Oni će za vas nesebično izdvojiti svoje vrijeme, pitajte ih za pomoć ili savjet, nemojte dopustiti da vatra proguta susjedovu vikendicu ili šumu

ZA PRIMJER NEODGOVORNIMA: Vatrogasci đurmanečkog DVD-a redovito na terenu kontroliraju spaljivanje, ističu – požare većinom uzrokuju osobe starije životne dobi

Objavljeno: 31.03.2022. Marta Čaržavec

U odnosu na protekle dane, jučer je zagorsko tlo većinskim dijelom disalo. Kako je izvijestila Policijska uprava krapinsko – zagorska, evidentiran je jedan požar do kojeg je došlo zbog spaljivanja suhe trave i niskog raslinja na livadi u Klenovcu Humskom kojeg su ugasili vatrogasci DVD-a Klenovec Humski. Požari proteklih dana pune medijske prostore, Facebook je zatrpan fotografijama s terena, apelima, novčanim kaznama, policijska izvješća šokiraju brojkama aktiviranih požara, a u cijeloj toj ˝gunguli˝ naišli smo na status mještanina općine Đurmanec koji je javno pohvalio članove mjesnog DVD-a uz priložene fotografije koje puno toga govore, a koje bi trebale biti primjer neodgovornim građanima.

Hvala dečki

U objavi je napisana zahvala članovima DVD-a koji su sudjelovali na spaljivanju niskog raslinja i granja zimzelenog drveća na parceli Tusto Čelo i koji su nesebično odvojili svoje dragocjeno vrijeme kako bi se postupak sveo kraju.

– Još jednom hvala dečki – riječi su kojima objava završava.

Više informacija potražili smo od glavnog zapovjednika đurmanskog DVD-a Zlatka Pavića koji nam je pojasnio cijeli proces, istaknuvši kako se ova površina čistila, a potom spaljivala u dvije etape. Također, naglašava, to je bila 12. intervencija po redu na poziv mještana, a spisak ljudi koji čeka na pomoć vatrogasaca poduži je.

Proces

– Na teren smo izašli u 15 sati i završili u 17:30 nakon čega se jedna od ekipa vratila na mjesto spaljivanja s jednim malim navalnim vozilom kako se požar ne bi opet aktivirao. U isto smo vrijeme imali kontrolirano spaljivanje u Putkovcu zbog čega smo reorganizirali – kaže Pavić i dodaje kako je spaljivanje izuzetno opasno i da je bilo situacija gdje je vatra zahvatila i progutala drvene vikendice zbog neopreza. Dodaje, osobe koje se upuštaju u samostalne ˝projekte˝ spaljivanja, većinom su osobe starije životne dobi.

– Svako malo dobijem poziv za spaljivanje na otvorenom. Na području koje pokrivamo redovito smo na terenu. A proces izgleda otprilike ovako: prvo pregledamo kakvo je stanje, pregledamo teren, nakon čega na red dolazi čišćenje i onda pristupimo spaljivanju ukoliko građani nisu sami to u stanju. Svakako je prvo potrebno napraviti izvidnicu, a onda krenuti u spaljivanje – objasnio je Pavić i na kraju poručio:

– Ljudi, ne ulazite samostalno u spaljivanje, potražite pomoć ili savjet vatrogasaca – rekao je Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba