NAKON DVIJE GODINE I OSAM SASTANAKA: Fond je odgovorio na 650.000 kuna usluga i radova za KZŽ, u tijeku su nabave za preko pet milijuna, za 45 dana jubilarna, 10. koordinacija

KOLAR I PALADINA: Obnova nije počela, ne dok još nema vidljivih radova na terenu

Objavljeno: 25.03.2022. Marta Čaržavec

Dvije godine prošlo je od potresa koji je uznemirio zagorsko tlo. U tom je periodu realizirano osam, kako se naglašava, konstruktivnih sastanaka Krapinsko – zagorske županije, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za obnovu grada Zagreba, Zagrebačke županije i KZŽ. Papiri su i dalje na stolu, građani su i dalje znatiželjni oko početka obnove pa možemo reći – jedino što se konstruktivno promijenilo je osoba koja sjedi u ministarskoj fotelji. No, na današnjem sastanku u Gornjoj Stubici na kojem su sudjelovali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina,  v.d. ravnateljica Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije Snežana Penović, koji ističu konstruktivnost i sažetost razmjene iskustva i planova, zaključilo se – stvari će se od sada mijenjati nabolje. 

Kolar je izrazio zadovoljstvo jer se Paladina složio s njegovom konstatacijom, a to je:

Iskorak

– Ni za mene, ni za njega obnova nije počela dok ne počnemo obnavljati kuće na samome terenu. Ono što je danas bilo evidentno je da smo, od 13. siječnja kada smo imali osmu koordinaciju, napravili iskorak i to dosta velik što se tiče pripreme dokumentacije. Ono što očekujem i što smo se dogovorili je idući iskorak u sljedećih 45 dana – poručio je Kolar i dodao da je to vremenski raspon nakon kojeg će se održati iduća koordinacija.

Penović je istaknula kako je fond do sada odgovorio na 650.000 kuna usluga i radova za KZŽ, a u tijeku su nabave za preko pet milijuna što se odnosi na projektiranje i na izvođenje radova.

– Naglasila bih kako u sljedećih 15-ak dana očekujemo uklanjanje još dvije kuće i imamo, u projektiranju, veći broj kuća. Početak izvođenja radova može se očekivati  tijekom ljeta. S obzirom na to da trenutno imamo oko 13 projektiranja u tijeku, od kojih su neka u procesu projektiranja, neka u procesu nabave za očekivati je da bismo početkom ljeta mogli imati konstrukcijsku obnovu. Ne bih htjela s optimističnim brojkama izlaziti  – rekla je Penović i dodala kako je zamijećen značajan porast aktivnosti fonda.

Kratko i sažeto

Paladina je istaknuo kako je sastanak bio kratak, sažet i dakako, konstruktivan, a da je definitivno nekoliko ključnih poruka. 

– Veliki napredak napravljen je u posljednjih nekoliko mjeseci, puno je toga napravljeno. Dosadašnjom dinamikom potpuno je jasno da nitko od nas nije zadovoljan. U posljednja tri, četiri mjeseca je donesena odluka o obnovi onoliko koliko je u cijelom periodu do sada, ali danas smo se usuglasili- naše sugrađane isključivo zanima ono što mogu vidjeti golim okom – broj gradilišta, uklonjeni objekti, zamjenski objekti, konstrukcijska obnova – poručio je Paladina i dodao kako se dotaknulo i nekoliko konkretnih operativnih pitanja uz javnu nabavu i koordinaciju aktivnosti, odnosno informacija i pozitivnih inputa koji dolaze sa strane terena, kolega iz općina i županija koje ministarstvo treba inkorporirati te ubrzati komunikaciju i interakciju ministarstva i fonda. Najavio je kako će fokus na idućem sastanku biti uperen na broj otvaranja gradilišta, rušenja objekata i slično.

Čelnici na udaru

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić još je jednom upozorio na problem smještaja obitelji koje se nalaze u Jezerčici gdje uskoro kreće realizacija investicija:

– Inzistirao sam da oni budu prioritet zbog upitnog vremena u kojem oni mogu boraviti u tom prostoru. Druga tema ispod radara bio je potres, tema na koju se zaboravilo, a to je problem obiteljskih kuća koje se nalaze na klizištu. Upozorio sam ministra na to. Dakako da će se povesti računa o tome da se konačno i ta tema stavi na dnevni red i kako bi se ti objekti zaštitili  – rekao je Krizmanić i zahvalio kolegama na zajedničkom trpljenju operativnih stvari i dijeljenju  iskustava.

– Mi smo prvi na udaru koji moramo svojim mještanima objasniti kada će i kako početi obnova – završio je Krizmanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba