Životni put Zlatarščanina Ladislava Žerjavića

MARIJA BISTRICA: Održana promocija knjige “Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka“

Objavljeno: 26.03.2022. zagorjeinternational

U marijabistričkom Domu kulture, ovog četvrtka predstavljena je knjiga “Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka“.

Kako piše Radio Marija Bistrica, za tiskanje ju je priredio povjesničar Tomislav Branđolica koji je ujedno i autor uvodne studije. U knjizi je opisan životni put Ladislava Žerjavića – vojnika Prvoga svjetskog rata i sudionika Oktobarske revolucije koji je rodom iz okolice Zlatara, rođen 1894. godine.

 Pri povratku u domovinu  organizirao je ilegalne komunističke ćelije. Kominterna mu je dodijelila ime Kerim Selimović Agabekov te je pod tim imenom živio u Staljinovu Sovjetskom Savezu, dva desetljeća. Jugoslavenska vlast ga je po povratku, pod sumnjom suradnje s Rusima, na tri godine, zatvorila na Golom otoku. Žerjavić je umro 1960. godine.

Knjiga je temeljena na njegovim memoarskim zapisima, zatajenim u arhivima  hrvatske Službe državne sigurnosti zajedno s dosjeom koji je Služba o njemu vodila.

Moderator na promociji je bio Željko Slunjski, a govorili su gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, filmski redatelj i scenarist Željko Rogošić, autor knjige Tomislav Branđolica te Žerjavićev sin.

Foto: Radio Marija Bistrica

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba