VIŠE OD 30.000 DOKUMENATA: U Varaždinskoj županiji u tijeku digitalizacija akata o gradnji

“Ovo je na korist građanima, štedi im novac i vrijeme te olakšava pristup dokumentaciji”

Objavljeno: 25.03.2022. zagorjeinternational

Na području Varaždinske županije u tijeku je proces digitalizacije lokacijskih i građevinskih dozvola te drugih akata o gradnji, a provodi se u sklopu projekta “e-Arhiva” Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Cilj je skeniranje akata za gradnju koji su izdani u razdoblju od 1968. do 2014. godine, čime će se postići administrativno rasterećenje i nepotrebni troškovi, a procjenjuje se da će na području županije ukupno biti skenirano oko 30.000 dokumenata, čija digitalizacija traje i u ispostavi Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije u Ludbregu. 

U kojem je stanju projekt, u četvrtak su provjerili zamjenica župana Silvija Zagorec i resorni pročelnik Mario Sambolec.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec pojasnio je što digitalizacija obuhvaća i što ona znači za građane.

– Ovaj projekt za građane ima višestruke pogodnosti. Realizacijom projekta imat ćemo situaciju da ukoliko vam treba neki stari akt, odnosno akt za gradnju koji se trajno čuva, kao što su lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, više nećete morati obilaziti niz različitih institucija, već će ured za graditeljstvo imati pristup digitalnim aktima, koje će moći po zahtjevima “izvlačiti“ iz sustava – rekao je Sambolec.

Zamjenica župana Zagorec istaknula je pozitivne učinke ovog projekta.

– Digitalizacijom javna uprava postaje učinkovitija. Ovaj projekt je na korist svim građanima Varaždinske županije u smislu da im štedimo i novac i vrijeme. Određenim dokumentima će se na ovaj način moći pristupiti daleko jednostavnije i bez nepotrebnih troškova – zaključila je Zagorec.

Inače, predviđeni rok završetka digitalizacije na području županije (bez Grada Varaždina) je lipanj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba