FESTIVAL TOLERANCIJE U OŠ VELIKO TRGOVIŠĆE: Edukacija mladih kao ključan faktor

˝Svaki čovjek, bez obzira na vjeru, boju kože i nacionalnost, ima pravo na osjećaj sigurnosti i toplinu doma˝

Objavljeno: 30.03.2022. zagorjeinternational

U ponedjeljak su učenici 7.b razreda Osnovne škole Veliko Trgovišće sudjelovali  u online izdanju edukacijskog programa ˝Film i diskusija˝ u sklopu Festivala tolerancije, a tema razgovora bila je integracija izbjeglica u društvo.

15 godina programa

Festival tolerancije jedinstvena je kulturno – edukativna platforma koja već 15 godina bogatim programom (filmskim projekcijama, obrazovnim i filmskim radionicama, diskusijama) angažirano vrši edukaciju o društvenim problemima današnjice, promičući kulturu nenasilja i demokracije, tolerancije i inkluzije te jasno progovara o navedenim temama. Edukacija mladih je prepoznata kao ključni dio razvoja demokratskog društva, posebice u današnje vrijeme u kojem smo svjedoci porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi.

Na edukacijskim programima dosad je sudjelovalo preko 30.000 učenika. Edukativne programe Festivala preporučuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.Program ˝Film i diskusija˝ obraća se primarno mlađoj populaciji, učenicima viših razreda osnovnih škola te srednjoškolcima tijekom cijele godine. Od njegova pokretanja 2016. godine do sad održan je u više od 20 gradova diljem Hrvatske te je u njemu sudjelovalo preko 3500 učenika. Od 2018. programi posvećeni položaju izbjeglica te njihovoj integraciji u društvo provode se u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

Iskustva

Učenici 7. b su prije sudjelovanja u razgovoru i predavanju gledali film o iskustvu mladića iz Sirije koji je dobio azil u Hrvatskoj. Uz predstavnike i organizatore programa i festivala u razgovoru su sudjelovali glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska Jan Kapić koji je ukratko predstavio rad udruge UNHCR te dao statistički i povijesni okvir temi izbjeglištva, predstavnica Isusovačke službe za izbjeglice Dajana Ravlija te šesnaestogodišnja Nagham iz Sirije koja je govorila o svojem izbjegličkom iskustvu, dosadašnjim iskustvima u susretu s vršnjacima iz Hrvatske i Austrije te odgovarala na pitanja učenika.

Sudionici su imali prilike čuti s kojim se sve teškoćama i problemima susreću izbjeglice, predstavljene su im udruge UNHCR i Isusovačka služba za izbjeglice, naučili su objasniti nove pojmove poput izbjeglica, integracija, tolerancija. Svi su sudionici programa zajednički zaključili kako svaki čovjek, bez obzira na vjeru, boju kože i nacionalnost ima pravo na osjećaj sigurnosti i toplinu doma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba