Grad Krapina nabavio 2690 spremnika za kompostiranje vrijednih gotovo milijun kuna - započela je njihova podjela

BESPLATNO, A ZA PRIRODU NEPROCJENJIVO: Ne budite lijeni – odvajajte otpad, preuzmite svoj komposter, koristite reciklažno dvorište

Objavljeno: 06.04.2022.

Grad Krapina aplicirao je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu kompostera koji će se podijeliti građanima, odnosno, kućanstvima s područja grada koja su korisnici usluga javne usluge sakupljanja komunalnog otpada za kućanstva društva ˝Krakom˝. Ukupno je nabavljeno 2600 kompostera od 400 litara i 90 kompostera po 1000 litara za stambene zgrade, a ukupna vrijednost te nabave iznosi 941.000 kuna s PDV-om, od čega Fond financira 40 posto, dok 60 posto financira Grad Krapina. Komposteri se dodjeljuju bez naknade s ciljem smanjivanja količine proizvedenog otpada i poticanja razvrstavanja otpada na kućnom pragu i kompostiranja biootpada iz kućanstva i vrta.

Velika zainteresiranost

Direktorica Uprave Krakoma Katarina Posilović istaknula je kako se velik broj građana izjasnio kako provodi kompostiranje čime su automatski ostvarili 30 posto na fiksni dio. Komposteri su zapakirani u kartonskim kutijama u kojima se nalaze i uputstva, a vrlo su laki za transport. Ova odluka zastupa odgovorno postupanje zbrinjavanju otpada, a građani imaju već tri kante za razvrstavanje otpada što je prokomentirala Posilović:

– S trećom kantom, žutim spremnikom, počeli smo s 1. siječnjem. Grad Krapina je u suradnji s Fondom okoliša nabavio spremnike i to je građanima besplatno. Isto tako, u kalendar odvoza, koji su svi građani dobili početkom godine, a uvijek se može vidjeti na webu, uključili smo odvoz za žuti spremnik. U petom, šestom, sedmom i osmom mjesecu ćemo pokupljati zeleni spremnik svaki tjedan budući da smo imali puno pritužbi radi vrućina, neugodnih mirisa i slično. Zeleni i žuti spremnici podijeljeni su i u okolnim općinama, a komposteri su isključivo za Krapinčane – objasnila je Posilović i dodala kako se upute za korištenje kompostera i načina kompostiranja nalaze na službenim web stranicama Krakoma, ali i da će uputstva biti priložena uz nadolazeće račune.

Posilović je na kraju posebno naglasila problem divljih deponija i iskoristila priliku za apel mještanima:

– Apeliram na sve da na reciklažno dvorište koje ima puno kategorija, prilagođeno radno vrijeme i koje je besplatno, dovoze otpad. Koristite reciklažno dvorište – poručila je, a pozivu se pridružio i gradonačelnik Gregurović istaknuvši kako se usprkos svim obavijestima, dio bio otpada i dalje baca u zelene spremnike. Vjeruje, kaže, sada se to više neće događati.

Kućno kompostiranje

– Strategija Republike Hrvatske je da se smanji količina miješanog komunalnog otpada. Kada smo slali upitnike, većina se građana odlučila na kućno kompostiranje, a svega nekoliko građana odlučilo se na kante za bio otpad i na taj način, podjelom besplatnih kompostera, mi im omogućujemo lakše kompostiranje kod kuće. Također, nadam se da će se na taj način smanjiti udio miješanog komunalnog otpada – rekao je Gregurović i podsjetio kako je na prošloj sjednici Gradskoj vijeća donijeta novu odluku koja je usklađena sa Zakonom o gospodarenju otpadom kao i ostale jedinice lokalne samouprave čija je to obaveza.

– Tu je utvrđen fiksni dio cijene za odvoz otpada i iznosi 72 kune uvećano za PDV, a na taj iznos, svi koji su se izjasnili za kompostiranje, mogu dobiti 30 posto popusta. Ovi komposteri nisu uvjet za ostvarivanje tog popusta, no možda ćemo mnogima na ovaj način olakšati to kućno kompostiranje – zaključio je Gregurović.

Reciklažno dvorišteu Krapini (Bobovje 52F) radi od ponedjeljka do subote, a za preuzimanje kompostera potrebna vam je osobna iskaznica. Više informacija potražite na web stranicama Krakoma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba