ZA DEMOGRAFIJU: Vešligaj, Vdović i Novak u Francuskoj problematizirali mogućnosti ruralnih mjesta

Kako zadržati mlade u malim gradovima i (p)ostati poželjnim mjestom za život?

Objavljeno: 24.03.2022. zagorjeinternational

Proteklog su tjedna, ispred grada Pregrade,  na međunarodnom sastanku partnera na projektu “Small Town European Debates Network” u okviru programa Europa za građane, sudjelovali gradonačelnik Marko Vešligaj i voditeljica projekta Petra Vdović, a drugu je partnersku organizaciju iz Hrvatske, LAG Zagorje – Sutla predstavljao Hrvoje Novak.
Predstavnici osam organizacija iz šest zemalja sastali su se u francuskom gradu Pluoec L’Hermitage kako bi raspravljali o tome kako zadržati mlade u malim gradovima i (p)ostati poželjnim mjestom za život.

Sastanak je održan u hibridnom obliku, što znači da je dio partnera sudjelovao uživo, dok se dio partnera javilo digitalnim putem. Prvoga dana partneri su predstavili rezultate s provedenih lokalnih debata na temu politika za mlade u svojim zajednicama te su razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju u navedenom području, dok su drugoga dana imali priliku upoznati se s praksom rada s mladima u partnerskom gradu Ploeuc L’Hermitage.

– Mogli smo primijetiti da, iako živimo u različitim zemljama, susrećemo se s istim izazovima, a jedan od najvećih izazova mladih u ruralnim i udaljenim područjima zapravo se odnosi na ostvarivanje jednakih mogućnosti u kontekstu osobnog i profesionalnog razvoja. Komunikacija i suradnja treba biti temelj rada s mladima, a naša je zadaća raditi na aktivnostima usmjerenima na poboljšanje položaja mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, posebice kroz uključivanje u procese donošenja odluka – poručuju iz Grada Pregrade.

Stvaranje mreže malih, pametnih, zelenih i inovativnih gradova u europskim ruralnim područjima gradova, ciljevi su ovog projekta kojeg financira Europska unija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba