Na sjednici loborskog Općinskog vijeća potvrđeno:

Na inicijativu Udruge ‘Tigrovi’, u centru Lobora postavit će se Tuđmanova bista, mještani dali veliku podršku

Objavljeno: 01.04.2022. zagorjeinternational

Mještani Općine Lobor pokazali su svojim primjerom da prate trendove i zahtjeve kada je u pitanju odgovorno ponašanje vezano uz gospodarenje otpadom, a sve s ciljem smanjenja ukupne količine otpada i očuvanja okoliša. Istaknuto je to na sjednici Općinskog vijeća u četvrtak, budući da je jedna od važnijih tema bilo izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom za 2021. iz kojeg je vidljivo da se primjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom kontinuirano održava. 

Manja količina otpada 

Kako je naglasila načelnica Općine, Ljubica Jembrih, količina miješanog komunalnog otpada smanjila se za 30.620 tona ili 11,69 posto, dok se u isto vrijeme povećala količina otpada koju građani odvajaju i koji se može reciklirati, a svim većim zainteresiranim subjektima ustupljeni su kontejneri za papirnu i kartonsku ambalažu. Tijekom 2021. godine sanirano je divlje odlagalište kod Cukovca, a nadzorom je utvrđeno kako nema novog odbacivanja na divlja odlagališta, čemu je doprinijela njihova nepristupačnost.

– Dobrom suradnjom jedinica lokalne samouprave, građana i Komunalca Konjščina i dalje ćemo nadzirati ilegalno odlaganje otpada u svrhu sprečavanja novih odlagališta koja štetnu djeluju na zdravlje naših sumještana te raditi na edukaciji – rekla je Jembrih.

Komunalac Konjščina kontinuirano dodjeljuje čipirane posude za miješani komunalni otpad te plave i žute kante, a prijavljen je i projekt „MI FURT RECIKLIRAME, A VI?” kojim su školama, vrtićima i ustanovama podijeljeni informativni letci o sakupljanju otpada. Napravljen je i raspored rada mobilnog reciklažnog dvorišta.

Da je situacija na terenu puno bolja potvrđeno je i iz komunalnog redarstva, budući da se iz dana u dan primjećuje kako se sve manje otpada odbacuje u okoliš, iako još ima pojedinačnih slučajeva. I načelnica, ali i članovi Općinskog vijeća složni su u ocjeni da se mještane treba i dalje  motivirati da rezultati odvajanja, te u konačnici smanjenja ukupne količine otpada, ubuduće budu još bolji.

Osim spomenutog izvješća, jedna od tema dnevnog reda bile su i prve izmjene proračuna. Važno je  istaknuti da je za izgradnju teniskog igrališta planiran iznos od 419.950 kuna. Povećanje se odnosi na usklađenje rashoda po prijavi na natječaj, a povećavaju se i rashodi za izgradnju staze za rolanje i dječjeg igrališta u Vojnovcu u iznosu od 585.378,00 kuna. U rashodima se povećava iznos za 390.000 kuna zbog rasta cijena energenata, ponajviše struje.

– Uskoro krećemo s izgradnjom teniskog igrališta, prvog u našoj Općini. Izgradnja staze za rolanje je također nešto novo. Iskreno, naši najmlađi mještani to zaslužuju. Kada gledamo obrazovanje i njihove rezultate, po tome ne zaostaju ništa za svojim vršnjacima u većim centrima. Mislim da je u redu da našim mladima onda osiguramo uvjete odrastanja kao što imaju njihovi vršnjaci u drugim sredinama – poručila je Jembrih.  Osvrnula se i na povećanje cijene energenata zaključujući da je pred Općinom još jedna izazovna godina.

– Svjedoci smo rasta cijene energenata što znači da će i općina morati izdvojiti više sredstava i za javnu rasvjetu, ali i ostale troškove gdje je u pitanju potrošnja energenata. No odgovornim i racionalnim  ponašanjem sa sredstvima poreznih obveznika odgovorit ćemo i na te izazove – kazala je načelnica. 

Bista Tuđmana 

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i potvrda na kojoj će se lokaciji u Loboru postaviti bista prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Naime, Udruga Tigrovi pokrenula je inicijativu za postavljanjem biste prvom hrvatskom predsjedniku u Loboru.

– Nakon savjetovanja s javnošću odobreno je postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu  u centru Lobora, u povodu obilježavanja jubilarne 100. obljetnice njegova rođenja – kazala je Jembrih te pojasnila kako se raspravljalo o tri lokacije i kako je upravo lokacija između osnovne škole i zgrade općine najprimjerenija. Vijećnici su u konačnici prihvatili taj prijedlog jednoglasno.

– Počašćena sam prijedlogom Udruge Tigrovi da se postavi bista prvog hrvatskog predsjednika. Mislim da to može služiti na čast svim mještanima Općine i da će bista prvog hrvatskog predsjednika samo biti podsjetnik budućim naraštajima na nedavnu prošlost i na stvaranje i obranu naše domovine te ključnu ulogu dr. Tuđmana u tim danima – izjavila je Jembrih. Inače, veliki broj mještana Općine pozitivno se očitovao o prijedlogu Udruge Tigrovi. Gotovo sve reakcije tijekom javnog savjetovanja, njih četrdesetak, podržavaju postavljanje biste. Dodajmo da će sredstva za postavljanje biste osigurati sama Udruga Tigrovi preko Ministarstva branitelja.

Druge točke 

Od ostalih točaka dnevnog reda treba izdvojiti kako je usvoje plan rada Savjeta mladih Općine Lobor za 2022. godinu. Plan je predstavila novoizabrana predsjednica Katarina Plancutić koja će u njegovoj realizaciji surađivati s načelnicom i Općinskim vijećem u interesu mladih s područja općine, a za aktivnosti Savjeta u proračunu je predviđeno 30.000 kuna.

– Od aktivnosti koje smo stavili u plan istaknula bih humanitarne aktivnosti i slobodno vrijeme mladih. Tu su i zagovaračke aktivnosti poput sudjelovanja u radu Općinskog vijeća. Kroz tu aktivnost pokrenuli bi inicijativu da Općina postane Općina – prijatelj djece  – najavila je Plancutić. 

Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju Dječjeg vrtića „Ivančica” za proteklu godinu koje je posebno pohvaljeno od strane Vijeća i načelnice.

– Jako dobro radite svoj posao i imate našu apsolutnu podršku u daljnjem radu. Općina će napraviti sve da mališani i dalje imaju odlične uvjete u našem novoizgrađenom vrtiću, kao i djelatnice i djelatnici – zaključila je načelnica. 

Inače, bistu dr. Tuđmana napravit će domaća akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić koja je na svojem Facebook profilu i pokazala kako će ona izgledati.

Facebook, Mirjana Drempetić Hanžić

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba