Hvalevrijedna pomoć potrebitima

Međimurje poslalo 10 tona humanitarne pomoći za stanovnike Rivanjske oblasti u Ukrajini

Objavljeno: 25.03.2022. zagorjeinternational

Međimurke i Međimurci ponovno su pokazali veliko srce time što je čak deset tona medicinskih potrepština, hrane i humanitarne pomoći u četvrtak dopremljeno iz Međimurja za stanovnike Rivanjske oblasti, prijateljske regije u Ukrajini s kojom je Međimurska županija 2012. godine potpisala Povelju o suradnji i prijateljstvu. 

Uz donaciju, župan Matija Posavec uputio je i riječi podrške te izrazio spremnost na pružanje pomoći guverneru Rivanjske oblasti Vitaliju Kovalu koji je u odgovoru na pismo zahvalio svim stanovnicima Međimurske županije na solidarnosti i humanosti te je izrazio molbu da im se pošalje humanitarna pomoć, medicinska oprema, hrana i stvari potrebne za preživljavanje.

U ovoj je akciji prikupljeno 35 paleta medicinske opreme, tjestenine, brašna, konzervirane hrane, odjeće i pokrivača, dječje hrane i pelena, a u prikupljanje su se uključili brojni građani i tvrtke kojima Međimurska županija ovim putem zahvaljuje. Posebne zahvale upućene su tvrtkama Vajda, Marodi, Čakovečki mlinovi, te Županijskoj bolnici Čakovec i Ljekarni Čakovec na donacijama. 

Također, u akciju su se uključili i učenici I. osnovne škole Čakovec uz pomoć Grada na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividni, koji su prikupili pomoć za raseljeno stanovništvo Ukrajine smješteno u poljskom gradu Zamošć, a doprinos cijeloj akciji dalo je Gradskog društvo Crvenog križa.

Inače, u Hrvatsku je do sada došlo oko 9500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a upravo im je Međimurje prva točka jer ih gotovo 80 posto u Hrvatsku ulazi na granični prijelaz Goričan. Do sada su kroz Goričan prošle 7044 osobe, a u Međimurju se zadržalo njih 188 od čega su većina žene i djeca. Za sve njih po dolasku je organiziran prihvatni centar u kojem mogu dobiti okrjepu, osvježiti se i dobiti potrebne informacije. 

Također, sve stručne službe na području Međimurske županije maksimalno su angažirane kako bi se spremno i kvalitetno reagiralo, a brojni volonteri svakodnevno su na raspolaganju i nesebično odvajaju svoje vrijeme te pomažu raseljenim osobama iz Ukrajine koje stižu u Međimurje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba