ZAGORJU NA PONOS: Točno mjesec dana nakon izbora, razgovarali smo s novom dekanicom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Krapinčankom Sanjom Sever Mališ, koja ne skriva da ima ambiciozne planove

VELIKA ČAST I ODGOVORNOST: “Stvarat ću nove prilike”

Objavljeno: 03.04.2022. Vanja Hozmec

Prošlo je točno mjesec dana otkako je čelnu poziciju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preuzela Krapinčanka Sanja Sever Mališ. Upravo je ona na sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 2. ožujka izabrana za dekanicu ove vodeće i najveće institucije ekonomskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. 

Iako je s novom pozicijom došlo još više obaveza, novoizabrana dekanica ipak je pronašla vremena te nam prepričala svoje prve dojmove nakon izbora. 

– Veliko je priznanje kad vas kolege s kojima radite, a koji su svi odreda iznimni i uvaženi profesionalci, predlože kao kandidatkinju, a kolektiv izabere, pored svih muških kandidata. Razumjet ćete, iako živimo u modernom vremenu, ženama se ipak rjeđe ukazuje povjerenje na takvim, istovremeno zahtjevnim i odgovornim, ali i prestižnim pozicijama. Zato sam počašćena, sretna i zahvalna što su me prepoznali kao pravi izbor za vođenje Fakulteta u budućnosti. Riječ je o velikom postignuću žene i k tome Zagorke, na što sam osobito ponosna, jer je u takvim okolnostima bilo vrlo teško izboriti se da moj rad bude prepoznat i priznat – priča nam Sever Mališ. 

Krenula iz Krapine

Srednju školu je pohađala u Krapini, a završila je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Potom je, uživajući veliku podršku svojih roditelja, upisala Ekonomski fakultet u Zagrebu na kojem je i diplomirala.  

– Bila sam izvrstan student i 2004. godine sam diplomirala na smjeru Računovodstvo, zatim sam magistrirala, a 2010. godine sam tamo stekla i stupanj doktora znanosti obranom doktorskog rada pod naslovom “Interni nadzorni mehanizmi u funkciji kvalitete revizije financijskih izvještaja“ – prisjeća se naša sugovornica.

Po završetku studija je neko kraće vrijeme radila u banci na poslovima računovodstvene kontrole i analize ovdje u Krapini, a nakon toga se ponovno vratila na Ekonomski fakultet, no ovog puta kao djelatnica, a ne studentica. 

– Zaposlila sam se kao asistentica na Katedri za računovodstvo i trenutno sam u znanstveno-nastavnom zvanju izvanredne profesorice, a od 2018. godine član sam Uprave Fakulteta. Prvo sam obavljala funkciju prodekanice za strateška partnerstava i projekte, a u ovom mandatnom razdoblju, nepredvidljivim uvjetima pandemije i potresa, obavljam funkciju prodekanice za poslovanje i strateška partnerstva Fakulteta – govori nam. 

Uz to, Sever Mališ je sada i dekanica Fakulteta i tu će dužnost preuzeti 1. listopada, a otkrila nam je da o toj poziciji nikada nije ni razmišljala.  

– Po prirodi nisam ambiciozna osoba i ne volim se pretjerano isticati i nametati. Volim svoj posao, uživam u radu sa studentima no, od kad sam postala dijelom uprave Fakulteta, odgovornosti su postale veće, a ujedno i uvid u sve što bi se moglo unaprijediti. Svaki uložen trud u dobrobit sveučilišne zajednice našeg Fakulteta vrijednost je za naše studente i nastavnike, a kontinuiran rad je i obveza prema velikom nasljedstvu kojeg nosimo kao jedan od najutjecajnijih fakulteta u zemlji i vodeća visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka institucija u području ekonomije i poslovne ekonomije u Hrvatskoj. Nikad ni u najluđim snovima nisam mislila da ću postati prva žena na čelu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – priznaje nam sugovornica.

Također, otkrila nam je i zašto se odlučila kandidirati za mjesto dekanice, napomenuvši da je već samim postupkom kandidiranja osjećala veliku odgovornost. 

– Fakultet je u prethodnom razdoblju bio suočen s jednom od najvećih kriza u svom djelovanju, a rezultat je čimbenika na koje se ni na koji način nije moglo utjecati. Ponajprije, suočavali smo se s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i prijelazom na online nastavu. Osim toga, doživjeli smo snažan potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine. Nastale su značajne štete, a brojni djelatnici i studenti doživjeli su teške osobne situacije. I sama pandemija je zahtijevala brojne prilagodbe “preko noći“ kada su otkazane sve aktivnosti, putovanja, događaji, okupljanja te je prvi put u povijesti Fakulteta uveden rad od kuće. U cilju zaštite zdravlja studenata i zaposlenika, u najkraćem mogućem roku digitalizirao se nastavni proces. U izazovnim uvjetima pandemije uspješno su digitalizirani i brojni administrativni procesi i za zaposlenike i za studente, a što je omogućilo povećanje učinkovitosti tih procesa i kvalitete praćenja njihove uspješnosti. Unatoč svim tim okolnostima, Fakultet je nastavio uspješno poslovati i djelovati, što je uključivalo redovitu nastavu na svim studijima, redovito održavanje ispita te stručnih i znanstveno-istraživačkih djelatnosti, nastavak međunarodnih suradnji, ali i svih ostalih aktivnosti. Cijela je ta kriza uspješno savladana zbog velikih ljudskih napora studenata, nastavnika, istraživača i svih drugih djelatnika Fakulteta. Kao članica Uprave, u kriznim vremenima, stekla sam vrijedno znanje i iskustvo koje su temeljna pretpostavka kako bi na temelju postojećih informacija donosila kvalitetne odluke u korist institucije, njezinih zaposlenika, studenata i suradnika. Sve to skupa, a temeljeno na mojem dugogodišnjem znanstvenom i stručnom radu, kao i upravljačkoj ulozi u nepredvidljivim i složenim uvjetima pandemije i potresa, dalo mi je sigurnost i snagu za postupak kandidiranja za dekanicu – pojašnjava Sever Mališ i dodaje: 

– U potpunosti sam svjesna kako pozicija dekanice podrazumijeva nove dimenzije odgovornosti koje nadilaze sve što sam dosad radila. Sasvim je izvjesno da će postpandemijsko razdoblje biti vrlo izazovno te da će uključivati normalizaciju procesa i aktivnosti, koliko će to biti moguće, i to će biti poseban izazov za mene i moj tim – odlučno govori dekanica. 

Čast i odgovornost

Upitali smo je potom smatra li da je dekanska pozicija vodeće i najveće institucije ekonomskog obrazovanja u Hrvatskoj više ‘laskava titula’ ili pak dodatni ‘teret’. 

 – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je u 2021. godini proslavio 101. obljetnicu postojanja i djelovanja u kojem je ostvarena duga i bogata povijest. Istodobno su uloženi maksimalni napori generacija studenata, nastavnika i istraživača kako bi Fakultet postao najuglednija i vodeća institucija visokog obrazovanja u području ekonomije i poslovne ekonomije u zemlji, ali i u međunarodnom okruženju. Razvojni put Fakulteta nije bio lak i obilježili su ga brojni izazovi, no zajedničkim zalaganjem i trudom mnogih generacija djelatnika, znanstvenika, nastavnika i suradnika te alumnija, Fakultet je danas prepoznat kao poželjan strateški parter na nacionalnoj, regionalnoj i široj međunarodnoj razini. Zalaganje i napori k izvrsnosti doveli su do toga da je danas Fakultet nositelj prestižnih međunarodnih akreditacija poput ‘AACSB’ akreditacije na razini institucije, koja nas svrstava u pet posto vodećih visokoškolskih institucija iz područja ekonomije i poslovne ekonomije u svijetu i ‘EPAS’ akreditacije za sveučilišni studijski program na engleskom jeziku, a zadovoljili smo i rigorozne kriterije ‘EQUIS’ akreditacije.Temelj djelovanja Fakulteta je znanstveno-istraživački rad i obrazovanje studenata, a povjerenje brojnih studenata stavlja pred nas zadaću i odgovornost da kontinuirano unaprjeđujemo nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti kako bismo im omogućili najbolje obrazovanje kojim će biti kompetitivni na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu rada. Za mene osobno je biti na čelu takve institucija velika čast, ali predstavlja i veliku odgovornost prema nastavnicima, djelatnicima, studentima i svim dionicima koje Fakultet okuplja – odgovara Sever Mališ. 

Foto: Karlo Šutalo

Dolazak na novu poziciju sa sobom je povukao i nove obaveze. Posla ima mnogo, bit će ga još i više, a mnogo je i planova za Fakultet. 

– Stvarat ću nove prilike kako bi Fakultet u sljedećem razdoblju unaprijedio i uvodio nove studijske programe, povećao internacionalizaciju i znanstvenu produktivnost te kako bi se ostvarile i unaprijedile znanstvene, nastavne i stručne kompetencije pojedinaca. U sljedećem razdoblju nastavit ću djelovati na načelima suradnje, kolegijalnosti, zajedništva, solidarnosti, poštenja, tolerancije i društvene odgovornosti. To namjeravam ostvariti u suradnji s članovima uprave, nastavnicima, suradnicima, istraživačima, svim djelatnicima kolektiva, studentima i drugim dionicima koje Fakultet okuplja. Briga za ljude, kao najveće vrijednosti Fakulteta, u svakom će mi trenutku biti prioritet. Fakultet ću razvijati na način koji pruža podršku svim pojedincima usmjeravajući ih na ono u čemu su najbolji, a obvezujem se da ću primjereno vrednovati sve napore. Takav pristup omogućit će da gradimo otpornost prema svim budućim izazovima, a istovremeno ulažemo u razvoj Fakulteta, osiguravajući dodatne neovisne izvore financiranja koje ćemo osigurati daljnjom internacionalizacijom i otvaranjem globalnim tržištima, europskim projektima, programima cjeloživotnog obrazovanja te dinamičnijom suradnjom s gospodarstvom – priča nam Sever Mališ o zadacima koji je čekaju kao dekanicu Fakulteta. 

Dekanica i profesorica 

Inače, naša sugovornica je i profesorica na Ekonomskom fakultetu. Predaje više kolegija i članica je Katedre za računovodstvo. Izvodi nastavu iz kolegija na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju (kolegij Računovodstvo 1, Analiza financijskih izvještaja i Revizija), preddiplomskom stručnom studiju (kolegij Uvod u analizu financijskih izvještaja), specijalističkom diplomskom stručnom studiju (kolegij Uvod u reviziju), a predaje i na studiju na engleskom jeziku (kolegij Analysis of Financial Statements).

– Osim toga, izvodim nastavu na poslijediplomskim specijalističkim studijima na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Pravnom fakultetu Sveučilišta Zagrebu u okviru specijalističkog poslijediplomskog studija i doktorskog studija “Pravo društava i trgovačko pravo“, a držim i nastavu na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu gdje sam nositelj kolegija Računovodstvo, Analiza financijskih izvještaja i Revizija na preddiplomskom sveučilišnom studiju Ekonomika poduzetništva. Također, izvodim nastavu i u okviru doktorskog studija “Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju“ u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku – ispričala nam je Sever Mališ.

S obzirom na to da nam je spremno dala odgovore na sva naša pitanja, jedno posebno smo sačuvali za kraj. Upitali smo je misle li njeni studenti da je stroga kao profesorica, no na to nam ipak nije znala dati odgovor.  

Foto: Karlo Šutalo

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba