MIPOS II: U Zaboku održana završna konferencija projekta koji mijenja svijet na bolje

˝Izravno smo utjecali na smanjenje siromaštva, socijalne isključenosti i doprinijeli revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja u Zagorju˝

Objavljeno: 08.04.2022. Marta Čaržavec

U Gradskoj Galeriji grada Zaboka održana je završna konferencija projekta ˝MI pomažemo starijima˝ kojem su glavni ciljevi integracija žena u nepovoljnom položaju u svijet rada i postizanje socijalne kohezije i poboljšanje kvalitete života u Krapinsko – zagorskoj županiji, koje je podrobnije predstavila voditeljica projektnog tima Valentina Đurek, podsjetivši kako je projekt krenuo jo 2017. godine, a u siječnju 2018. godine dodijeljeno je 9,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt koji je od tada trajao 30 mjeseci, u sklopu kojeg je zaposleno 55 žena i pružana je skrb za 313 korisnika s područja dvije trećine Krapinsko – zagorske županije, odnosno područja koje pokrivaju gradska društva Crvenog križa iz Zlatara, Donje Stubice i Zaboka.

Početak

– U sklopu tog prvog projekta educirali smo žene za zanimanje gerontodomaćica i njegovateljica, a sve je završilo u lipnju 2020. godine. Već tada smo prijavili i drugu fazu, u kojoj su se žene, nakon provedene ankete za što bi se željele educirati, izjasnile za zanimanja kuharice i dadilje. Tako smo u siječnju 2021. godine za drugu fazu dobili 4,8 milijuna kuna, s time da se ovaj puta zapošljavalo na 12 mjeseci. Cijeli projekt, koji je ukupno trajao 18 mjeseci, ne bismo uspjeli ni prijaviti, niti realizirati bez naših partnera – HZZ-a, Područnog ureda Krapina, gradskih društava Crvenog križa iz Donje Stubice, Zaboka i Zlatara, gornjostubičke udruge ‘Lipin cviet’ i Udruge osoba s invaliditetom iz Bedekovčine – rekla je Đurek.

Tu su i centri za socijalnu skrb iz Zlatar Bistrice, Donje Stubice i Zaboka te jedinice lokalne samouprave – gradovi Donja Stubica, Zlatar, Oroslavje te općine Bedekovčina, Budinščina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica.

– Pozitivan utjecaj ˝MIPOS˝ projekta ostvarili smo kroz smanjenje nezaposlenosti žena, ali i njihovom edukacijom za spomenuta zanimanja. Također smo poboljšali kvalitetu života izvaninstitucionalnom skrbi za naše starije osobe ili one kojima je potrebna dodatna skrb. Projektom smo izravno utjecali na smanjenje siromaštva, socijalne isključenosti te izravno doprinijeli revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja u Zagorju – objasnila je Đurek.

Tržište rada

Zaposlene su tako četiri koordinatorice projekta, zatim 53 pripadnice ciljane skupine te se skrbilo o 343 korisnika. GDCK Zlatar zapošljavalo je sedam žena i skrbilo o 45 korisnika, Udruga ‘Lipin cviet’ zapošljavala je devet žena, koje su skrbile o 60 korisnika, GDCK Donja Stubica zapošljavalo je 11 žena koje su skrbile o 74 korisnika, GDCK Zabok zaposlilo je 12 žena koje su skrbile o 73 korisnika, a Udruga osoba s invaliditetom Bedekovčina zaposlila je 14 žena koje su skrbile o 91 korisniku. Od toga je 29 žena primilo uvjerenje o stručnom osposobljavanju za kuharicu, a 23 žene za dadilju.

– Njihov zadnji radni dan u sklopu projekta bio je 31. ožujka te mogu reći da nažalost za dalje nije raspisan nikakav natječaj, dakle sljedećih godinu dana, ako i bude raspisan natječaj krajem godine, za što ima nekakvih naznaka, ništa od novog sličnog projekta. To je loše i za te žene i za korisnike, koji su stariji ljudi koji su jednostavno navikli da im netko dolazi svaki dan. Nadam se netko to ‘gore’ čuje i da će taj program što prije biti raspisan. ˝MIPOS˝ nije samo projekt – mi smo postali jedna velika obitelj i zato se za kraj želim svima zahvaliti na suradnji, jer su tijekom pandemije svi dali veliki doprinos da projekt ide nesmetano. Nadam se da se vidimo i prije nego što prođe godina dana na uvodnoj konferenciji projekta MIPOS III. Mi smo kao Grad i dalje spremni biti nosioci tog velikog projekta – zaključila je Đurek.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je, u nadi da je ovo završetak samo jedne od etapa, da će uslijediti nove etape projekata koji su namijenjeni prvenstveno ženama iz skupine teže zapošljivih i da kroz ovaj projekt steknu nova znanja, vještine i da im se omogući da na tržištu rada mogu osigurati svoju egzistenciju.

– Drago mi je da ovo obilježavanje svojim prisustvom uveličava i župan Željko Kolar. Županija je s jedne strane nadzorni organ, a s druge je glavni nositelj, ali bitno je da je uspostavljen korektan odnos i da kroz suradnju možemo realizirati ovakve složene projekte. Vama koji ste sudjelovali u projektu moram zahvaliti da manje-više nije bilo nikakvih ozbiljnijih problema. Još jednom zahvala svima na odrađenom poslu, i veliko hvala svim načelnicima čije su općine sudjelovale u projektu. Također, želim da svi zajedno ‘držimo fige’ da se preko institucija Vlade i države nastavi treći dio ovog projekta koji svima nama znači puno, ali najviše onima koji su uključeni kao korisnici – poručio je gradonačelnik Hanžek institucija Vlade i države nastavi treći dio ovog projekta koji svima nama znači puno.

Vrijednosti

Koordinatorica GDCK-a Zabok Tina Herceg istaknula je kako je vrijednost ˝MIPOS II˝ projekta ogromna budući da je pridonio ostvarenju višestrukih ciljeva, od kojih je najbitniji zapošljavanje žena koje su se nalazile u nepovoljnom položaju na tržištu rada i koje su tijekom provedbe projekta završile osposobljavanje za pomoćne kuharice i dadilje čime se na tržištu rada stvorio povoljniji položaj nakon realizacije projekta. Kao sekundarni cilj, Herceg je navela pomoć osobama starije životne dobi u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti.

– Bilo nam je izuzetno drago čuti da je četvero žena dobilo ponudu za posao u ugostiteljskim objektima i obrtu za čuvanje djece gdje su, prilikom provedbe ˝MIPOS-a˝ obavljale praktičnu nastavu. Ženama je omogućena integracija u društvo, stekle su nova znanja i vještine, ali i postale konkurentnije na tržištu rada. Unatoč osposobljavanja, neke od korisnica su toliko zavoljele rad gerontodomaćice da neće tražiti nove poslove u profilu novostečenih zanimanja već će čekati sljedeću fazu projekta – izvijestila je Herceg i dodala kako je ˝MIPOS˝ doprinio međusobnom zbližavanju i stvaranju prijateljstva.

Suradnje

Predstojnik HZZ-a područnog ureda Krapina Goran Vukmanić istaknuo je kako je suradnja koja je ostvarena preko projekta doista izuzetno kvalitetna, traje već pet godina, i s pozicije partnera na ovom projektu iskazao je tugu što se projekt odmah ne nastavlja, no s druge strane, kaže:

– Siguran da ćemo ubrzo imati uvodnu konferenciju projekta ˝MIPOS III˝. Projekt na području naše županije provodi ukupno 13 nositelja uz svoje partnere i u ove dvije faze se zaposlilo ukupno 326 žena koje skrbe o 2103 krajnjih korisnika. Uvijek kada dođemo na završne konferencije, ono što mi je jako drago je da sa sobom nosimo iskustva krajnjih korisnika. Daleko od toga da njima nije potrebna fizička pomoć, no ono još bitnije je da dobe toplu riječ i razgovor što im još više znači. Smatram da će ovo prijelazno razdoblje biti teško i ženama koje su sudjelovale, ali i krajnjim korisnicima. Ipak, s obzirom na to da su žene bile uključene u programe dadilja, slastičara, pomoćnih kuhara, njegovatelja, gerontodomaćica i slično preporučujem da se taj dio u ovom prijelaznom razdoblju iskoristi jer ste sada konkurentnije na tržištu rada, tržište rada treba osobe tih profila, barem dok ne krenemo s projektom “MIPOS III” i ostalim projektima “Zaželi” treće faze. Doista preporučujem da time barem na neki način premostite to razdoblje – poručio je Vukmanić.

– Projektom smo obuhvatili korisnike kojima je usluga pomoći u kući bila neophodna, ali jako se teško od svojih korisnika udaljiti. Nekima su gerontodomaćice postale kćeri, unuke i prijateljice… Najgore je imati pa nemati – tako je to i s njima. Mi kao članovi projektnog tima ne možemo tu mnogo učiniti nego strpljivo čekati da nadležno tijelo objavi otvoreni poziv za treću fazu – rekla je Herceg i zahvalila svim učesnicima u projektu, a čestitkama se pridružio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuvši kako je čovjek ljudsko biće i da mu najteže pada kada je sam.

Samoća

– Svi naši sugrađani i sugrađanke starije životne dobi naučeni su na teški život. Lakše im pada težak fizički rad, nego samoća. Dolazak nekog drugog tko im pruža neposredan kontakt unosi radost u njihove domove. Vi ste s ovim projektom uveli radost tim ljudima, a sve ostalo što su naše vrijedne sugrađanke i sugrađani odradili za te osobe, samo je dodatan benefit. Pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama gdje sustav koliko god bio savršen i posložen, ne može uvijek doći do svakoga, vrlo je bitan za naše društvo – poručio je Kolar i dodao kako se ovaj projekt treba nastaviti

– Pošaljimo snažnu poruku iz Zaboka – ovaj projekt nema alternativu. Pozivamo sve nadležne institucije da naprave sve kako bi ovaj projekt nastavio i dalje. Kažu da je najljepše mjesto osim Zagorja, radno mjesto, a ja ću vam reći da je najljepše kada stvorite međusobnu suradnju – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba