VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: Usvojen Plan rada Savjeta za sigurnost prometa na cestama

Evo što Varaždinci planiraju napraviti kako bi povećali sigurnost pješaka i biciklista u prometu

Objavljeno: 08.04.2022. zagorjeinternational

Unatoč brojim apelima, savjetima i preventivnim aktivnostima, na području Varaždinske županije se i dalje događaju teške prometne nesreće u kojima je samo prošle godine smrtno stradalo 11 osoba, dok su od početka ove godine život izgubile tri osobe, izvijestio je predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Zvonimir Sabati.

S obzirom na crne brojke, u srijedu je Savjet za sigurnost prometa Varaždinske županije usvojio Plan rada za razdoblje do kraja 2022. godine, kojim se previđa pokretanje novih projekata.

– Uloga Savjeta je još se više angažirati kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, pri čemu su ciljna skupina učenici i starije osobe, ali i biciklisti koji sve češće stradavaju na prometnicama. Ove godine pokrećemo izradu sveobuhvatne baze podataka za Varaždinsku županiju o broju, lokacijama i uređenosti pješačkih i biciklističkih staza. Nije tajna da svi pješački prijelazi nisu osvijetljeni ili su loše osvijetljeni, a za biciklističke staze cilj je iznaći sustavno rješenje za njihovo označavanje i navođenje, horizontalnim i vertikalnim oznakama. Time želimo postaviti standarde kakve imaju visokorazvijene zemlje Europske unije – rekao je Sabati te dodao da će se pokušati postići dogovor s komunalnim redarima iz svih općina i gradova o pojačanim kontrolama parkiranja u blizini pješačkih prijelaza.

– Nastavit će provoditi dodatne edukacije učenika, prvenstveno osnovnih škola, kojima ćemo dijeliti i edukativne materijale. U planu je da se tijekom ljeta osiguraju reflektirajuće oznake za osnovnoškolce kako bi ih djeca od rujna počela koristiti – rekao je predsjednik Savjeta te zahvalio županu Stričaku na velikom interesu i spremnosti na suradnju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba