jedan od njegovih projekata koji su odlično ispali, tako da mi je zaista drago podržati ga u tome – zaključila je Tihana.

U veljači, koja je tematski posvećena fašniku za kojeg vežemo krafne, ugostio je pravu majstoricu u pripremi upravo ove slastice, jer o njezinim krafnama govore svi, a ona je Janja Benić, autorica bloga Janjolinka. Kaže nam Janja, kada ju je Mario pitao bi li htjela podijeliti svoj recept za krafne kojeg je pronašla u Londonu, a zatim ga prilagodila hrvatskom podneblju, odmah je bez dvojbe pristala.

– Sviđa mi se izgled kuharice, to što je pisana rukom, ima taj starinski štih. Čestitam Mariju što je uspio sve sam odraditi i fotografirati jer to je zaista veliki posao za jednu osobu, tako da mu zaista čestitam na tome i drago mi je da je netko napokon počeo malo više promovirati naš zagorski kraj i kroz gastro ponudu – istaknula je Janja.

Još jedna Marijeva dugogodišnja prijateljica s kojom je sudjelovao u nekoliko projekata, u knjizi je podijelila svoja dva tradicionalna recepta – Petra Brodar koja kako kaže, ponosna je na sve što je Mario odradio u tri mjeseca, a kuharicom je oduševljena.

– Sastavljena je na predivan način jer opisuje baku, mirise njene kuhinje i tradiciju. Mario je mlad i vrijedan. Pravi Zagorec – zaključila je Petra.

Puno truda i ljubavi

Svi koji su prolistali Marijevu knjigu, znaju da je u nju uloženo puno truda i ljubavi koja je vidljiva u svakoj fotografiji i svakoj napisanoj riječi, a skromni Mario koji je u potpunosti bio posvećen svojim posjetiteljima emotivno je poručio:

– Nadam se da će svi oni koji odluče, kroz “Babičine recepte“, u toplinu svoga doma, unijeti dio mene i moje obitelji koja ima najvažnije mjesto u mom životu, uživati u ovim tradicijskim receptima zajedno sa svojim najmilijima. Još jednom se zahvaljujem svojoj obitelji i prijateljima na neizmjernoj podršci uz želju da se i iduće godine ponovno svi zajedno ovako okupimo kako bismo uživali u okusima jela iz moje druge kuharice – optimistično će Mario.

U četvrtak su Zagorci i Zagorke imali prilike družiti se s Marijem i kupiti svoj primjerak knjige u Krapini, a danas za to imaju priliku u Zaboku, u Vrtlariji Čuček, od 12 do 15 sati. Kuharica se može naručiti putem online shopa, putem kojeg se mogu kupiti i određeni pojedinačni recepti koje je Mario izabrao kao one koji bi ljudima mogli biti najzanimljiviji, a dostupna je i u Veronika delikatesa dućanu u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba