O NJEMU SE GOVORI SAMO U SUPERLATIVU: U Krapinskim Toplicama završio ciklus provedbe projekta ˝Zaželi˝

˝Zavoljela sam ovaj posao i korisnike, sretna sam kada nekome pomognem – to se ne može platiti novcem˝

Objavljeno: 08.04.2022. Marta Čaržavec

Općina Krapinske Toplice pokrenula je projekt ˝Zaželi˝ čiji je i nositelj, a partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Zabok i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina čija ukupna vrijednost iznosi 926.000 kuna, a financiran je bespovratno od strane Europskog socijalnog fonda. Realizacija ovog projekta, čija je završna konferencija održana danas u Domu kulture u Krapinskim Toplicama, osnažila je i unaprijedila radni potencijal slabije zapošljivih žena i ublažila posljedice njihove nezaposlenosti, potaknula socijalnu uključenost i povećala razina kvalitete života za 60-ak krajnjih korisnika, osoba starije životne dobi.

Benefiti

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek projekte ˝Zaželi˝ opisala je kao iznimno važne i kao jednu od novih socijalnih usluga koja prvenstveno brine o starijima i nemoćnima, a nakon toga otvara mogućnost zapošljavanja žena koje su ili nezaposlene ili teže zaposlive u svijetu rada.

– Kada ta dva benefita uzmemo u obzir, vidimo da su za cijelo područje Krapinsko – zagorske županije izuzetno važni ovi projekti. Ono što krasi sve konferencije ovih projekata je puno emocija. Socijalne usluge koje se pružaju osobama starije životne dobi i osobama koje žive samački, gerontodomaćice koje ih obilaze i stvaraju posebne emotivne odnose prelijevaju se na sve strane. Svi s nestrpljenjem čekaju nastavak projekta zbog emotivne povezanosti i zbog velike potrebe – zaključila je Petek i čestitala općini, kao i svim partnerima koji su prepoznali potrebu za realizacijom ovog projekta.

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković naglasila je kako je provedbom aktivnosti kroz ovaj projekt Općina dobila konkretan uvid stanja na terenu čime su dobivene informacije o načinima daljnjeg djelovanja, unapređenja i poboljšanja kvalitete života mještana.

– U projektu ˝Zaželi˝vidim samo benefite, kako za žene koje su na projektu radile, tako i za 60 korisnika koji su starije životne dobi, koji vode samački život, kojima je prvenstveno bilo potrebno prijateljstvo. Jako će biti teško prekinuti ovaj projekt, ali se veselim novim natječajima, željno iščekujem nadolazeće projekte – poručila je Jureković.

Riječi hvale

Voditelj projekt Dragan Morić Gajšak izvijestio je kako je na projektu bilo zaposleno deset žena od kojih je svaka vodila brigu o šest krajnjih korisnika.

– Tijekom posljednjih godinu dana bilo je situacija kada su neki korisnici odustali zbog čega sveukupni obuhvat krajnjih korisnika iznosi 70. Projekt je jedna plementa, nad politička pojava u društvu. O projektu mogu samo govoriti u superlativu – poručio je Morić Gajšak.

Jedna od gerontodomaćica Snježana Šurbek kojoj je ovo već drugi projekt podijelila je svoje iskustvo:

– Ovo nije posao, ovo je životni poziv, to je suživot s našim korisnicima koji nas doživljavaju kao članove obitelji. Nastavit ćemo ih obilaziti dokle god se nećemo morati zaposliti negdje drugdje. Zavoljela sam ovaj posao i korisnike i sretna sam kada nekome barem malo pomognem – to se ne može platiti novcem – rekla je Šurbek u nadi da će se projekt nastaviti.

Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Hriberski istaknula je kako je ovaj projekt izrazito vrijedan zbog višestrukih vrijednosti, a jedna od njih je i dobivanje nove dimenzije – osvještavanje i povezivanje društva.

– Mislim na institucije, gradove, općine i pojedince. Kroz realizaciju ovog projekta rješile su se mnoge stvari izvan projekta. To su vrlo pozitivna iskustva, a kroz projekt je iskorišteno preko 17 milijuna kuna sredstava, zaposleno 199 pružena pomoć za 1300 korisnika. Brojke su lijepe i od svih postoji interes i želja da se on nastavi – poručila je Hriberski.

Konzultant za EU projekte Ante Lovrić pohvalio je vodstvo općine koja kontinuirano provodi programe za bolji život svojih mještana.

– Ono što je daljnji cilj naše načelnice i na čemu ona inzistira je da se u Toplice dovede treća faza projekta na kojoj se intenzivno radi. Prepoznata je potrebitost ovog projekta koji je prepoznat i u EU kao kvalitetan projekt. Veseli me budućnost i činjenica da će općina nastavi raditi u ovom smjeru, smjeru brige o svojim mještanima – poručio je Lovrić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba