Zabočki DND u sklopu projekta "Zdravo i fino" održao još jednu u nizu radionica

Zelenog kašastog smoothieja tražila se čaša više – evo zašto je oduševio klince

Objavljeno: 09.04.2022. zagorjeinternational

U sklopu 5. ciklusa nagrađivanog projekta ˝Zdravo i fino˝ Društva ˝Naša djeca˝ Zabok, koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti su i kreativno – edukativne radionice putem vršnjačke edukacije u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok. Tako su, tijekom ožujka i travnja dječji vijećnici Sara Premerl Peštaj, Jakov Marković i forumašica Helena Ban putem vršnjačke edukacije uz pomoć asistenta na projektu Vjekoslava Flegara i voditeljice projekta Jasenke Borovčak u prvim, drugim i trećim razredima OŠ K.Š Gjalskog predstavili projekt ˝Zdravo i fino˝.

Zdrava prehrana

Tim je djeci prenio znanja i iskustva koja su stekli kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko – vrtu. Također, svojim su vršnjacima pokazali zdrava jela koja su oni uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremili u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, a do sada su izdane četiri kuharice: Kuharica ˝Zdravo i fino˝, ˝Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima˝, ˝Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta˝, ˝Zdrava i fina jela Lijepe Naše˝ i CD ˝Zdravo i fino˝.

Najveću znatiželju izazvala je prezentacija miksanja zdravog napitka – Zelenog kašastog smoothieja od banana, naranča, mandarina i špinata koji se degustirao te se tražila čaša više. Uz DND-ovski animirani film ˝Foodiva u akciji˝ grickali su se tostirani bademi i sjemenke suncokreta koji su također nestali u trenu, što dokazuje da djeca vole zdrave grickalice.

Cilj

Cilj ovih prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije debljine u djece i mladih. Na svakoj radionici uz smoothie djeca su degustirala zdrave grickalice – tostirane bademe i suncokretove sjemenke te su za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani i recept smoothieja koji se pripremao na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdravi smoothie i kod kuće.

– Projekt ˝Zdravo i fino˝ ima za cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te informirati o problemu debljine u djece i mladih. ˝Zdravo i fino˝ svakako je primjer dobre prakse u promociji zdrave prehrane i zdravih životnih stilova te nas ponovo u ovom ciklusu financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja – rekla nam je voditeljica Projekta Jasenka Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba