BAIF aktivno istražuje inovacije u sferi društvenog poduzetništva

Zagorska delegacija se dva dana u Beču upoznavala s primjerima dobre prakse i modelima investiranja u poduzetništvo

Objavljeno: 28.03.2022. AB

Cilja projekta BAIF, kojem je nositelj Krapinsko – zagorska županija, je razvijanje poticajnog okruženja rasta poduzeća s društvenim utjecajem te osmišljavanje novog financijskog mehanizma financiranja takvih poduzetnika, s naglaskom na alternativnim izvorima kapitala.

Primjere dobre prakse BAIF-ov projektni tim “potražio” je tijekom proteklog tjedna u Austriji na dvodnevnom studijskom putovanju, u sklopu kojeg je posjetio institucije i fondove koji potiču poduzetnike početnike koji u svom poslovanju naglasak stavljaju na društveni učinak prije ostvarivanja profita. 

Fleksibilan i održiv

– Projekt BAIF, kao novi investicijski model koji se razvija uz podršku EASI programa Europske komisije, inovativan je pristup za rješavanje problema nedostatka financiranja za poduzetnike početnike koji generiraju društveni učinak u vrlo ranim fazama poslovanja. Model koji predlaže projekt, a temelji se na korištenju sredstava Europskog investicijskog fonda za podupiranje investicija poslovnih anđela i investitora, ocijenjen je od austrijskih partnera kao vrlo inovativan model koji je fleksibilan i održiv, a ponajprije će omogućiti generiranje dobrih poslovnih ideja koje mogu pomoći riješiti sve prisutnije društvene probleme – rekla je zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, dodavši da su tijekom dvodnevnog posjeta održali niz korisnih sastanaka s vodećim institucijama za podršku društvenih poduzetnika u Austriji.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša osvrnula se na sastanak sa predstavnicima Social Entrepreneurship Network Austria, na kojem se razgovaralo o spomenutoj definiciji društvenih poduzetnika. 

– Primarna motivacija, odnosno primarni fokus društvenih poduzetnika je maksimiziranje društvenog utjecaja a potom ostvarivanje profita, gdje se pritom veći dio ostvarenog profita ponovo investira u poslovanje. Govoreći u brojkama, nepisano pravilo je da se otprilike 50 posto profita reinvestira, no postotak u konačnici ovisi o veličini poduzeća – rekla je Matuša te dodala da se u Beču BAIF delegacija sastala i sa FFG-om, institucijom u državnom vlasništvu koja financira prvenstveno tehnološki razvoj i inovacije poduzetnika, ali dio svog godišnjeg proračuna ulaže putem bespovratnih sredstava u razvoj društvenih inovacija. – Trenutno podržavaju preko 100 poduzetnika koji se bave društvenim inovacijama s iznosom bespovratnih sredstava do 75.000 eura po projektu što čini maksimalno 50 posto ukupnih troškova projekta – dodala je Matuša.

Decentralizacija procesa

Delegacija BAIF-a je također održala sastanak s predstavnicima Social Entrepreneurship Venture Capital Fundsa, fondom rizičnog kapitala s raspoloživih pet milijuna eura za investiranje, koji je operativan posljednje dvije godine. Preko 40 posto portfolija njihovih investicija čine poduzetnici koji generiraju društveni utjecaj. U partnerstvu s drugim dionicima (IMPACT HUB, SENA) provode evaluaciju poduzetnika na način da potiču jasno mjerenje društvenog učinka.

– Usporedbom dostupnih programa za poduzetnike početnike u Austriji može se zaključiti da je najveća koncentracija aktivnosti razvoja društvenih poduzetnika uglavnom u Beču, što je očekivano obzirom na jačinu poduzetničke zajednice. Svi dionici iskazali su podršku decentralizaciji procesa i započeli su vlastite aktivnosti kako bi razne dijelove Austrije uključili u programe. Svjesnost poduzetnika i investitorske zajednice o poduzećima koja generiraju društveni učinak još je uvijek relativno nerazvijena, no uspješni poduzetnici pokazatelj su da ovaj način promišljanja o poduzetništvu generira dobrobiti za cijelo društvo te je time zanimljiviji i investitorima i sve je češći odabir mladih poduzetnika. Poduzetnici pokazuju da generiranje pozitivnog učinka i generiranje profita koji garantira povrat investicije postaje nužnost i temelj je održivog poslovanja – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. U delegaciji BAIF-a bile su i Tihana Husak (Krapinsko – zagorska županija), Renata Brkić i Paula Pustišek (Feelsgood Capital Partners) te Romana Kerep (Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba